RavEk93 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Witam , pacjent A4 B6 1.9 TDI AWX 130 km 2001 400tyś przebiegu... od jakiś dwóch tygodni ma problem turbiną , z reguły po przekroczeniu 3000 obrotów z butem w podłodze silnik za każdym razem wpada w tryb awaryjny , na 4 biegu ok. 120 km/h , na 5 160 km/h ... dziś nawet na 2 go przegoniłem powyżej 3k i to samo . Wcześniej ten problem zdarzał się sporadycznie ale po porządnym przegonieniu był spokój , aczkolwiek nie zamulam go nigdy , pewnie to zbieg okoliczności ale zaczęło się gdy temperatura na zewnątrz spadła poniżej zera . Sprawdziłem wirnik na turbinie , kręci się lekko , przód tył luzów brak , na boki minimalne , w dolocie śladowe ilości oleju ale to raczej z odmy . Sztanga turbiny chodzi , rozruszałem ją kluczem dla pewności . Gruszka również zaciąga sztangę po dopaleniu silnika i po zassaniu strzykawką . Wymieniłem kompletnie wszystkie przewody podciśnieniowe , na przewodzie który dochodzi do gruszki czuć że zasysa chociaż nie wiem czy nie za słabo . Króciec na pompie vacum uszczelniony , nie ma problemu z hamulcami . Do momentu przejścia silnika w tryb awaryjny wszystko jest w normie samochód normalnie przyspiesza , jednak z okolic turbiny wydobywa się jakby "szuranie" przy odpuszczaniu gazu , podobny dźwięk wydobywał się gdy pękł przewód idący tu itercoolera , ale ten objaw pojawił się już z dawno temu i w sumie nic się nie działo poza tym . Tak wiec pytanie co jeszcze można by tu zrobić ? n75 ? Czy tu jest już powolna śmierć turbiny...
Rob@k Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Miałem tak w passacie 1.9tdi AVF. Po wymianie turbo problem ustal. Geometria się ruszała, ale musiała się gdzieś lekko przycinać. Sprubuj jeszcze wyjąć turbo i wyczyścić dobrze geometrię. 1
RavEk93 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2023 Powoli się do tego przymierzam jednak wiem że nie będzie lekko ją wyjąć wiec chciałbym zrobić co się jeszcze da z zewnątrz żeby mieć pewność ..
Rozwiązanie Rob@k Opublikowano 8 Grudnia 2023 Rozwiązanie Opublikowano 8 Grudnia 2023 8 godzin temu, RavEk93 napisał(a): Powoli się do tego przymierzam jednak wiem że nie będzie lekko ją wyjąć wiec chciałbym zrobić co się jeszcze da z zewnątrz żeby mieć pewność .. Możesz jeszcze podmienić N75 dla pewności. 1
dekiel 13 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Jak jeżdzisz autem , głownie krótkie odcinki czy trasa ? Wygląda na zapchaną geometrię . 1
RavEk93 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2023 Bywa różnie , ale średnio raz w tygodniu się zawsze zrobi jakąś trasę .
Tomnik Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 13 godzin temu, RavEk93 napisał(a): Tak wiec pytanie co jeszcze można by tu zrobić ? Możesz jeszcze, a właściwie powinieneś, bo to jest podstawą diagnostyki : -wykonać logi odpowiednich danych w teście dynamicznym/drogowym -podać kod i opis błędu, który widnieje w pamięci sterownika silnika Z dużym prawdopodobieństwem można już określić przyczynę usterki, przedmówcy o niej wspomnieli ale ażeby mieć pewność, czy tryb awaryjny nie jest następstwem niedoładowania trzeba mieć wgląd w dane, o których napisałem. Oczywiście pęknięty przewód wskazuje na przeładowanie ale... W obecnych czasach gdy mamy możliwość podglądu w dane przekazywane przez czujniki, wskazanym, a nawet koniecznym jest skorzystanie z tego. 1
RavEk93 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2023 No cóż spróbuję jeszcze podmienić n75 i przeczyścić geometrię cleanerem przez otwór na rurę egr . Dam znać o efektach
greg2505 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 miałem to samo 3tyś i tryb awaryjny,wyczyściłem turbo i po problemie ,a nie było mocno zasyfione,daj sobie spokój z cleanerem ,może pomoże na chwilę,wyjmuj turbo przy okazji kolektor wyczyścisz,wbrew pozorom nie jest to skomplikowane 1
Tomnik Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 24 minut temu, greg2505 napisał(a): daj sobie spokój z cleanerem Słuszna uwaga. 1
RavEk93 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2023 Nie zdążyłem jeszcze podpiąć kompa ani nic wyczyścić ale właśnie udało mi się rozwiązać problem , być może na chwilę ale zobaczymy...! Wyciągnąłem ten zawór n75 żeby odczytać numery , tak przy okazji wyczyściłem go , styki i wtyczkę z psikałem wd40 , przedmuchałem mocno sprężonym powietrzem te dwa wyjścia i wsadziłem go na swoje miejsce . Jak już tak przy okazji się grzebałem to postanowiłem wyjąć czujnik ciśnienia doładowania , był jakby w oleju , przeczyściłem przedmuchałem , tak samo styki w wtyczke na koniec przeczyściłem też wtyczkę od przepływomierza . No i postanowiłem się przejechać do sklepu po piwko i już słyszę że turbina przestała szurać a samochód żwawy , tak więc wyskoczyłem sobie od razu sprawdzić to na ekspresówce i już bez problemu na 4 kręciłem go do końca , bez problemu dobiłem do 200 . Nie wiem czy temat można uznać za rozwiązany i czy to wszystko było winą n75 czy czujnika ciśnienia doładowania ale wszystko wróciło do normy , tak więc dziękuję wszystkim za cenne wskazówki .
dekiel 13 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Pojeżdzij kilka dni wtedy sie upewnisz. 1
RavEk93 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2023 Będę informował na bieżąco A tak w ogóle polecacie coś do diagnostyki , do użytku domowego ?
RavEk93 Opublikowano 17 Lipca Autor Opublikowano 17 Lipca Ostatecznie wymieniłem zawór N75 na nowy i to rozwiązało problem na stałe , należy jednak pamiętać aby brać oryginał Pierburg , na zamienniku auto dziwnie się się zachowywało . Można zamykać
Rekomendowane odpowiedzi