Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B8 2.0 TDI CAGA - Nie odpala po dużym mrozie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Auto mojej mamy, na razie nie mam dostępu. Ale może ktoś miał podobnie i cokolwiek podpowie ;)

Wróciła przedwczoraj wieczorem, zgasiła. W nocy było poniżej 20, rano wczoraj próbowała odpalić i zero reakcji. W nocy znowu mróz poniżej 20 i dziś znowu nieudana próba mimo, że w południe było już bliżej zera.

Przywiozłem nowe aku, próbowałem odpalić kilka razy i odpuściłem. Rozrusznik kręci ale zero reakcji. Nawet na chwilę nie próbuje łapać. Sprawdziłem tylko bezpiecznik pompy paliwa z boku przy kierownicy. 

Nie znam tego silnika bo moja przygoda to głównie TDI PD.  Ale mam w planach jechać z VCDS i chociaż zrobić podstawowy test elementów wykonawczych jak pompa paliwa, EGR, przepustnica. Coś jeszcze można sprawdzić przez VCDS co może powodować nieodpalanaie ?

Na ten moment zero błędów na zegarach.

Opublikowano

Trudno powiedzieć bez auto-scanu. Przyczyn może być wiele.

Sprawdź czy na sitku pompy HD nie ma opiłków, to by był jeden z najgorszych scenariuszy.

Być może świece nie dostają zasilania.

Być może rozrusznik kręci za wolno itd..

Sam wiesz, przyczyn może być kilka.

Jak już podepniesz VCDS, to zrób pełny auto-scan i go tu wrzuć, może coś wymyślimy. 

Opublikowano

Sprawdź także VCDSem w rozszerzonych blokach pomiarowych jakie cićnienie pompa HD podaje na rail w czasie rozruchu. Powinna generować przynajmniej 250-300 Bar.

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 dzięki za info. Bynajmniej wiem od czego zacząć. 

Czy jak zdejmę ten czujnik z sitkiem to potem muszę coś odpowietrzać ? ? ? 

Opublikowano

Nie musisz nic odpowietrzać. Zakładasz i tyle.

Opublikowano

Odkręcasz zawór dozujący na pompie HD, unosisz go i spoglądasz do środka pompy czy nie ma opiłków. Później składasz przykręcasz i tyle. Trzyma kciuki aby opiłków nie było.

Screenshot_20240110_201108_Opera.jpg

Screenshot_20240110_201122_YouTube.jpg

Screenshot_20240110_201129_YouTube.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dziś dzwoni mamuśka, że odpalił od strzała. :grin:

Z VCDS-em będę dopiero jutro. Ale to wygląda jakby rzeczywiście coś przymarzło czy co...

Opublikowano

Paliwo może? To dobry znak, że już normalnie pali.

Opublikowano

filtr paliwa dawno temu wymieniany?

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, RALF76 napisał(a):

filtr paliwa dawno temu wymieniany?

Z poprzednią wymianą oleju, to będzie jakiś rok temu. Kilometrów raczej dużo nie zrobił, bo to auto za wiele nie jeździ, wokół komina w sumie tylko.

Mam Autoscan, ale błędy to głownie słabe napięcie aku, które siłą rzeczy padło po tylu próbach odpalenia. W sumie i tak wylądował nowy AGM.

Było niecałe pół zbiornika paliwa, więc to też mogło się przyczynić do wytrącenia wody po przyjechaniu i przy takim dużym mrozie.

Log-WAUZZZ8K8BA003570-244080km-151664mi.txt

Opublikowano

W sterowniku komfortu brakowało zasilania z zacisku 30, to mogło być przyczyną, gdyż w B8 w sterowniku komfortu masz też zezwolenie startu.

Sprawdź czy bezpieczniki zasilające sterownik komfortu nie są zaśniedziałe. Czasami wystarczy bezpiecznik kilkakrotnie wyjąć i wsadzić ponownie.

Sterownik przyczepy nieosiągalny? Albo bezpiecznik albo sterownik/wiązka padły.

No i tak jak piszesz, system zarządzania energią się załączył na skutek za niskiego napięcia aku.

Nie zapomnij zakodować nowy aku:wink:

Opublikowano
  • Autor
2 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Sterownik przyczepy nieosiągalny? Albo bezpiecznik albo sterownik/wiązka padły.

Z tym będzie kiedyś dłuższa walka, bo wymieniłem bezpieczniki w bagażniku były przepalone, ale dalej moduł nie odpowiada, zastanawiam się czy po prostu nie jest uszkodzony. 

4 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Sprawdź czy bezpieczniki zasilające sterownik komfortu nie są zaśniedziałe. Czasami wystarczy bezpiecznik kilkakrotnie wyjąć i wsadzić ponownie.

Czyli jest jakiś trop, sprawdzę to.

6 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Nie zapomnij zakodować nowy aku:wink:

Aku w sumie wsadzony taki sam jak ori, VARTA Silver 105Ah, więc też muszę go kodować ?

Opublikowano
14 minut temu, kamil-vag napisał(a):

więc też muszę go kodować

Trzeba.

Opublikowano

Tak musisz, gdyż system zarządzania energią (BEM) nie zarejestrował wymiany aku na nowy i ma stare wartości. Z czasem system sobie te wartości przyuczy, ale to potrwa trochę. Najlepiej jest wymianę aku zarejestrować po podmianie i wszystko od razu działa jak należy.