machem1 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Witam mam pytanie bo w garażu po odpaleniu auta powietrze strasznie gryzie i mam pytanie czy te wartości są odpowiednie ? Samochód audi q5 2.0 TDI 163 km 2011.
Muskel1 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Spaliny na zilnym silniku zawsze śmierdzą. Twój dpf osiągnął max. zapełnienie i nadaje się do wymiany lub czyszczenia (zgodnie z zaleceniami producenta). Powinieneś w najbiższym czasie się tym zająć, bo jazda z nadmiernie zapełnionym dpfem szkodzi turbinie i silnikowi.
machem1 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Mam pytanie jeszcze ,które z tych wartości są zawyżone albo jakie poprawne wartości powinny być i co radzisz wymusić wypalanie czy zdemontować i wysłać na czyszczenie ?
Muskel1 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Zawartość popiołu olejowego. Producent przewiduje przy osiągnięciu wartości 175 ml wymianę dpf. Wypalanie nic nie da, bo to nie sadza tylko popiół. W czasie regeneracji nagromadzona sadza wypala się i pozostaje po niej popiół. Ten popiół gromadzi się w filtrze i przy osiągnięciu w/w wartości powinno się dpf wyczyścić lub wymienić. Czyszczenie jest dużo tańsze niż wymiana na nowyc więc radzę oddać do firmy zajmującej się profesjonalnam czyszczeniem. Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez Muskel1
RALF76 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) 45 minut temu, machem1 napisał: 207tys km mało prawdopodobne przy tym zapchaniu dpf 0,17 Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez RALF76
Rekomendowane odpowiedzi