blbina Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Opublikowano 4 Sierpnia 2024 ELLIOTT , mam prosbe kupilem Cupre Formentor 2,0 TDI 150KM, nalatane mam 5 tysiecy przebiegu i chce pomiedzy wymianami przewidzianymi przez producenta sam wymienic olej. Mozesz cos polecic bo tam jest zalane 0w20.
RALF76 Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Opublikowano 5 Sierpnia 2024 jeśli to nowe auto lej taki sam jaki jest aby nie było podstaw do utraty gwarancji
ELLIOTT Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Opublikowano 5 Sierpnia 2024 12 godzin temu, blbina napisał(a): ELLIOTT , mam prosbe kupilem Cupre Formentor 2,0 TDI 150KM, nalatane mam 5 tysiecy przebiegu i chce pomiedzy wymianami przewidzianymi przez producenta sam wymienic olej. Mozesz cos polecic bo tam jest zalane 0w20. Możesz kupić ori Vaga, bądź to samo i nie przepłacać kupując shella zgodnego z normą.
blbina Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Dzieki, jak wloze ori filt to bedzie O.K. 1
IRO293 Opublikowano 20 Października 2024 Opublikowano 20 Października 2024 Cześć! Kupiłem auto miesiąc temu jeździ na castrol edge prof 0 w 30 i moje pytanie, jeździć czy zmienić na inny? Zawsze jeździłem na mobilach.
ELLIOTT Opublikowano 22 Października 2024 Opublikowano 22 Października 2024 Eurol FS 0w30 świetnie sprawdza się w tej jednostce. Prywatne badanie laboratoryjne oleju, również potwierdziło jakość.
Lovely Man Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Wg zaleceń producenta było 0w30 i 5w30 spełniające normę VW 507, od jakiegoś czas serwis zaleca tylko 0w30, osobiście leję Motula Specific 0W30, serwis to akceptuje choć oryginalnie leją Castrola. 1
Hugo Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 33 minuty temu, Lovely Man napisał(a): choć oryginalnie leją Castrola Coś się zmieniło? Olej dostarczał Shell od lutego 2020r
Lovely Man Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 51 minut temu, Hugo napisał(a): Coś się zmieniło? Olej dostarczał Shell od lutego 2020r Taką informację dostałem w Lellek Katowiceod doradcy serwisowego 1 1
ELLIOTT Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, Lovely Man napisał(a): Wg zaleceń producenta było 0w30 i 5w30 spełniające normę VW 507, od jakiegoś czas serwis zaleca tylko 0w30, osobiście leję Motula Specific 0W30, serwis to akceptuje choć oryginalnie leją Castrola. Od dobrych kilku lat jest to shell AVL 0w30! Słabego motula lejesz tak czy siak. LELEK kupuje beczkę zgodną z normą, więc najtaniej mają castrola w takim razie. Edytowane 12 Lutego przez ELLIOTT 1
RALF76 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego (edytowane) 10 godzin temu, ELLIOTT napisał(a): Słabego motula lejesz tak czy siak leje motula 0w30 504/507 wymiana co 8-10k więc co z nim nie tak skoro zgody z normą? Edytowane 13 Lutego przez RALF76
Lovely Man Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 1 minutę temu, RALF76 napisał(a): leje motula 0w30 504/507 więc co z nim nie tak skoro zgody z normą? Tez go leję, a co z nim nie tak? Nie koszerny jest czy jak?
ELLIOTT Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Jeszcze ten 0w30 od biedy ujdzie, gdyby był w cenie ok 150zł za 5l. Jedyny plus, że w końcu parę % pao dają, czego nie można powiedzieć o ich 5w30. Marka wysokiego ryzyka, a ludzie nadal brną ślepo w niby coś premium.
Lovely Man Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 27 minut temu, ELLIOTT napisał(a): Jeszcze ten 0w30 od biedy ujdzie, gdyby był w cenie ok 150zł za 5l. Jedyny plus, że w końcu parę % pao dają, czego nie można powiedzieć o ich 5w30. Marka wysokiego ryzyka, a ludzie nadal brną ślepo w niby coś premium. A co z nim nie tak, powtarzam pytanie? Rabin nie pokropił i certyfikatu koszerności nie ma czy jak? Chętnie się dowiem jeśli masz jakieś sprawdzone techniczne informacje które możesz jakoś potwierdzić np. charakterystyką techniczną bądź czymkolwiek oprócz biedy która ujdzie
RALF76 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego podbijam, jeśli są testy że za te same pieniądze lub ciut wyższe/niższe jest coś lepszego to jestem otwarty
ELLIOTT Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Wyraziłem się jasno panowie, nie będę uczył podstaw olejowych(parametrów, składu formulacji, gdzie wszystko jest dostępne online). Deklasujące jakościowo oleje bez ryzyka zakupu Eurol FS 0W30 lub 5w30 Syntence XT. To oleje na zupełnie innym poziomie jakościowym niż to co lejecie.
Lovely Man Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 31 minut temu, RALF76 napisał(a): podbijam, jeśli są testy że za te same pieniądze lub ciut wyższe/niższe jest coś lepszego to jestem otwarty Własnie tak, interesują nas konkretne i rzeczowe argumenty, a nie plotki i opinie pani ze sklepu warzywnego Wybierając Motula odrobiłem zadanie domowe i porównałem karty techniczne dostępnych olei 0w30 VW 507. Choć różnice w markowych olejach są naprawdę niewielkie i moim zdaniem mało znaczące, to Motul miał jedne z najlepszych parametrów. Od lat zarówno sam, jak i wielu moich kolegów motocyklistów stosujemy te oleje do aut i motków, jakoś nikt do tej pory nie narzekał, Kryptoreklama? To dawaj kartę tego co polecasz, wskaż te wielkie różnice, porównamy i zobaczymy ten ósmy cud świata " na zupełnie innym poziomie jakościowym" 1
RALF76 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 14 minut temu, ELLIOTT napisał(a): Wyraziłem się jasno panowie, nie będę uczył podstaw olejowych(parametrów, składu formulacji, gdzie wszystko jest dostępne online). Deklasujące jakościowo oleje bez ryzyka zakupu Eurol FS 0W30 lub 5w30 Syntence XT. To oleje na zupełnie innym poziomie jakościowym niż to co lejecie. mnie możesz poduczyć bo zawsze sugerowałem się normą, nie obrażam się... wymiana co 8-10k, w a4 b6 na motulu 100k, a4b8 kolejne 100k, q5 8r kolejne 80k teraz w q5fy to niewiele ale nigdy problemów z olejem, może błądze i jest coś lepsze, lepiej chroni silnik przy starcie, wycisza, ma niższe temp olej w wyższych temp na zew np: jazda autostardowa, itd.
ELLIOTT Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego To jeszcze długa droga przed Tobą w doktoryzowaniu się oraz nabrania praktyki(oczywiście bez urazy). Motul to zwykły przeciętniak, gdyby cenowo był na poziomie 150zł, nie byłoby tematu(można go zestawić z Orlen MaxExpert V 0w30, prawdopodobnie ich lane dziecko nawet u nas w kraju). Dopłacam 20zł i mam wyższą półkę jakościową w postaci Eurola Syntece 5w30 XT(możesz badania potwierdzające jakość nawet na fb spojrzeć). Obecnie moda dodatków w postaci infineum 6080 w normie 504-507 jest bardzo dobrym posunięciem u wielu brandów olejów. Kluczem jest jakość zastosowanych baz i tu niuanse wychodzą w praktyce. Także do 200zł Eurol syntence XT, powyżej 200zł Eurol FS 0w30, chociaż osobiście w cenie tego drugiego kupuję Ravenola VSW 0w30. Niestety prywatne badania laboratoryjne zużytego oleju VSW muszą poczekać do maja, kiedy wrócę do kraju.
Lovely Man Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego No to wuj, dowodów brak, czekaj do wiosny to może będą I taka to jest dyskusja na argumenty, jestem pod wrażeniem profesjonalizmu kolegi, naprawdę, wcale nie żartuję, rozumiem doskonale że wybitni eksperci nie są od uczenia innych olejowej wiedzy tajemnej A tu proszę gośc bada na żywca ten olej na youtube i wychodzą różnice z deklarowanymi parametrami: Zastanawiająca różnica w lepkości oleju Eurol FS 0W30 #shorts 1
Rekomendowane odpowiedzi