Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba do jeżdżących po Europie (Włochy, Szwajcaria, Austria, Francja, MC, Spain)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ponieważ szykuje mi się mały wyjazd chciałbym się zorientować troszkę bardziej w temacie i z pewnością spora część z Was jest mi wstanie w tym pomóc...

W czerwcu wybieram się z północnych Niemiec (Lubeck) w stronę południowej Hiszpani (region Murcia)... uparłem się żeby przejechać sobie przez MonteCarlo (wiadomo o jaki tunel mi chodzi) i mam parę dróg dojazdu... zaznaczyłem je na mapie różnymi kolorami

Ponieważ jadę z rodzinką nie chciałbym przegapić jakiś ciekawszych widoczków (nie śpieszy mi się zbytnio do celu - ale też nie chciałbym się zatrzymywać poza noclegiem na dłużej niż 2 godzinki).

Kompletnie nie znam tamtych terenów, gdyż to moja pierwsza na tyle rozwinięta eskapada... nie znam też niestety aktualnych cenników autostradowych, ani tunelowych - jeśli są takowe

(powiedziano mi tylko żebym jak najmniej jechał Francją bo strasznie drogo ale czy opłaca się zaznaczoną trasę jechać nacjonalkami? - Szwajcaria podobno 50 franków na rok? więc wygląda ekonomicznie, Włochy? Hiszpania? samo MonteCarlo też nie mam pojęcia - jak ustawię "omijaj drogi płatne" to Automapa omija te miasto)

Proszę Was o wskazanie właściwej drogi...nie tyle ze względów ekonomicznych (choć również) co z powodu atrakcyjności terenu...

mapki - proszę kliknąć

afe841c144b64433m.jpg 08a66657df042aedm.jpg

Opublikowano

Jak dla mnie, to trasa różowa mało atrakcyjna. Jedyny odcinek ciekawy to Sion - Aosta.

Trasa niebieska przyzwoita, choć odcinek od Bellinzony aż za Milano strasznie zakorkowany.

Obstawałbym za trasą zieloną, z tym, że trasa prowadzi Cię z Niemiec do Austrii przez Flussen. Tu dokonałbym małej korekty. Pojechałbym na Lindau, zajeżdżając do Friedrichshafen (piekne widoki - Bodensee), potem przez Bregenz do Austrii i tam kierować sie na Innsbruck, jednak zamiast do samego Innsbruck, zjechalbym z autostrady na zjeździe MERANO (Italia). Z Merano do Bolzano i dalej jak na mapce.

Jeżeli przejeżdżalibyście przez Veronę w weekend, to zapraszam na szybką wycieczkę po mieście, a jest na czym oko zawiesić :)

Opublikowano

o dziękuje... skoro niebieska to jak wygląda z opłatami?

Opublikowano

masz okazje akurat zobaczyć to miejsce

o ile takie widoki cie interesują

Opublikowano

??

Ja pisałem o zielonej.

Z opłatami mały problem. Po pierwsze ciężarówką mam całkiem inne stawki, a po drugie opłata jest naliczana automatycznie, także stawek nie znam. Raz w miesiącu przychodzi faktura od naszego operatora (DKV) i to wszystko.

Jeżeli chodzi o Włochy, to +/- policz sobie 6-7 EUR za 100 km autostrady, to powinieneś się zmieścić.

W Austrii system winietowy. Najkrótsza to 10 dni (ok. 8 EUR). Dodatkowo płatne niektóre mosty i tunele.

We Francji nie wiem, jak osobówki, ale skoro ciężarówki kosztuja mniej niż we Włoszech, to i tam raczej tragedii miał nie będziesz. Hiszpanii nie znam wcale.[br]Dopisany: 24 Kwiecień 2009, 15:34_________________________________________________

Pokazany odcinek autostrady to odcinek Genova - Nice (Włochy - Francja).

Faktycznie bardzo malowniczy. Przejedziesz go w każdej z zaplanowanych opcji.

Opublikowano

:slina:

??

Ja pisałem o zielonej.

coś pomieszałem... popracuję nad korektami i zaktualizuję mapkę z trasą w wolnej chwili...

a co z MonteCarlo? wepchnę się tam na początku czerwca?

Opublikowano

a co z MonteCarlo? wepchnę się tam na początku czerwca?

Niestety nigdy nie byłem w samym MC. Nie sądzę, żebyś miał jakieś problemy.
Opublikowano

w monte carlo mozesz sie poruszac zupelnie tak samo jka w kazdym innym miescie, nie ma jakis szczegolnych zakazow wjazdu do miasta

Opublikowano

w monte carlo mozesz sie poruszac zupelnie tak samo jka w kazdym innym miescie, nie ma jakis szczegolnych zakazow wjazdu do miasta

a orientuje się ktoś czemu navi omija mi MonteCarlo jak wyznaczam drogi bezpłatne?

Opublikowano

a orientuje się ktoś czemu navi omija mi MonteCarlo jak wyznaczam drogi bezpłatne?

Nie mam pojęcia, ale spróbuj ustawić drogi bezpłatne i ustaw centrum MC jako punkt trasy.
Opublikowano

Nie mam pojęcia, ale spróbuj ustawić drogi bezpłatne i ustaw centrum MC jako punkt trasy.

przechodzi normalnie - więc przejazd pewnie możliwy...

jak ktoś ma jakieś sugestie to zapraszam do pomocy :wink4:

Opublikowano

rozumiem ze trasa ma byc krajoznacwcza? stad te skroty z autostrad?

bo ejzeli chodzi o sprawny i szybki dojazd do Monako/ nicea czy cannes to jedyna sensowna trasa przez monachium, insbruck (fajnie przejechac przez miasto i fajnie zatankowac na shellu przy autostradzie z super widokiem na skocznie :) ), potem milano, genowa....

a jak ma byc ladnie i tanio (w austrii winieta koneiczna na autostrady) to sluchaj wczesniejszych rad. ja tam zawsze na zlamanie karku pedze i sie nie ogladam na widoki :D:D

ale lepiej daruj sobie trase czerwona (tzw droga napoleona - to tam gdzie rozbil sie jakis czas temu polski autokar) - kreto, wasko i niebezpieczne przejazdy przez gory - gwranatowane emocje i spalanie razy dwa:D

Opublikowano

to tam gdzie rozbil sie jakis czas temu polski autokar

Raczej nie do końca. Ten autokar rozbił sie koło miejscowości GAP we Francji. Trasa czerwona tamtedy nie przebiega.
Opublikowano

to tam gdzie rozbil sie jakis czas temu polski autokar

Raczej nie do końca. Ten autokar rozbił sie koło miejscowości GAP we Francji. Trasa czerwona tamtedy nie przebiega.

sorki, dopiero spojrzalem ze ta trasa to faktycznie prkatycznie rpzez wlochy - trasa o ktorej mowie jest troszke w lewo na mapie:) taka ulubiona trasa "oszczednych" kierowcow z francji prosto na niemcy... niestety oszczednosci czesto kosztuja duzo:D

ale fakt zle spojrzalem...

Opublikowano

no dobra... niestety nie mam czasu na aktualizację mapki ale mam jeszcze parę pytań w razie czego...

czy da się Szwajcarię przejechać nie wykupując winiety? i czy to się opłaca? (niby tylko 300parę kilometrów więc pomyślałem że krajoznawczo można spróbować)

czy na granicy włosko-austriackiej wprowadzili jakieś opłaty 8 euro za przejazd? niby szczegół ale taką informację uzyskałem...

gdzie można zaplanowac nocleg w północnych włoszech? coś taniego dla 2+1... może ktoś przerabiał i był zadowolony...

jak z CB przez kraje w temacie... nigdzie nie zabronione? słyszałem że w Austrii antenkę trzeba ściągnąć bo winieta dodatkowa będzie do wykupienia?!?!...

słyszałem również że trochę trzeba uważać na nocne łobuzerstwo na południu Francji?!?!

jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to nasmaruję... i dzięki koledzy za wszelkie uwagi...[br]Dopisany: 03 Czerwiec 2009, 21:25_________________________________________________czy południową Francję opłaca się jechać Nacionalkami nad samym morzem? bo bardzo bym chciał ze względów krajoznawczych... tylko nie wiem czy za dużo czasu nie zmarnuję (słynne ronda) i w korkach czy nie postoję...[br]Dopisany: 03 Czerwiec 2009, 21:30_________________________________________________

jedyna sensowna trasa przez monachium, insbruck

a dlaczego nie krótsza Vaduz - Chur - Bellinzona - Milan ? korki? [br]Dopisany: 03 Czerwiec 2009, 21:34_________________________________________________wyjazd 11tego więc każda pomoc mile widziana... :good:

Opublikowano
czy da się Szwajcarię przejechać nie wykupując winiety

pewnie ze sie da ale wtedy bedzie ten przejazd przez Szwajcarie troche trwal.

zero autostrad i do tego przez gory trzeba przejechac.

a czy sie oplaca to sobie policz. ile wydasz na paliwow odbydwie strony po autostradach i zwyklych drogach?

roznica napewno jakas bedzie tylko ciekawe jaka.

Opublikowano

no dobra... pierwsze pytanie cofam bo jest bez sensu... nie po to się jedzie żeby bać się autostrad... winieta musi być.

ostatnie też bzdura bo OLO_GDA chodziło chyba o to że jedyna trasa bez winiety...

Opublikowano

no dobra... niestety nie mam czasu na aktualizację mapki ale mam jeszcze parę pytań w razie czego...

A szkoda bo warto sie dobrze przygotować i nie zmarnować tego przejazdu

czy da się Szwajcarię przejechać nie wykupując winiety? i czy to się opłaca? (niby tylko 300parę kilometrów więc pomyślałem że krajoznawczo można spróbować)

W zasadzie sie nie da - kompletnie bez sensu podejście ale to już wiesz. Poprostu ominąć tą krainę i tyle bo winietka nie jest tania i lepiej sobie zostawić na McDonalda ;)

czy na granicy włosko-austriackiej wprowadzili jakieś opłaty 8 euro za przejazd? niby szczegół ale taką informację uzyskałem...

nic o tym nie wiem ale w Austri nie ma żartów z winieta czasem po przekroczeniu granicy zanim się dojedize do "CPNu" może być za późno. We Włoszech płacisz na bramkach, w tym kraju warto korzystać z autostrad bo równoległe drogi sa bardzo zatłoczone. Jedyny wyjątek i warto się przemęczyć to jazda lazurowym wybrzerzem włoskim, tłoczno jak cholera (Vśr=30-40km) ale widoki cudne

gdzie można zaplanowac nocleg w północnych włoszech? coś taniego dla 2+1... może ktoś przerabiał i był zadowolony...

Odradzam jeśli to możliwe i nocowanie w Austri czyściej przyjemniej taniej. Już ci pisałem na PW o Langenfeld

jak z CB przez kraje w temacie... nigdzie nie zabronione? słyszałem że w Austrii antenkę trzeba ściągnąć bo winieta dodatkowa będzie do wykupienia?!?!...

nie mam pojęcia :(

słyszałem również że trochę trzeba uważać na nocne łobuzerstwo na południu Francji?!?!

dotyczy marsyli i okolicy oraz Nicei

jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to nasmaruję... i dzięki koledzy za wszelkie uwagi...[br]Dopisany: 03 Czerwiec 2009, 21:25_________________________________________________czy południową Francję opłaca się jechać Nacionalkami nad samym morzem? bo bardzo bym chciał ze względów krajoznawczych... tylko nie wiem czy za dużo czasu nie zmarnuję (słynne ronda) i w korkach czy nie postoję...[br]Dopisany: 03 Czerwiec 2009, 21:30_________________________________________________

a dlaczego nie krótsza Vaduz - Chur - Bellinzona - Milan ? korki? [br]Dopisany: 03 Czerwiec 2009, 21:34_________________________________________________wyjazd 11tego więc każda pomoc mile widziana... :good:

co do trasy to jak pisałem ci Grzesiu Z ółnocy walić na Indolstadt - warto!!! - potem na południe do Ga-Pa przejechać lokalnymi drogami do Austri przeciąć autostradę i skręcić na Langenfeld Solden - następnie wyjechać droga płatną wysokogórską (blisko 2500m npm, a startujesz z poziomu ok. 1500m!!!), potem przez Mediolan ciąć do wybrzeża. Najlepiej w Ingolstadt stawić sie na 10 rano, zwiedzić monachium w drodze na południe i szukać noclegu na południu niemiec (Ga-Pa) lub w Austri np. na tym campingu co ci mówiłem, spędzieć tam jednen cały dzień, przy podogdzie wybyczycie się na basenie i zwiedzicie troszkę dolinkę (poziom 1500m a wkoło górki 3-3,5 tyś m). Wybrzerze przejeżdzasz wg uznania jak stoisz z czasem ale pamiętaj by wczesnie rano wyjechać z Alp, noclek możesz zrobić w Nicei na kampingu jest tam ich pełno, polecam te już po przejechaniu miasta jakieś od 500do1500 za takim wierzowcem wypoczynkowym nad morzem co miniesz z lewej strony. Monaco odpóść i po noclegu z rana się cofnij zejdzie ci do południa, kolejny nocleg i walisz do hiszpanii.

Odpisałem na niebiesko

Opublikowano

A szkoda bo warto sie dobrze przygotować i nie zmarnować tego przejazduZgadzam się :)

W zasadzie sie nie da - kompletnie bez sensu podejście ale to już wiesz. Poprostu ominąć tą krainę i tyle bo winietka nie jest tania i lepiej sobie zostawić na McDonalda ;) Też bym polecał ominąć. Bardzo nieprzyjazna policja, bardzo duzy ruch tranzytowy, częste korki i to naprawdę długie na głównych autpstradach (szczególnie na dojeździe do Gotthard Tunnel)

nic o tym nie wiem ale w Austri nie ma żartów z winieta czasem po przekroczeniu granicy zanim się dojedize do "CPNu" może być za późno. We Włoszech płacisz na bramkach, w tym kraju warto korzystać z autostrad bo równoległe drogi sa bardzo zatłoczone. Jedyny wyjątek i warto się przemęczyć to jazda lazurowym wybrzerzem włoskim, tłoczno jak cholera (Vśr=30-40km) ale widoki cudneCo do opłaty w Austrii, to nie jest na samej granicy, a zaraz za Innsbruck jest opłata za Europa Brucke, o której juz wcześniej wspominałem ;)

Co do Włoch, to autostrady też są mocno zatłoczone. Co do landówek, to zależy od pory dnia i dnia tygodnia. Generalnie w piatek jest wszędzie syf. Przydałaby sie nowa mapka, to może coś doradzę. Generalnie Milano odradzam. Żadnych ciekawych widoczków nie ma, za to ruch :wallbash:

Odradzam jeśli to możliwe i nocowanie w Austri czyściej przyjemniej taniej. Już ci pisałem na PW o Langenfeld Tu niestety nie pomogę. jak śpię, to albo w domu, albo w trucku ;)

nie mam pojęcia :( Hmm... Nie wiem, czy w Austrii jest jakaś oddzielna regulacja na ten temat. Wielokrotnie przejeżdżałem tam z CB (na trucku, ale i w osobowym) i nigdy nikt sie nie czepiał.

dotyczy marsyli i okolicy oraz NiceiNic dodać, nic ująć. Szczególnie uważaj w Marsylii na złodziejstwo.

co do trasy to jak pisałem ci Grzesiu Z ółnocy walić na Indolstadt - warto!!! - potem na południe do Ga-Pa przejechać lokalnymi drogami do Austri przeciąć autostradę i skręcić na Langenfeld Solden - następnie wyjechać droga płatną wysokogórską (blisko 2500m npm, a startujesz z poziomu ok. 1500m!!!), potem przez Mediolan ciąć do wybrzeża. Najlepiej w Ingolstadt stawić sie na 10 rano, zwiedzić monachium w drodze na południe i szukać noclegu na południu niemiec (Ga-Pa) lub w Austri np. na tym campingu co ci mówiłem, spędzieć tam jednen cały dzień, przy podogdzie wybyczycie się na basenie i zwiedzicie troszkę dolinkę (poziom 1500m a wkoło górki 3-3,5 tyś m). Wybrzerze przejeżdzasz wg uznania jak stoisz z czasem ale pamiętaj by wczesnie rano wyjechać z Alp, noclek możesz zrobić w Nicei na kampingu jest tam ich pełno, polecam te już po przejechaniu miasta jakieś od 500do1500 za takim wierzowcem wypoczynkowym nad morzem co miniesz z lewej strony. Monaco odpóść i po noclegu z rana się cofnij zejdzie ci do południa, kolejny nocleg i walisz do hiszpanii.

Odpisałem na niebiesko

Skoro tak ładnie się zaczęło, to ja sobie pozwoliłem na zielono ;)
Opublikowano

dzięki :good: