Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rodzaje lamp i reflektorów w Audi Q5 80a (2016 - 2019)

Koalakm

Rekomendowane odpowiedzi

Błąd obrysówek był spowodowany błędnym kodowaniem sterownika 69.

Skąd miałeś ten sterownik?

4 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Błąd obrysówek był spowodowany błędnym kodowaniem sterownika 69.

Skąd miałeś ten sterownik?

Zakupiłem nowy sterownik , po połączeniu przyczepki brak prawego stopu i swiateł migacz jest z instalacją coś nie tak co myślisz czy coś źle dołączyłem 

49 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Noiwy sterownik miał kodowanie USA?

W nowy musiałem wgrać flash pod Q5 a kodowanie USA sam nie wiem ja wpisywałem ninna wartość z twojej instrukcji i dopiero w inne podzespoły dodawałem 

Ok. Błąd komunikacji z konturem ambiente wynika pewnie z tego, że gdzieś przewód od LIN-Bus ma usterkę lub nie łączy prawidłowo. Nie takie proste do zdiagnozowania. Potrzebny oscyloskop i wiedza.

W dniu 20.07.2024 o 14:37, Muskel1 napisał(a):

Noiwy sterownik miał kodowanie USA?

cześć   mecze się z tymi światłami w haku wpisałem to kodowanie twoje podałeś  i świeci mi się zamiast postojowe hamulec i brak prawego oświetlenia tablicy gdzie szukać przyczyny 

Kodowania są ok.
W sterowniku przyczepy brakuje parametryzacji z tego co widzę.

Screenshot (417).png

Załaduj ten zestaw danych do sterownika przyczepy.

Screenshot (418).png

W dniu 8.08.2024 o 09:22, Muskel1 napisał(a):

Załaduj ten zestaw danych do sterownika przyczepy.

Screenshot (418).png

Wrzucę z pracy i wgram i dam znać 

W dniu 8.08.2024 o 09:06, Muskel1 napisał(a):

Kodowania są ok.
W sterowniku przyczepy brakuje parametryzacji z tego co widzę.

Screenshot (417).png

Czy te 2 mają być wgrane

IMG_20240808_183807.jpg

W dniu 8.08.2024 o 19:29, Muskel1 napisał(a):

Możesz oba wgrać ale ten dolny powinien wystarczyć.

Wgrałem ale to samo ,doszedłem że mam pomylone kable bo stop z prawej świeci a powinien postój i na odwrót.dzieki za pomoc .

Tak jak pisałem wcześniej gość co mi sprzedawał instalacje od sterownika do haka pomylił piny pozmieniałem i działa wszystko jak trzeba .Za pomoc od Muskel1  wiszę duże piwo 🍺 i szacun że tą wiedzą się dzielisz 

Czasami właśnie takie małe błędy powodują, że szukasz przyczyny, a okazuje się, że jest jakaś banalna, która człowiek przeoczył, lub nie brał pod uwagę😉

Ważne, że działa👍

W dniu 8.12.2022 o 10:29, mariusz36 napisał(a):

Osprzęt (przetwornice tzw. jeżyki )  możesz przełożyć do lamp EU , ale do obu EU i wszystko ma być - jeśli z USA to USA po obu stronach , jeśli Europa to też Europa po obu stronach . Jeśli uda Ci się dokupić lampę brakującą USA , to możesz kupić tzw. gołą i przełożyć moduły . Wykasować obrysówki . Możesz również kupić dwie lamy „ gołe " EU i przełożyć wszystkie moduły USA które teraz masz do tych europejskich . Nie można mieszać modułów  nr. USA /EU bo nie zadziała . Lampy USA za wyjątkiem obrysów są takie same i tak samo świecą  , ale przetwornice (osprzęt ) mają mieć te same nr. na obu lampach .

Dobrze rozumiem, że lampy USA w Q5 FY świecą tak samo jak te w europie? są asymetryczne? mowa o full led

Brat sprowadził Q5 2019 z Kanady. Z przodu jest xenon. Kupiliśmy lampy EU- wystarczy przełożyć żarniki i moduły ze starych lamp, czy trzeba jeszcze jakieś kodowanie?

Lampy tył przerobione na Eu. Czy da radę VCP parametryzacją czy trzeba coś kombinować więcej?

Przekładasz i w kodowaniach musisz wykodować obrysówki.

Parametryzację wykonasz także za pomocą VCP.

Edytowane przez Muskel1

Witam! Mam pewien problem związany z parametryzacją. Pacjent Audi SQ5 2021 (Q5 80A polift) wersja USA. Sterownik 4n0907064ep, nr lampy 80a945429a.

Otóż chciałem zrobić parametryzację z wersji USA na EU przez VCP. Diody do jednej lampy już wlutowałem (tzn. wylutowałem czerwone, wlutowałem żółte). Wgrałem config z pliku q5_bcm2_4n0907064ep_2021 - dokładnie 8 plików LIGHTCONFIG1_EU_HIGH -> wykasowałem błędy -> włączyłem zapłon na nowo. Po włączeniu świateł pozycyjnych i kierunkowskazu - świecą normalnie jak wersja USA - natomiast jest jedna różnica. Po naciśnięciu STOP - kierunkowskaz i pozycyjne gasną i przechodzą na zderzak, a w programie VCP wykrywa błąd B12C215) żarówka prawego światła hamowania przerwa / zwarcie. Dodam, że gdy wgram spowrotem config z wersji USA (i tutaj nieważne, czy wgram LOW_USA czy HIGH_USA oczywiście osobno) to lampy działają normalnie jak wersja USA. Spotkałem się z różnymi opiniami, że wystarczy przelutować diody i wgrać plik parametryzacji i powinno to działać. No i też spotkałem się z drugą opinią, że po wgraniu configu EU to, że kierunek i pozycja przechodzą w zderzak, a w lampie znikają to normalne i wymaga to ciągnięcia wiązki. Faktycznie powodem tego jest wiązka? Ale dlaczego wgrywając LOW, MID czy HIGH to efekt jest ten sam? Powinno jakoś inne błędy wyrzucać, albo inaczej działać.

Czy oprócz przelutowania diod trzeba coś robić jeszcze zrobić? Swoją drogą po czym poznać czy mam lampy LOW, MID czy HIGH? Z góry dzięki za wszelką pomoc, bo walczę od ponad tygodnia.

Edytowane przez schatzi

Mam mały problem. Do lamp Eu nie pasują mi żarniki D5S wyjęte z amerykańskich lamp. Różni się mocowanie. Czy ktoś podpowie co jest nie tak?

20241102_101855.jpg

20241102_101909.jpg

20241102_102017.jpg