Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T Q prośba o sprawdzenie logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę o sprawdzenie logów 1.8TQ BFB seria autko pali 14 litrów benzyny cykl trasa-miasto, mam nadzieję ze wszystko dobrze zrobiłem, jeśli czegoś będzie brakowało jutro postaram się dorzucić, dziękuje z góry za pomoc :)

Grupy 001, 003: http://vaglogi.pl/log-001_003_A3EPvl.html
Grupy 002, 033: http://vaglogi.pl/log-002_033_4jq9I2.html
Grupa 003: http://vaglogi.pl/log-003_TLbYAa.html
Grupy 090, 093: http://vaglogi.pl/log-090_093_v6skft.html
Grupy 115, 118: http://vaglogi.pl/log-115_118_CtKB5.html

Edytowane przez SoltyS123

Opublikowano

Sprawdz ustawienie rozrządu bo jest prawdopodobnie przestawiony o  jeden ząbek, reszta wygląda w miare ok.

Edytowane przez Łukasz13

Opublikowano
  • Autor

I przez to tak dużo pali?

Opublikowano

Wg wlasnych doświadczeń i jazdy na przestawionym rozrzadzie spalanie było większe o 1-2l średnio i był lekko zmulony z dołu. Ale 12l to i tak sporo by było i chyba dobrze pałujesz, bo mi teraz po chipsie wychodzi 14-15 gazu ale też lekko nie ma. 

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

No właśnie problem w tym że nie pałuje, normalnie jeżdżę, rozrząd miałem robiony w 2019 roku, a zauważyłem od jakiś 2 miesięcy większe spalanie, ostatnie dwa tankowania do pełna i wychodziło niecałe 14l spalanie... 

Opublikowano

Spalanie norma w 1.8T quattro. Ja mam non stop w granicach 13-14l a wcale dużo nie katuje. Po prostu musisz się przyzwyczaić że te auta tyle biorę i to zaakceptować.

Opublikowano
  • Autor

No to w takim razie trzeba zagazować albo zmienić auto :p

Opublikowano

Zajrzyj do tego rozrządu lepiej póki co. 

Opublikowano
2 godziny temu, Patryk14 napisał:

Spalanie norma w 1.8T quattro. Ja mam non stop w granicach 13-14l a wcale dużo nie katuje. Po prostu musisz się przyzwyczaić że te auta tyle biorę i to zaakceptować.

Bez przesady że ma tyle palić. Mój pali teraz z klimą srednio z jazdy mieszanej około 10 litrów benzyny, gazu 20% więcej.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie kumpel ma tylko ze bez Q to też koło 10 pali mu, sam raczej do rozrządu nie zajrzę.. Niestety, wiem że mam do zrobienia zawór dv bo słychać go i ten króciec od wody bo ubywa po trochu, tylko wątpię żeby to wpływało na spalanie. Czyli w logach oprócz tego rozrządu wszystko dobrze? 

Opublikowano
W dniu 1.07.2021 o 15:01, pelonek1 napisał:

Bez przesady że ma tyle palić. Mój pali teraz z klimą srednio z jazdy mieszanej około 10 litrów benzyny, gazu 20% więcej.

Tego się nie powinno porównywać, bo później ludzie mają bałagan w głowach. Każdy jeździ inaczej.
Mi spala w trybie mieszanym 13-14LPG w aucie po programie.

Jakbym suwał tylko po mieście to byłoby minimum 16. W powolnej trasie nie zejdzie się poniżej 10l.
Jak się jeździ "tak jak większość" czyli zamula to rzeczywiście może i rzeczywiście wciąga mniej, ale raczej niewielu użytkowników 1.8t w Q zamula jak większość.

Gość pewnie co światła daje buta do oporu i chce ruszać jak nowe diesle i zdziwiony :P

Opublikowano
44 minuty temu, Emejcz napisał:

Tego się nie powinno porównywać, bo później ludzie mają bałagan w głowach. Każdy jeździ inaczej.
Mi spala w trybie mieszanym 13-14LPG w aucie po programie.

Jakbym suwał tylko po mieście to byłoby minimum 16. W powolnej trasie nie zejdzie się poniżej 10l.
Jak się jeździ "tak jak większość" czyli zamula to rzeczywiście może i rzeczywiście wciąga mniej, ale raczej niewielu użytkowników 1.8t w Q zamula jak większość.

Gość pewnie co światła daje buta do oporu i chce ruszać jak nowe diesle i zdziwiony :P

Pewnie że nie powinno się porównywać, ale jak kolega pisze że pali mu 13-14 i to benzyny to trochę dużo. Ja jeżdżę dużo w trasie, mniej w mieście i z licznika średnio pokazuje pomiędzy 9,5 a 10,5 (kasuję go co miesiąc) jest to rzeczywiste spalanie benzyny (licznik skalibrowany do dystrybutora), gazu muszę doliczyć tak jak pisałem 20%. Po samym mieście licznik pokazuje pomiędzy 13 a 16, w zimie raz miałem 18 i do tego też trzeba doliczyć 20%. W trasie pomiędzy 7,5 a 12 w zależności jak ciężka noga w danym dniu, ale żeby spalić 12 w samej trasie to trzeba się postarać. Wszystkie wartości które pisałem to benzyna plus 20% jeśli chodzi o LPG.

Także jak widać u mnie minimum to 9-9,5 LPG, max. w mieście nawet 22, także rozrzut duży. Auto też po programie. Tak czy inaczej to na LPG i tak jeździ się taniej jak Dieslem.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie ja mam czystą benzyne i średnią 13-14 wychodzi, bez butowania i ruszania spod świateł niewidomo jak, normalna jazda za 250zl zatankuje to robię 300km 320km  trzeba gaz zalozyc i zobaczyć jakie będzie spalanie i zastanowić się co dalej 

Opublikowano

Sprawdź najpierw ten rozrząd bo jak koledzy wyżej pisali może Ci z tego powodu więcej palić. Sam montaż LPG nie zmniejszy Ci spalania, przy sprawnym silniku i przy prawidłowo wyregulowanej instalacji LPG powinien palić o około 20% więcej LPG niż benzyny.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano

Ja bym od razu szukał dalej. Nie jest pierwszą osobą która ma dokładnie o ząbek przestawiony rozrząd i z tego co pamiętam to nikt nie skarżył się na podwyższone spalanie na tym poziomie.

Opublikowano
  • Autor

Ale co mam dalej szukać? Gdzie mam szukać jeszcze jakieś logi zrobic? Coś spróbować wymienić? 

Opublikowano

Rozrząd sprawdz i tyle. Po tych logach nic więcej nie widać. Jakie masz korekty w gr. 32? 

Jak tyle pali to może masz wyciek albo zaciski trzymają :P

Jeśli rzeczywiscie spokojnie jezdzisz to spalanie masz z kosmosu. Fakt, że w mieście potrafi duzo spalić ale w trasie spokojnie można zejsc do 8l i nie raz miałem takie spalanie u siebie jeszcze na samej benie. 

Opublikowano

Ciężko powiedzieć. Twoje logi nie wskazują na większy problem.
Tak czy inaczej najpierw niech ci przestawią rozrząd o ząbek.

Jak miałem serię jeszcze przed zamontowaniem LPG to przy baaaaardzo delikatnej jeździe na trasie spalił mi 6.5PB, a w mieście około 10-11.
Wydaje mi się, że jeżeli jeździsz delikatnie i masz średnio 14L PB to powinieneś przynajmniej czuć smród niedopalonej benzyny, bo to by wskazywało, że go coś mocno zalewa.

Ciągle pozostaje opcja, że po prostu jeździsz w taki a nie inny sposób.
Najrozsądniejsze wydaje mi się znaleźć kogoś w twojej okolicy co ma to samo auto i mniejsze spalanie i żeby ta osoba zrobiła twoją trasę po swojemu - wtedy przynajmniej wiedziałbyś czy to nie jest kwestia twojego stylu jazdy.

Opublikowano
  • Autor

No dobra to chyba wezmę się za ten rozrząd i będę informował