Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak powinien działać kompresor klimatyzacji [ Audi A4 B5 1.8 ADR 1996r.]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie jak w temacie. Jak powinien pracować kompresor klimatyzacji? Audi a4b5 1.8 adr 1996 r. Klimatronik przed liftowy z dużymi dwoma ekranikami kompresor na sprzęgle elekotromagnetycznym. Naczytałem się na forum i jedni piszą że ciągle ma chodzić a inni że co jakiś czas ma się włączać i wyłączać. Dodam że klima działa mrozi jak trzeba wentylator działa na 1 i 2 biegu czasami kompresor się wyłącza i włącza a czasami działa ciągle. Czujnik ciśnienia nowy klima na vagu zero błędów. 

Opublikowano

Z mojego doświadczenia z takimi kompresorami w audi to one pracują cały czas ale potrafi się rozłączyć na chwilę po pierwszym uruchomieniu i potem już działa non stop, nie wiem czemu ale ja tak osobiście miałem. Jeśli w przeciągu minuty kilka razy tak robi to raczej nie jest normalne i problem może być w za dużej szczelinie między magnesem, a sprzęgłem albo sam magnes już w sobie słabnie.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź napewno to sprawdzę

Opublikowano
7 godzin temu, przem8 napisał:

Z mojego doświadczenia z takimi kompresorami w audi to one pracują cały czas ale potrafi się rozłączyć na chwilę po pierwszym uruchomieniu i potem już działa non stop, nie wiem czemu ale ja tak osobiście miałem. Jeśli w przeciągu minuty kilka razy tak robi to raczej nie jest normalne i problem może być w za dużej szczelinie między magnesem, a sprzęgłem albo sam magnes już w sobie słabnie.

W każdej nawet najprostszej klimie jest automatyka która kontroluje czy zadane parametry zgadzają się z rzeczywiście uzyskiwanymi i steruje między innymi sprzęgłem elektromagnetycznym klimy. Tak że jak wszystko działa poprawnie to nie doszukiwał bym się żadnych nieprawidłowości w działaniu jeżeli kompresor się wyłącza czasami a mimo tego klima trzyma ustawione parametry,

Są oczywiście systemy klimatyzacji w których sprzęgła służącego do włączania i wyłączania kompresora nie ma.Tam kompresor jest napędzany cały czas  z pracującego silnika , a jego wydajnością steruje elektrozawór rozprężny zasilany sygnałem PWM ze sterownika klimy ...

Sprzęgło jako takie tam też jest , tylko jest ono zrywne a nie elektromagnetyczne, jego zadaniem jest odłączenie napędu 

kompresora np w przypadku jego zatarcia 

Opublikowano

Jest kilka sytuacji, w których sprzęgło kompresora się zwolni, np. za duże lub za małe ciśnienie w układzie, nagły wzrost obrotów silnia (wyprzedzanie, żeby mocy nie zabierać).

Pogrzeb w necie, potem diagnoza vagiem albo na ekranach i może znajdziesz coś podejrzanego.

Opublikowano

Trzeba podpiąć do stacji i sprawdzić jak narastają ciśnienia.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi jak wrócę do PL to podjadę na stację sprawdzić ciśnienia

Opublikowano

W b5 czy to przedlift (kompresor Zexel) czy polift (Denso) zasada dzialania jest taka sama. Sprezarka jest zalaczana poprzez sprzeglo elektromagnetyczne i jest rozlaczane w przypadku niesprawności w intalacji elektrycznej układu w zależności co niedomaga jak i przez zbyt wysoke lub niskie cisnienie oraz przy mocnym wciśnięciu prdalu gazu - któryś kolega wyżej wytłumaczył dlaczego.

Natomiast w samym kompresorze za ciśnienie  tłoczenia czynnika odpowiada meczaniczny zawór składajacy się ze sprężyny, korpusu zaworu i iglicy. W kompresorach Zexel czesto dochodzi do zawieszenia tego zaworu w pozycji niskiego cisnienia tłoczenia przez co klima praktycznie nie jest do uzytku bo ledwo co wieje chłodnym powietrzem. W takim przypadku dużo zakładów naciaga klienta na wymianę komprsora a tak naprawdę komprsor zostaje wyszkiełkowany i wymieniony w nim zawór za 80zł a jak przychodzi do zapłaty to wiado jak to wyglada ☹️

Edytowane przez Hezen