Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszczelnienie sterownika AdBlue w Audi A4 B9 2.0 TDI i 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Kupiłeś i zamontowałeś nieodpowiedni sterownik. To nie jest sterownik do generacji zbiornika, który posiadasz.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Też do tego doszedłem ale zamontowałem stary sterownik i na razie nic się nie wyświetla zrobiłem 720km jeszcze musze kompa podpiąć i zobaczyć ale jak miałem rozebrane to wszystkie wtyczki odpiąłem i napsikałem Kontaktora i wyczyściłem wtrysk i dolałem dodatku do AdBlue

Opublikowano
  • Autor

Oby tak pozostało:wink:

Opublikowano

Cześć wszystkim. Mam A4B9 TDI 140 kW 190 KM. Kod błędu P21CA00. Czy ktoś się z tym spotkał i wie, gdzie szukać? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim. Czy ktoś może mi to wyjaśnić komuś, kto nie ma zbyt dużej wiedzy w tym temacie?
Mój kontroler: 4M0907355
Wersja oprogramowania: 0003
Wersja sprzętu: H10
Kupiłem i zainstalowałem: 4M0907355D
Wersja oprogramowania: 0006
Wersja sprzętu: H05
Fatalny raport przebiegu zniknął, błąd zniknął sam z siebie, co bardzo mnie ucieszyło, ale potem pojawił się kolejny: U02A200 (Obniżenie modułu jakości - brak komunikacji). Co to oznacza? I co powinienem zrobić?
Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Wrzucamy zawsze pełny auto-scan,  a nie kody błędów, zdjęcia czy wycinki. 

Opublikowano

Cześć,

od kilku dni borykam się z usterką AdBlue, jakiś czas temu wyskoczył komunikat o konieczności zatankowania, zrobiłem to z dystrybutora i niedługo po tym wyskoczyła usterka, która nie znika. Wstawiam dwa logi, jeden zaraz po tym, jak wyskoczyła usterka (i przed odpinaniem sterownika), drugi po odpięciu sterownika (celem użycia membrany). W międzyczasie były kasowane błędy z silnika, które teraz już nie wyskakują. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Log-WAUZZZF40JA130509-224040km.txt Log-WAUZZZF40JA130509-224777km.txt

Opublikowano
  • Autor

Masz aktualnie jakieś błędy lub komunikaty na zegarach?

Opublikowano

Tak, usterka adblue /def, rozruch niemożliwy za 800 km (zaczynało od 1000 km).

Opublikowano
  • Autor

A w sterownikach?

Opublikowano

Wybacz ale nie rozumiem gdzie mam to sprawdzić?

Opublikowano
  • Autor

No VCDSem wykonać pełny auto-scan,  tak jak to wyżej zrobiłeś.

Opublikowano

Drugi z tych scanów jest z wczoraj z godzin wieczornych, wykonany 5 minut przed wstawieniem postu. 

Opublikowano
  • Autor

Ok. masz tam między innymi zapisane błędy świadczące o braku zasilania jak i zwarć poszczególnych elementów. W większości przypadków nie wróży to nic dobrego, i świadczy o uszkodzeniu sterownika.

Naklejanie membrany jest czynnością profilaktyczną, zanim sterownik został zalany.

Jeżeli do sterownika już wcześniej wtargnęła wilgoć, naklejanie membrany nic tutaj nie pomoże. 

Opublikowano

Domyślałem się od początku takiej diagnozy. Dziękuję oczywiście za pomoc. Proszę jeszcze o wskazanie, jakiego sterownika mogę szukać (z jakimi literami na końcu) i czy wystarczy zmiana samego sterownika?

IMG20251122144721.jpg

Opublikowano
  • Autor

To Twój sterownik na tym zdjęciu?

Masz sterownik z indexem D, czyli musisz szukać sterownika z indexem D lub G.

G jest następcą D.

Jeżeli kupisz używany sterownik, czyli taki który był już zamontowany w samochodzie, to wymiana jest p&p. Nic nie trzeba kodować czy paremetryzowac. 

Jeżeli natomiast kupisz fabrycznie nowy sterownik (np.: z indexem G), to brakuje w nim wgranego zestawu danych. 

Należałoby przeprowadzić parametryzację takiego sterownika, czyli wgrać do niego odpowiedni zestaw danych. Z moich obserwacji i przeprowadzonych własnych testów, które opisałem także tutaj na forum, wynika, że nawet fabrycznie nowe sterowniki bez parametryzacji działają bez komunikatów czy błędów w sterownikach. 

Myślę, że fabrycznie już wgrany do nich soft, umożliwia działanie podstawowych funkcji, a parametryzacja pozwala zoptymalizować te działanie dostosowane do konkretnego modelu, gdyż sterowniki te stosowane są w A4, A5 oraz Q7.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.07.2025 o 07:51, dekiel 13 napisał(a):

Nie mam mozliwości obecnie zrobienia pełnego autoscanu , przynajmniej do pażdziernika.

Jak tam, dałeś już może radę wykonać auto-scan?

Opublikowano

nie brakuje jakichś osłon w okolicy sterownika? stasznie zabity brudem, założysz kolejny będzie zaraz to samo

Opublikowano

@wuPiotrek

Podczas dobierania się do sterownika były wszystkie elementy, które widoczne są na zdjęciach wstawionych przez autora tematu.

Dzisiaj po raz pierwszy od momentu wyskoczenia usterki przejechałem relatywnie dłuższą trasę (ok. 100 km, normalnie raczej poruszam się po mieście, krótkie odcinki) i zauważyłem, że komunikat o usterce zgasł z deski rozdzielczej. Czy mam to traktować jako jakąś wskazówkę z czym może być problem (oczywiście biorę pod uwagę przede wszystkim sterownik), czy jeździć i się nie przejmować? Gdzieś mi kiedyś mignął post, w którym zalecano "przegonić" samochód w razie usterki adblue.

PS.

Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem membrany to mam 10 szt. na zbyciu.

Edytowane przez maxflo3

Opublikowano

problem wróci. w niektórych samochodach tymczasowo pomaga zatankowanie adblue do pełna, czasem po skasowaniu błędu jakiś czas jest ok ale z przypadków które zaobserwowałem (po swoim i znajomego aucie oraz przypadkach z forum) to problem zawsze wraca dopóki nie wymieni się sterownika