Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błędy w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie. Czy gdy pojawi się np. błąd zużyte klocki hamulcowe to czy po ich wymianie ten błąd sam powinien zniknąć czy będzie on nadal po naciśnięciu przycisku na dasce? 

Edytowane przez marekp24
Opublikowano

Sam zniknie. Oczywiście przewód czujnika zużycia musi być także sprawny (wymieniony na nowy).

Opublikowano

Świecą się u mnie 3 błędy :

Niski poziom płynu chłodzącego

Niski poziom oleju 

Zużyte klocki hamulcowe 

A poziom oleju i płynu jest prawidłowy, klocki też nowe. Jaka może być tego przyczyna? 

Opublikowano

Wrzuć pełny autoscan wszystkich sterowników.

Opublikowano

Nie mam komputera żeby podłączyć

Opublikowano

To świeci mi na desce (na wyświetlaczu licznika) 

Opublikowano

To musisz do kogoś kto ma podjechać i sczytać błędy ze sterowników.

Opublikowano

Zrobiłem autoskan. IMG_20220802_193904.thumb.jpg.abb5c509ca9e206a26fc9da4dcbdf188.jpgIMG_20220802_193752.thumb.jpg.1e90d925b4b4b4987c0caac64b58844f.jpgIMG_20220802_191053.thumb.jpg.49880814a2cd4f3b569d76e854fe63cc.jpgIMG_20220802_191044.thumb.jpg.df6ae2bb56128d61a723a4d2ce712d3b.jpgIMG_20220802_191032.thumb.jpg.3ed5bed2f318f4446daeb4e22aa092b0.jpgIMG_20220802_191010.thumb.jpg.2a1a661701c75eb02bdbbe714372c7a2.jpg

Opublikowano

Czy o to chodzi? 

Opublikowano

Proszę o pomoc. Dlaczego mam te błędy na liczniku 

Opublikowano

Co do niskiego poziomu płynu chłodniczego sprawdź czy masz podpiętą wtyczkę w zbiorniczku. 

Co do do poziomu oleju to sprawdź czy masz sprawny czujnik maski - bez niego komunikat oil minimum nie zniknie 

Opublikowano

Wtyczka w zbiorniczka płynu jest podpięta nawet ją odłączyłem i spryskałem preparatem do styków i wpiąłem ale dalej to samo. A jeśli chodzi o ten czujnik maski to chodzi o ten co po otworzeniu maski wyświetla się na liczniku że jest otwarta? Bo jak tak to ten czujnik działa

Opublikowano

A czy te błędy co wyświetlają się mi na liczniku to ich nie powinien znaleźć program po przeprowadzeniu autoscanu? 

Opublikowano

nie będzie ich na autoscanie - po odcięciu wtyczki od poziomu płynu chłodniczego zrób zworkę i zobacz czy błąd zniknął - jeżeli tak to uszkodzony czujnik w zbiorniczku ( mocno powiedziane czujnik , dwa piny  które zwiera obecność płynu 

na tej samej zasadzie działa czujnik klocków - to proste zwarcie do masy , póki jest to błędu brak - możesz na próbę odpiąć wtyczki w jednym i drygum kole i zrobić zworki i zobaczyć 

jak by co to pin 2 niebieskiej wtyczki licznika to poziom płynu chłodniczego , a pin 32 zielonej to czujnik klocków - jak tam dasz masę i błąd zniknie to znaczy że coś w wiązce nie tak 

Co do oleju to masz żółty komunikat oil min?

Opublikowano

Sprawdziłem i jednak jest to błąd ciśnienia oleju (oldruck). Co to oznacza? 

Opublikowano

Że musisz pojechać do kogoś, kto podepnie manometr i zmierzy ciśnienie oleju, o ile masz prawidłowy stan.

Opublikowano
6 godzin temu, marekp24 napisał:

Sprawdziłem i jednak jest to błąd ciśnienia oleju (oldruck). Co to oznacza? 

Öldruck = ciśnienie oleju

Opublikowano

Zauważyłem dzisiaj że podczas jazdy ten błąd od ciśnienia oleju znika. 

Opublikowano

A co oznacza napis Ok. Bo taki napis jest na fis. Ktoś mi powiedział że to nie są błędy tylko po naciśnięciu przycisku check samochód sprawdza właśnie te systemy i dlatego się na chwilę wyświetlają i później wyskakuje ok. A błędy by się świeciły cały czas nie naciskając przycisku. 

Opublikowano

OK oznacza pomyślnie zakończone sprawdzanie: stanu płynu hamulcowego, poziomu cieczy chłodniczej, poziou płynu do spryskiwaczy, poziomu oleju, oświetlenia a raczej żarówek (w wersji MCE high), stanu okałdzin hamulcowych. Przy każdym rozruchu silnika lub po naciśnięciu przycisku CHECK na zegarach komputer pokładowy sprawdza powyższe rzeczy i pokazuje OK, gdy wszystko jest w porządku lub pokazuje dany błąd jeżeli taki występuje. Wszystko do przeczytania w instrukcji obsługi.