Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odpalanie 1.8t

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem z moją A4. Po dłuższym postoju przy próbie odpalenia za pierwszym razem  odpala bardzo rzadko, jak po kilku obrotach nie odpali cofam zapłon druga próba i po dwóch obrotach pali perfekcyjnie. Żadnego telepania szarpania I innych rzeczy. Problem pojawił się razem z innym problemem jakieś dwa miesiące temu ale wcześniej telepalo jeszcze silnikiem przez jakieś 10 sekund. Diagnoza wysokie ciśnienie w przewodach układu chłodzenia, brak ogrzewania, zalana Swieca na drugim cylindrze. Głowica w górę, wysłana na szczelność pęknięcie między zaworami. Kupiłem więc nową głowice obrobione gniazda nowe prowadnice zawory itd. Nowy kpl. Rozrządu przód tył wszystko złożone na dobrych częściach jednak problem z odpalaniem pozostał. Wymienione świece,  cewki, filtr paliwa knecht, Pompa paliwa (bo buczala). Czujnik temperatury g62 rano pokazuje temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia +-2 stopnie. Czy ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze można zrobić? Bądź miał podobny problem?  Dodam jeszcze że w aucie nie ma lpg. Przekopalem 80 stron forum i nie znalazłem odpowiedzi a wiele osób boryka się z podobnym problem. 

Edytowane przez Patrykbfb

Opublikowano
3 godziny temu, Patrykbfb napisał:

Witam wszystkich forumowiczów. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem z moją A4. Po dłuższym postoju przy próbie odpalenia za pierwszym razem  odpala bardzo rzadko, jak po kilku obrotach nie odpali cofam zapłon druga próba i po dwóch obrotach pali perfekcyjnie. Żadnego telepania szarpania I innych rzeczy. Problem pojawił się razem z innym problemem jakieś dwa miesiące temu ale wcześniej telepalo jeszcze silnikiem przez jakieś 10 sekund. Diagnoza wysokie ciśnienie w przewodach układu chłodzenia, brak ogrzewania, zalana Swieca na drugim cylindrze. Głowica w górę, wysłana na szczelność pęknięcie między zaworami. Kupiłem więc nową głowice obrobione gniazda nowe prowadnice zawory itd. Nowy kpl. Rozrządu przód tył wszystko złożone na dobrych częściach jednak problem z odpalaniem pozostał. Wymienione świece,  cewki, filtr paliwa knecht, Pompa paliwa (bo buczala). Czujnik temperatury g62 rano pokazuje temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia +-2 stopnie. Czy ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze można zrobić? Bądź miał podobny problem?  Dodam jeszcze że w aucie nie ma lpg. Przekopalem 80 stron forum i nie znalazłem odpowiedzi a wiele osób boryka się z podobnym problem. 

Czujnik położenia wału może.

Opublikowano

W tym aucie filtr paliwa to tylko oryginał,wiem bo przerabiałem niedawno problem,też miałem problem z odpaleniem po dłuższym postoju, wymieniłem filtr paliwa Knecht razem z pompą paliwa i wiele nie pomogło. Wymiana filtra na oryginał definitywnie rozwiązała problem. Pompę paliwa dałem sam wkład Pierburg.Mierzyłeś ciśnienie paliwa na listwie?

Opublikowano
  • Autor

Gdzieś czytałem że właśnie knecht to ori. Ciśnienia nie sprawdzałem będę musiał zmierzyć. Co do czujnika położenia wału przeważnie są z nim problemy na ciepłym silniku a tu problemu nie ma po rozgrzaniu. Dla przykładu dziś Odpalił od strzała po nocy. 

Opublikowano

Jest Knecht oryginał i Knecht made-in China:decayed:. Jak kupiłem jako oryginał i był China,zmieniłem na zakupiony w ASO i problemy się skończyły.

Opublikowano

Może mam czarowany samochód, ponieważ jeżdżę rok z filtrem Manna i wszystko działa bez zarzutów. :eusathink:

Sprawdziłbym ciśnienie paliwa, w drugiej kolejności wtryski.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę te ciśnienie na listwie, załóżmy że będzie prawidłowe to co dalej? 

Opublikowano

Ja mam to samo u siebie po nocy slabo odpala za pierwszym wymienialem nawet regulator cis.paliwa filtr i nic nie dalo gadelm z kumatym gosciem to powiedzial ze gdzies na przewodzie paliwowym jest mala nieszczelnosc i po dlugim postoju spada cisnienie i cofa paliwo dlatego tak jest

Opublikowano
W dniu 21.08.2021 o 17:34, Patrykbfb napisał:

Sprawdzę te ciśnienie na listwie, załóżmy że będzie prawidłowe to co dalej? 

Błędy są jakieś ? 
czujnik walka, czujnik temperatury 

Opublikowano
W dniu 25.08.2021 o 07:07, michu123 napisał:

Ja mam to samo u siebie po nocy slabo odpala za pierwszym wymienialem nawet regulator cis.paliwa filtr i nic nie dalo gadelm z kumatym gosciem to powiedzial ze gdzies na przewodzie paliwowym jest mala nieszczelnosc i po dlugim postoju spada cisnienie i cofa paliwo dlatego tak jest

Jak NAWET wymieniałeś regulator jak regulator jest w filtrze ? 

Opublikowano
2 godziny temu, Tamek141 napisał:

Jak NAWET wymieniałeś regulator jak regulator jest w filtrze ? 

Kolega michu123 ma w profilu B5 a tam jest regulator ciśnienia na listwie wtryskowej :)  

Opublikowano
W dniu 26.08.2021 o 17:00, Skowrix napisał:

Kolega michu123 ma w profilu B5 a tam jest regulator ciśnienia na listwie wtryskowej :)  

No tak, nie sprawdziłem bo to podgrupa b6/7 i dlatego ale ogólnie polecam to rozwiązanie do b6 przy mocniejszej pompie paliwa ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Więc sprawa wygląda następująco. Ciśnienie paliwa sprawdzone jest jak najbardziej w porządku, ale nabija 4 bary i od razu spada w ciągu minuty do 0 jaka może być przyczyna? 

Opublikowano
5 godzin temu, Patrykbfb napisał:

Więc sprawa wygląda następująco. Ciśnienie paliwa sprawdzone jest jak najbardziej w porządku, ale nabija 4 bary i od razu spada w ciągu minuty do 0 jaka może być przyczyna? 

No to nie do końca w porządku ;) ciśnienie sprawdzałeś w trakcie jazdy czy tylko na postoju? Kiedy ciśnienie spadnie rozumiem ze auto gaśnie ? No i z tą nieszczelnością coś robiłeś ?

Opublikowano
  • Autor

Może źle napisałem. Ciśnienie po zapłonie, na wolnych obrotach i w trakcie jazdy Wporzadku, ale po zgaszeniu samochodu od razu spada jakby paliwo się cofalo. Dla przykładu kolegi Audi sprawdziliśmy u niego ciśnienie było tragiczne ale po zgaszeniu auta nie spadalo od razu. 

Opublikowano

Jezeli filtr masz nowy to pompa do wymiany jak w moim przypadku

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, michu123 napisał:

Jezeli filtr masz nowy to pompa do wymiany jak w moim przypadku

Filtr jest nowy Pompa również