Opublikowano 29 Maja 20215 l Witam. Gdy włączy się kontrolka rezerwy paliwa, na FIS pokazuje że mogę przejechać 70 km. Chciał bym zmienić np. na 120 km. Czy jest możliwość przekodowania?
Opublikowano 29 Maja 20215 l To chyba zależy od stylu jazdy czyli od średniego spalania i nie za bardzo możesz zmienić to. Jak będziesz przez jakiś dłuższy czas jechał bardziej oszczędnie i dojedziesz do rezerwy to zapewne zasięg zwiększy Ci się na rezerwie.
Opublikowano 29 Maja 20215 l nie rozumiesz zasady działania..rezerwa nie zapala się od zasięgu a od stanu paliwa w zbiorniku i jest to chyba 8 litrów,i od ciebie zależy,ile na tych 8 litrach zrobisz..
Opublikowano 29 Maja 20215 l 10 minut temu, Andrzejx napisał: Tak, to wiem. Ale chodzi mi o przekodowanie tych 70 na więcej. Spróbuj jechać bardzo oszczędnie i zobaczysz że będziesz miał powyżej 100 km. U mnie zależnie od stylu jazdy w dwóch autach różnica zasięgu na rezerwie to około 50km i nic tu nie przekodujesz, no chyba że ciężkością nogi.
Opublikowano 29 Maja 20215 l Autor 59 minut temu, dirty.73 napisał: nie rozumiesz zasady działania..rezerwa nie zapala się od zasięgu a od stanu paliwa w zbiorniku i jest to chyba 8 litrów,i od ciebie zależy,ile na tych 8 litrach zrobisz.. Rozumiem zasadę działania/ciężka lub lekka noga/. Mam służbową Skodę i tam rezerwa zapala się przy 120 km. Interesuje mnie czy można przekodować. Edytowane 29 Maja 20215 l przez Andrzejx
Opublikowano 29 Maja 20215 l 5 minut temu, Andrzejx napisał: Interesuje mnie czy można przekodować. To jednak nie rozumiesz zasady działania
Opublikowano 29 Maja 20215 l Autor 31 minut temu, pelonek1 napisał: To jednak nie rozumiesz zasady działania Pytanie było proste. Czytaj ze zrozumieniem
Opublikowano 29 Maja 20215 l 57 minut temu, Andrzejx napisał: Pytanie było proste. Czytaj ze zrozumieniem Odpowiedzi ode mnie i od kolegi @dirty.73też uzyskaleś proste i raczej zrozumiałe, tak mi sie wydaje przynajmniej. Jeśli nie, to napisz czego nie rozumiesz.
Opublikowano 29 Maja 20215 l A ja go rozumiem. On chce zmienić próg, jaki licznik ma zadany, aby rezerwa wyskoczyła na fisie. Ekspertem nie jestem ale w kodowaniach tego nie widziałem, przynajmniej w B6. Prawdopodobnie można to zmienić, edytując wsad licznika, a tu już trzeba mieć pojęcie żeby nie uwalić licznika na amen ? Co do rezerwy, to nie zawsze tak jest. Często jak wyskoczy rezerwa na fisie, komputer specjalnie przekłamuje spalanie, aby kierowca jak najszybciej zatankował i nie grzał pompy paliwa.
Opublikowano 30 Maja 20215 l o co chodzi to wiadomo,ale na 100% nie da się zakodować tak,aby rezerwa zapalała się przy określonym zasięgu,gdyż ta wartość jest zmienna i zależna od wielu czynników(prędkość,chwilowe zużycie paliwa,obciążenie,stan paliwa..),można za to próbować szukać,czy da się zmienić sygnalzację rezerwy przy większym stanie paliwa(jest np 8 litrów,a zmienić na np 12..)z tego co kojarzę,to w bmw było to możliwe,tutaj pewnie też,bo ktoś,gdzieś to zapisał,kwestia jak to edytować..
Opublikowano 30 Maja 20215 l Nie da się tego zmienić kodowaniem. Musiałbyś grzebać w sofcie sterownika silnika, zmienić go programowo i na nowo go wgrać aby to zmienić. Rezerwa zapala się tak jak pisał kolega @dirty.73 przy osiągnięciu określonej ilości paliwa w baku. Pompa paliwa w baku ma pływak z potencjometrem. Gdy pływak osiągnie określoną wysokość, potencjometr podaje do sterownika wartość, która decyduje na podstawie softa aby uruchomić wskazanie rezerwy. W zależności od tego jakie jest średnie spalanie sterownik oblicza zasięg i pokazuje go na fisie.
Opublikowano 30 Maja 20215 l w bmw,e39 np, jest programik NCS,czytało się z modułu dane,szukało się takiej opcji i zmieniało TANK_SCHWELLE_RESERVE 8_l
Opublikowano 30 Maja 20215 l Jedyne co da się zmienić to kalibrację średniego spalania na fise w adaptacji kanału 10 w zegarach (17). Kalibrując tam to średnie spalanie podwyższysz lub zmniejszysz pokazywany zasięg na wskazaniu rezerwy.
Opublikowano 30 Maja 20215 l 41 minut temu, Muskel1 napisał: Jedyne co da się zmienić to kalibrację średniego spalania na fise w adaptacji kanału 10 w zegarach (17). Kalibrując tam to średnie spalanie podwyższysz lub zmniejszysz pokazywany zasięg na wskazaniu rezerwy. Tylko co to zmieni, no chyba że zasięg na rezerwie to tak a z drugiej strony będzie przekłamywał średnie spalanie. Z reguły żeby spalanie było równe z dystrybutora do tego z fisa to i tak trzeba zwiększyć wartość w kanale 10. No ale tak, można tam wyprowadzić wartość od 85 do 115 jak dobrze pamiętam, z fabryki wyjeżdża równe 100 - tak miałem w dwóch audi.
Opublikowano 30 Maja 20215 l Tak czy inaczej odpowiedź jest. Trzeba najprawdopodobniej edytować sterownik silnika aby wcześniej załączał rezerwę.
Opublikowano 30 Maja 20215 l Dla aut z napędem quattro można dopasować ilość paliwa od kiedy rezerwa się zaświeci. Sterownik (zegary)17 Adaptacje (10) kanał/grupa 30 zapisana wartość domyślna to 129. Zmiana tej liczby/wartości o plus 1 lub o minus 1, powoduje zmianę o 1/4 litra (mniej więcej) paliwa. Liczbę można regulować od + 8 do - 8. Skutkuje to zmianą łącznie o 16 litrów paliwa. Edytowane 30 Maja 20215 l przez Muskel1
Opublikowano 31 Maja 20215 l No to one zmieniają objętość baku, zmieniałem je już i faktycznie zmienia to zasięg na baku i wskazanie rezerwy ale jest to oszukane. Do tego wskazówka paliwa pokazuje mi pół baku po przejechaniu 170 km, gdzie połowa powinna być przy 250. Bawiłem się tym bo zmieniałem licznik i miał inne wskazania. Nie potrafię go ustawić tak, aby wskazywał właściwie. Niby przy pełnym baku oba czujniki widziały po 30l ale jeden ma wartość 96 a drugi 124.. Muszę stary licznik podłączyć i zobaczyć jakie ma wartości, bo jest to denerwujące ?