Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A5 2011 Quattro S-tronic 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

planuję zakup A5 2011 Quattro S-tronic 2.0 TFSI w Coupe.

Samochód jest bardzo zadbany, ale wedle wiedzy obecnego właściciela nie była usuwana wada olejowa.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego auta?

Jak wyglądają koszty utrzymania?

Z góry dzięki za merytoryczne odpowiedzi.

Opublikowano

Obniżyć cenę o 8-9 tys , na usunięcie wady olejowej. Zwróć uwagę na to co przy każdym używanym aucie , po sprawdzać miernikiem stan blacharski , daty na szybach , czy silnik równo i cicho pracuje, jak się zbiera , czy nie słychać turbo, czy nie dymi , ewentualne wycieki oleju, rozkodować vin jak chcesz , stuki w zawieszeniu itd

Koszty utrzymania raczej średnie kosztowo , miałem a4b8 czyli praktycznie to samo , nieda się tego tak jasno określić dla jednego awaria za 1000 to będzie nic a dla kogoś innego 1/4 pensji.  Raczej martwiłbym się o ten olej , bo częste dolewki też Ci mocno obciąża budżet , dobry olej nie jest tani,  a możesz dolewać nawet 1l / 1000 km 

Edytowane przez matbruk

Opublikowano
  • Autor
1 minuta temu, matbruk napisał(a):

Obniżyć cenę o 8-9 tys , na usunięcie wady olejowej. Zwróć uwagę na to co przy każdym używanym aucie , po sprawdzać miernikiem stan blacharski , daty na szybach , czy silnik równo i cicho pracuje, jak się zbiera , czy nie słychać turbo, czy nie dymi , ewentualne wycieki oleju, rozkodować vin jak chcesz , stuki w zawieszeniu itd

Z tego co uzyskałem z VIN'u to auto jest z listopada 2011 - Generalnie kod silnika jest CDNC. Czy ten silnik też ma wadę olejową??

Opublikowano
17 minut temu, Aaronier0O napisał(a):

Generalnie kod silnika jest CDNC. Czy ten silnik też ma wadę olejową??

Tak

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, Hugo napisał(a):

Tak

Dzięki za jednoznaczną odpowiedź. W sieci jest tyle różnych wersji, że ciężko było się połapać czy ten silnik ma wadę czy nie..

Opublikowano
  • Autor
31 minut temu, Hugo napisał(a):

@Aaronier0O wujaszek miał w A4 ten silnik i wciągał mu 1,3l/1000km :facepalm: 

To ja już nie wiem czego mam szukać w swoim budżecie ?

Opublikowano
3 minut temu, Aaronier0O napisał(a):

To ja już nie wiem czego mam szukać w swoim budżecie ?

Ile kosztuje te Audi?

Opublikowano
  • Autor
2 minut temu, pelonek1 napisał(a):

Ile kosztuje te Audi?

63k, znalazłem ją na FB, link do ogłoszenia:

https://www.facebook.com/marketplace/item/1155300209187913/

Opublikowano

Wiesz, że coupe będzie Ci ciężko sprzedać a dodatkowo z tym silnikiem to już w ogóle.

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, pelonek1 napisał(a):

Wiesz, że coupe będzie Ci ciężko sprzedać a dodatkowo z tym silnikiem to już w ogóle.

Jeszcze się na niego nie zdecydowałem, wygląda ogólnie bardzo ładnie, tylko łudziłem się, że to silnik bez wady olejowej :)

Opublikowano
31 minut temu, Aaronier0O napisał(a):

Jeszcze się na niego nie zdecydowałem, wygląda ogólnie bardzo ładnie, tylko łudziłem się, że to silnik bez wady olejowej :)

z benzyn przecież nie masz na co patrzeć do 2015/2016roku 

po za tym koszt remontu 8-9tys to ktoś chyba sobie żarty robi, chyba że za samą robociznę ktoś miał na myśli 

Opublikowano
11 godzin temu, Archiwum napisał(a):

z benzyn przecież nie masz na co patrzeć do 2015/2016roku 

po za tym koszt remontu 8-9tys to ktoś chyba sobie żarty robi, chyba że za samą robociznę ktoś miał na myśli 

Nikt mu nie zejdzie z ceny auta 15 tys że względu na wadę olejowa,  wiadomo że decydując się na ten silnik i zrobienie wady olejowej będzie musiał coś od Siebie zainwestowac.  Tak jak już ktoś wspomniał coupe będzie bardzo ciężko odsprzedać , lepiej szukaj sportbacka.

Edytowane przez matbruk

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za opinie, w takim razie odpuszczam sobie ten egzemplarz.

Opublikowano
Godzinę temu, Aaronier0O napisał(a):

Dzięki za opinie, w takim razie odpuszczam sobie ten egzemplarz.

Na Twoim miejscu odpuściłbym audi benzynowe z tych roczników i szukał innej marki jeśli chcesz silnik benzynowy.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 20.01.2024 o 12:23, matbruk napisał(a):

Na Twoim miejscu odpuściłbym audi benzynowe z tych roczników i szukał innej marki jeśli chcesz silnik benzynowy.

Ale poliftowe  A5 nie mają już wady olejowej, ja mam 2.0 tfsi CAEB z roku 2013 i bierze jakieś 80ml/1000km przy ostrej jeździe czyli tyle co nic. Unikałbym za to skrzyń automatycznych które przy 200tyś. km wymagają często remontu.

Opublikowano
40 minut temu, derek4 napisał(a):

Ale poliftowe  A5 nie mają już wady olejowej, ja mam 2.0 tfsi CAEB z roku 2013 i bierze jakieś 80ml/1000km przy ostrej jeździe czyli tyle co nic. Unikałbym za to skrzyń automatycznych które przy 200tyś. km wymagają często remontu.

Niby niewiele ,ale mimo wszystko coś tam  bierze , teoretycznie robiąc 15 tys rocznie powinna się raz w roku zapalić kontrolka o dolanie oleju , jeśli ktoś nie sprawdza co jakiś czas stanu sam. Jaki masz przebieg? 

Opublikowano
W dniu 17.04.2024 o 19:56, matbruk napisał(a):

Niby niewiele ,ale mimo wszystko coś tam  bierze , teoretycznie robiąc 15 tys rocznie powinna się raz w roku zapalić kontrolka o dolanie oleju , jeśli ktoś nie sprawdza co jakiś czas stanu sam. Jaki masz przebieg? 

130.000 km

Opublikowano
W dniu 17.04.2024 o 19:13, derek4 napisał(a):

Tam masz tłoki z pierścieniami po 1 poprawce, ale jeszcze nie trzyczęściowe które dopiero rozwiązały problem.Jeśli auto prawidłowo

obsługiwane zaczynają chlać później.