KrzysiekPl Opublikowano 11 Września 2022 Opublikowano 11 Września 2022 Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu mam problem z moją A4. Otóż wentylator chłodnicy łapie "zawiechy" i czasami pracuje cały czas aż do zgaszenia silnika. Po tym jak wyłączy się razem z zapłonem a temperatura spadnie do 60 stopni, to przy uruchamianiu silnika od razu się załącza... Po chwili się wyłącza i jest ok. Co może być przyczyną? Termostat, czujnik temperatury? Miałem to już rok temu, wtedy mechanik znalazł jakiś błąd na komputerze, skasował i do tej pory było ok ale teraz problem wrócił. Dodam, że temperatura cały czas jest 90 stopni. Nie rośnie niebezpiecznie ani nie spada. Tylko ten wentylator... Przerabiał ktoś może podobny problem u siebie? Proszę o poradę. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Langista Opublikowano 12 Września 2022 Opublikowano 12 Września 2022 (edytowane) Podepnij program diagnostyczny i odczytaj błędy, prawdopodobnie będzie błąd ze sterownikiem wentylatora, może też być uszkodzony przekaźnik na podszybiu. Edytowane 12 Września 2022 przez Langista
KrzysiekPl Opublikowano 12 Września 2022 Autor Opublikowano 12 Września 2022 Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę w tygodniu to o czym piszesz i poinformuję o skutkach. Pozdrawiam.
Patrykbfb Opublikowano 12 Września 2022 Opublikowano 12 Września 2022 A nie masz przypadkiem klimatyzacji włączonej?
KrzysiekPl Opublikowano 12 Września 2022 Autor Opublikowano 12 Września 2022 Nieee... klima jest wyłączona.
Rozwiązanie KrzysiekPl Opublikowano 20 Września 2022 Autor Rozwiązanie Opublikowano 20 Września 2022 Witam. Wracam do tematu wcześniej opisanego. Otóż podpiąłem kompa i o dziwo nie ma żadnych błędów. Sęk w tym, że teraz chwilowo jest wszystko ok. Czy to możliwe, że jak jest wszystko dobrze, to komputer nie widzi tego? Czy błąd powinien się wyświetlić nawet, gdy chwilowo jest dobrze? Ciężko tak utrafić, żeby podjechać do mechanika w tej samej chwili co wentylator zaczyna nieprawidłowo pracować.
Rekomendowane odpowiedzi