Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Virtual Cockpit

Muskel1

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Tak samo jak przy VCDS 

Chodzi o samą obsługę OBD11. Nigdy się tym nie bawiłem. Wchodzę w 5F, wybieram Adaptacje i mam listę jak poniżej

Screenshot_20241003_220604_OBDeleven.jpg

No i musisz wyszukać odpowiednią adaptację, odczytać wartość, obliczyć nową i następnie ją wpisać oraz zatwierdzić.

11 minut temu, Muskel1 napisał(a):

No i musisz wyszukać odpowiednią adaptację,

Problem w tym, że nie wiem jak ją wyszukać na liście którą wkleiłem wcześniej. Przypuszczam, że odpowiedź jest dziecinnie prosta, ale na tej liście nie widzę czegoś takiego jak IDE02502

opisanego w pierwszym poście. 

"Wyszukujemy kanału adaptacji "IDE02502-Bestätigung der Verbauänderung" (IDE02502-Potwierdzenie zmiany konstrukcji) "

6 godzin temu, ALEX_555 napisał(a):

Problem w tym, że nie wiem jak ją wyszukać na liście którą wkleiłem wcześniej. Przypuszczam, że odpowiedź jest dziecinnie prosta, ale na tej liście nie widzę czegoś takiego jak IDE02502

"Wyszukujemy kanału adaptacji "IDE02502-Bestätigung der Verbauänderung" (IDE02502-Potwierdzenie zmiany konstrukcji) "

Confirmation of installation change

9 godzin temu, ALEX_555 napisał(a):

Przestaw sobie język na polski w OBD11 i u góry w listwie wyszukiwania możesz wpisać po polsku "potwierdzenie zmiany konstrukcji", lub nie zmieniając języka, możesz po angielsku wyszukać "confirmation of installation change"

W dniu 4.10.2024 o 14:22, Muskel1 napisał(a):

rzestaw sobie język na polski w OBD11 i u góry w listwie wyszukiwania możesz wpisać po polsku "potwierdzenie zmiany konstrukcji", lub nie zmieniając języka, możesz po angielsku wyszukać "confirmation of installation change"

Dzięki! Dzisiaj poszukam 

@Muskel1, czy ta wartość (screen w załączniku) "19ef" odczytana przez OBD11, to odpowiednik Twojej "64 DD" opisanej w pierwszym poście Twojego tutoriala? Rozumiem, że w OBD11 też będę mógł wpisać w tym polu nową, wyliczoną z kalkulatorze XOR wartość, czy tak? Nie chcę uwalić VC więc przed rozpoczęciem aktualizacji wolę zadać więcej pytań. Sorry 😁

Screenshot_20241006_085317_OBDeleven (1).jpg

Tak, jest to aktualna wartość. Musisz ja obliczyć i wpisać nową obliczona. Pamiętaj tyko o tym, że wartość ta jest za każdym razem inna przy odczytaniu, czyli jak wyjdziesz ze sterownika i wejdziesz np. juto do niego na nowo aby odczytać tę wartość, to będzie ona inna. Musisz więc wejść w sterownik, odczytać tę wartość i nie wychodząc ze sterownika obliczyć nową i ja wpisać.
Tak dla zrozumienia, wartość tę wpisujesz w adaptacjach w sterowniku 5F a nie w VC.

W dniu 6.10.2024 o 09:57, Muskel1 napisał(a):

Tak, jest to aktualna wartość. Musisz ja obliczyć i wpisać nową obliczona. Pamiętaj tyko o tym, że wartość ta jest za każdym razem inna przy odczytaniu, czyli jak wyjdziesz ze sterownika i wejdziesz np. juto do niego na nowo aby odczytać tę wartość, to będzie ona inna. Musisz więc wejść w sterownik, odczytać tę wartość i nie wychodząc ze sterownika obliczyć nową i ja wpisać.
Tak dla zrozumienia, wartość tę wpisujesz w adaptacjach w sterowniku 5F a nie w VC.

To i ja zapytam dla pewności. Wgrywanie sport_layout powierzyłem „fachowcowi”. Jedynie co wiem to że było to robione Odisem. Wszystko jest ok ale nie jestem pewien czy ten krok z przeliczeniem wartości w kalkulatorze został wykonany bo mam jakieś błędy w sterowniku 5F. Czy mogę to teraz zrobić?Za co jest w ogóle te przeliczanie odpowiedzialne?

ps. @Muskel1 tylko takie zdjęcie mam w telefonie. Jutro będę przy aucie to zrobię nowy skan i wyślę konkretny opis błędu👍

IMG_2715.jpeg

Edytowane przez seto

3 godziny temu, seto napisał(a):

To i ja zapytam dla pewności. Wgrywanie sport_layout powierzyłem „fachowcowi”. Jedynie co wiem to że było to robione Odisem. Wszystko jest ok ale nie jestem pewien czy ten krok z przeliczeniem wartości w kalkulatorze został wykonany bo mam jakieś błędy w sterowniku 5F. Czy mogę to teraz zrobić?Za co jest w ogóle te przeliczanie odpowiedzialne?

ps. @Muskel1 tylko takie zdjęcie mam w telefonie. Jutro będę przy aucie to zrobię nowy skan i wyślę konkretny opis błędu👍

IMG_2715.jpeg

Sprawdź błąd w 5F o kodzie 1555. Jeżeli widnieje to macher nie potwierdził instalacji.

@Muskel1 przesylam pelny auto-scan , @turzol blad w 5F to 1555 czyli "fachowiec" nie zrobil potwierdzenia :( 

Moge to teraz zrobic? Czym na dluzsza mete skutkuje ten blad 1555?

Log-SETO-WAUZZZF4XJA094943-89745km-09.10.2024.txt

Ze względu na to, że masz klona a nie ori VCDS, nie jest pokazane w czym jest problem odnośnie zapisanych błędów. Jedynie w sterowniku drzwi kierowcy masz błąd świadczący o przerwie lub zwarciu w zasilaniu grzałki lusterka.

Błąd w sterowniku 5F jest błędem kosmetycznym i nie ma na nic wpływu. Jest to po prostu informacja, że nie dokonano dokumentacji wstecznej.

Aby się go pozbyć musisz postąpić jak tutejszym temacie na pierwszej stronie.

Edytowane przez Muskel1