Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cofki zapłonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

1.8t bfb 

Bez lpg

Walczę od dawna z cofaniem zapłonu od 1200 obrotów ( przy około 3200 dochodzą do 3-5 na dwóch cylindrach, od 5 tys trochę się zmniejszają ) 

Nie wyświetla żadnych błędów, od wypadania zapłonów itp. 

Mapa oryginalna ( kiedyś na jakiejś podrobionej dochodziło do 9 )

Kompresja po 13 , żadnego falowania obrotów w żadnym zakresie , odpala bdb, kat wywalony ( sonda nie wykodowana ) , turbo po logach idealnie wstaje ( od bexa), nigdy żadnej dolewki płynu chłodzącego , olej max 200ml na 5 tys km , paliwo Shell 95 v power zawsze . Nowy ori zaworek odmy ( korka nie zasysa ,podskakuje, brak masła ) szczelność dolotu sprawdzona ( 0.6 bara i bulgotanie tylko w misce ), nowy napinacz paska i sprzegiełko alternatora bo pukało , nowe świece NGK, wtryski uszczelnione ( gniazda plus gumki ) , xado antykoks zrobiony na tłokach gdzie był nagar,  łańcuch napinacz  po logach vcds bdb, przepływka nowa Ori ( delikatnie zaniża ( do 129 g daje)

Nie robiłem nic z cewkami i wtryskami ale zamieniałem miejscami i nic się nie zmieniało ( na 1 i 4 są większe jak na 2,3) , nie zawsze cofki są takie same , był okres po wymianach ( sam już nie wiem czego wtedy , że spadły do 1.5 - 2 max )

Auto dużo stoi tz wyjeżdżam na dwa tygodnie albo tydzień ale jeździłem też na świeżym paliwie ( wiadomo że nie 100 procent ale zatankowane tak na 10-15 litrów stałego )

Nie sprawdzalem jedynie ciśnienia paliwa ale w żadnym zakresie czy piłowaniu nie wywala żadnych błędów , spalanie niskie , vmax dobre .

Jakieś sugestie bo już UJ mnie strzela ? 

Opublikowano

Te logi dynamiczne to jakas tajemnica?

Opublikowano
  • Autor
42 minuty temu, Łukasz13 napisał:

Te logi dynamiczne to jakas tajemnica?

Już sprawdzałeś i nic się nie szło doszukać ?

Opublikowano

A jaką masz lambdę? Temperatura spalin? Jak ciągle na Shell tankujesz, to może w tym paliwie masz wiecznie problem..

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Langista napisał:

A jaką masz lambdę? Temperatura spalin? Jak ciągle na Shell tankujesz, to może w tym paliwie masz wiecznie problem..

Temp spalin raczej nie sprawdzę bo bfb chyba nie ma czujnika temp. Lambdę mam logi tylko przed wywaleniem dp, jeszcze z przypchanym  katem ale po wywaleniu cofki za dużo się nie zmieniły Screenshot_2022-07-02-11-28-02-410_com.documentreader.documentapp.filereader.thumb.jpg.c49ce903c9322bab5ffb694ed0be0b21.jpg

Opublikowano

Lambdę najlepiej jakbyś miał na minusie, tutaj paliwa według mnie brakuje, przez co temperatura rośnie i silnik broni się cofkami zapłonu.. ciśnienie paliwa sprawdzałeś?

Opublikowano

Zrób po ludzku te logi parami odpowiednich grup, a nie tak jak teraz. Nic z tego w sumie nie wynika. Masz podwieszony temat o tym więc doczytaj sobie jak to robić. 

Kolego Langista nie pisz o czyms jeśli do konca nie masz pojęcia albo nie jestes pewien ;)

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, przem8 napisał:

Zrób po ludzku te logi parami odpowiednich grup, a nie tak jak teraz. Nic z tego w sumie nie wynika. Masz podwieszony temat o tym więc doczytaj sobie jak to robić. 

Kolego Langista nie pisz o czyms jeśli do konca nie masz pojęcia albo nie jestes pewien ;)

115,118.xlsx003-020.xlsx

Lambdy nie zrobię świeżej bo dopiero w piątek będę przy aucie więc log jest z przypchanym katem ( bez dp) i przed xado antykoksem 

002,033 25.02.xlsx

Edytowane przez kszaq

Opublikowano

Pisałeś, że paliwo 95 lejesz, próbowałeś na 98? Ja się spotkałem, że wywalone albo zbyt twarde poduchy silnika i napinacz łańcucha powodowały stuki.

Opublikowano
  • Autor
30 minut temu, przem8 napisał:

Pisałeś, że paliwo 95 lejesz, próbowałeś na 98? Ja się spotkałem, że wywalone albo zbyt twarde poduchy silnika i napinacz łańcucha powodowały stuki.

Napinacz raczej wykluczam bo w logach jest z nim wszystko ok i był moment że za jednym pomiarem cofki spadły prawie całkowicie do 1.5 więc łańcuch raczej by się nie wciągnął na chwilę . 98 raz zatankowałem ale to na jakąś ilość 95 więc raczej miarodajne to nie było chociaż wątpię żeby przez tyle czasu na stacji zawsze słabe paliwo było , tym bardziej że to seria . To samo wydaje mi się z poduchami , tym bardziej że cofki zaczynają się od 1300 obrotów a wcześniej jest po 0 i na postoju też zero. Układ paliwowy w sumie najmniej mam sprawdzony , ale trochę męczy mnie już wymienianie po kolei wszystkiego 

Edytowane przez kszaq

Opublikowano

Po tych logach co wrzuciles nie widać problemow z paliwem. Jak nic się nie zmieni to poprostu taka kondycja silnika. 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, przem8 napisał:

Po tych logach co wrzuciles nie widać problemow z paliwem. Jak nic się nie zmieni to poprostu taka kondycja silnika. 

A co konkretnie z " kondycji silnika" miało by wpływ ? Skoro kompresja po 13 , odpala zawsze bdb, nic niczego nie pobiera , żadnego falowania itp. żadnych błędów ?

Opublikowano

Kasowałeś błędy przed logami?

Opublikowano
  • Autor
46 minut temu, pelonek1 napisał:

Kasowałeś błędy przed logami?

Tak.zawsze 

Przejadę jeszcze raz antykoksem , zmienię paliwo na 98 , zmierzę ciśnienie paliwa . Bo już pomysłów więcej nie mam. Może czujnik spalania stukowego ?

Edytowane przez kszaq

Opublikowano

Zmień stacje benzynową.. Orlen polecam.