Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszczelnienie sterownika AdBlue w Audi A4 B9 2.0 TDI i 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.11.2025 o 18:49, wuPiotrek napisał(a):

problem wróci. w niektórych samochodach tymczasowo pomaga zatankowanie adblue do pełna, czasem po skasowaniu błędu jakiś czas jest ok ale z przypadków które zaobserwowałem (po swoim i znajomego aucie oraz przypadkach z forum) to problem zawsze wraca dopóki nie wymieni się sterownika

Dzięki, a jakie macie zdanie na temat kupowania używanego sterownika? Czy kupno takiego, sprawdzenie i jeżeli jest sprawny to zastosowanie membrany i jazda na nim ma sens czy sens ma wyłącznie kupno nowego?

W moim przypadku zawsze było tak, że gdy wyskoczył komunikat o konieczności dolania adblue i nie zrobiłem tego od razu, wyskakiwała usterka adblue, wtedy dolewalem i usterka znikała. Tym razem zatankowałem od razu, gdy wyskoczył komunikat żeby dolać, komunikat zniknął, a za niedługo pojawiła się usterka.

I jeszcze jedna kwestia, zawsze zamawiałem na allegro bańkę 10 l adblue i ją wlewalem, ostatnio po raz pierwszy zatankowałem na stacji (Shell) z dystrybutora i wtedy w zasadzie zaczęły się problemy (usterka mimo dolania adblue, nie chciała zniknąć itp.). Czy może tu być jakaś przyczyną problemów?

Trzecia sprawa, czy jest jakaś procedura po zatankowaniu adblue (gdzieś czytałem, że powinno się po zatankowaniu nie odpalać auta tylko na kilka minut włączyć zapłon)?

Niezmiennie dziękuję za wszelką pomoc.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kilka dni temu dokonałem zabiegu doklejenia żółtej kropeczki z polecenia @Muskel1 i jego tutorialu za co bardzo dziękuję. Miałem błąd P20E800 zbyt niskie ciśnienie układu. Profilaktycznie dolałem adblue podpiąłem vcds błąd możliwości odpalenia za 1000 km zniknął na dzień 😞 wracając z pracy zapaliło się znowu problem z systeme adblue i niemożliwe odpalenie silnika za 1000 km (podpiąłem vcds i błąd jak wyżej) dzięki temu trafiłem na forum i poczytałem o tym "cudownym" sterowniku z dziura więc nastawiłem się na wymianę sterownika ale coś mnie tknęło żeby spróbować przez vcds uruchomić może jakieś sprawdzenie ciśnienia układu, wtryskiwacz cokolwiek co mogłoby uruchomić system no i się udało. W vcds wymusiłem test- pompa ruszyła dobija za każdym razem 5 bar więc zacząłem tak jeździć. 2 tygodnie po tym czasie błąd nie wystąpił więc zamówiłem naklejki na sterownik i nakleiłem po uprzednim wyczyszczeniu wokół i odtluszczeniu pracy na max 20 minut i może mnie uchroni przed uszkodzeniem sterownika adblue. Dziękuję @Muskel1 za wytłumaczenie i tutorial chroniący sterownik przed uszkodzeniem.

Ps. Jeśli ktoś potrzebuje mam naklejk

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zostały mi 4 sztuki jakby ktoś chciał

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam. naprawiał ktos ten sterownik. potrzebuje zidentyfikowac dwa tranzystory obudowa sot 23. pierwszy oznaczony 76w przy sekcji zasilania i drugi 5n chyba logika. dzieki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ma ktos na sprzedaż membranke??