Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje na biegu jałowym w Audi A4 B7 1.8T quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dawno robiłeś remont? Ile czasu minęło od remontu a pierwszych objawów wibracji?

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, Langista napisał(a):

Jak dawno robiłeś remont? Ile czasu minęło od remontu a pierwszych objawów wibracji?

Drgania pojawiły się długo przed remontem,po remocie w kwestii drag nic się nie zmieniło,więc tam bym nie szukał 

Opublikowano

Wtryski dawałeś do czyszczenia? 

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Langista napisał(a):

Wtryski dawałeś do czyszczenia? 

Nie,na wtryskach wymieniłem oringi na ori i wymieniałem gniazda w kolektorze 

Opublikowano
2 godziny temu, sajmon3503 napisał(a):

Zgadzam się,ja też wymieniałem termostat bo się nie dogrzewał,ale założyłem jak ori,behr i jestem bardzo zadowolony z niego 

Widzisz a ja jestem średnio z niego zadowolony, kolejnym razem brałbym prawdopodobnie z aso.

Opublikowano
28 minut temu, tass napisał(a):

Widzisz a ja jestem średnio z niego zadowolony, kolejnym razem brałbym prawdopodobnie z aso.

Ostatnio ktoś na forum pisał, że termostat z ASO stał dęba po montażu :hi:

Opublikowano
57 minut temu, Langista napisał(a):

Ostatnio ktoś na forum pisał, że termostat z ASO stał dęba po montażu :hi:

Tak jak wyżej pisałem, jakość części to porażka. Na behra powoli nagrzewa mi się silnik w a4, muszę przejechać kilka km więcej jak na starym zanim silnik złapie 90.

Opublikowano
W dniu 2.02.2023 o 19:50, sajmon3503 napisał(a):

Hej,wiem że temat był już wałkowany,ale nie daje mi to spać po nocach :P

Pacjent:A4 B7 1.8t Quattro kombi [mapa 163/203,DP,sprężyny obniżające 40mm eibach,dystanse 15]

Ogólnie fura sprawuje się bardzo dobrze,nic niepokojącego się nie dzieje poza tą jedną rzeczą,wibracje budy na biegu jałowym.

-Wymieniłem lewą poduche silnika,oczywiście na nową ORI,bo się sączyła(waga 700g,waga nowej 714g),prawa też jest ori,nie widać śladów zużycia,a nawet na 90% ktoś ją kiedyś wymieniał

-Wymiana poduchy pod skrzynią na Lemfo

-Wydech cały z kwasu zrobiony więc nie jest winowajcą,wibracje jak były na starym tak są też na nowym wydechu

-Odbój z przodu jest git

Pojawienie się tego problemu zauważyłem pewnego czasu,więc nikt mi nie powie że one tak mają,bo tak nie było :)

Mam 206k przebiegu,z tego 20k temu robiłem sprzęgło,ALE...Nie wymieniłem dwumasu bo był git i tego nie wymagał...przynajmniej wtedy

Ogólnie jedyne co mogło by wskazywać na jego wyeksploatowanie to drgania na jałowym,poza tym nie daje o sobie znać,nie stuka,nie puka,żadych niepokojących dźwięków czy objawów.

Mówi się że średnia żywotność dwuamsy to 200k.

Szczerze mówiąc nie chciałbym kupować kompletu za 2 koła,pół dnia się narobić ze skrzynią żeby to nie dało żadnego efektu.

Jakieś pomysły gdzie jeszcze zajrzeć?Wymiana kompletu sprzęgła z dwumasem może pomóc?Forum przejrzałem :D 

Też mam ten problem tyle, że w pełni seryjnym b6. Gdy dodam trochę gazu, powiedzmy na 900-1000 obrotów to drgania ustają. 
Jeszcze nic z tym nie robiłem, ale z tego co wyczytałem to częsty problem w audi z 1.8t i przyczyna tego nie do końca jest jednoznaczna :mellow: jednak wnioskując po innych tego typu przypadkach teoria z poduszkami i przednim odbojem wydaje się najbardziej sensowna, od tego też zacznę u siebie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Te auta sa mega delikatne pod względem wibracji. 

Poduszki w wiekszosci wypadkow tutaj nie pomagaja.

Czasami wystarczy np mala ingerencja w uklad wydechowy - cokolwiek - i juz jest gorzej lub lepiej :) A czasami na nowych poduszkach jest gorzej niz na starych haha :D

Najczęściej i najwiekszym pewnikiem jest regulacja wolnych obrotów zeby znalezc sweet spot gdzie wibrację są najmniejsze. 

Edytowane przez soul87

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, tak czytam to co piszecie i stwierdzam, że mam i ja... Niestety... Auto kupione w sierpniu 2023 i od jakiegoś czasu zacząłem odczuwać lekkie drgania na jałowym, aż po świątecznej trasie 400km w jedną i 400 km w drugą czuć je jeszcze bardziej, nie ma znaczenia, czy klima on czy off, czy sprzęgło wciśnięte, czy nie, nawet czy LPG, czy Pb, drży sobie i od czasu do czasu jest jedno mocniejsze drganie, które powoduje, że patrzę, czy mi nie zgasło, ale obroty ani drgną..... Doszliście do jakichś wniosków co to może być? U mnie 1.8t bfb Q wydech w kwasie, sztywny tip i 250KM na pokladzie

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć. Również mam jakieś wibracje na wolnych obrotach oraz zmieniają się na różnych poziomach obrotów. Dodatkowo przy odpuszczeniu gazu w czasie jazdy coś mocniej rzezi

Opublikowano

Do sprzęgła kiedy ostatnio było zaglądane?