Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawieszenie 1BL w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam na oku A4 b9 w quattro 2xSLINE z zawieszeniem 1BL, proszę o informację ile niżej takie zawieszenie siedzi niżej od 1BA czy tez 1BE ??

wyczytałem gdzieś że jest to zawias 1BE tylko że dodana regulacja 

Opublikowano (edytowane)

1BL to regulowane zawieszenie komfortowe -10mm.

Sportowe regulowane zawieszenie to 1BQ i jest -23mm.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

W moim audi mam 1bl,aż jestem ciekaw ,jak to będzie jeździć na 19". Ta regulacja ,jest w jakich wartościach,chodzi mi ,czy np jest twardo na autostrady i miękko na zwykłe drogi ,czy jak to działa. Na dniach to sprawdzę,ale porownalem moje auto ,z typowym s line,na obniżonym zawieszeniu,to u mnie wchodzą 4 palce pomiędzy błotnik a oponę,w obniżonym 3 palce.Opoby są straszne chudzinki 😜

IMG20240415105820.jpg

IMG20240415105810.jpg

Edytowane przez grzechu913
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 8.03.2024 o 15:07, Muskel1 napisał(a):

1BL to regulowane zawieszenie komfortowe -10mm.

Sportowe regulowane zawieszenie to 1BQ i jest -23mm.

a kod zawieszenia 2MN - ja mam opis w allroad ze to jest regulowane (Sprężyny/amortyzatory (regulowane))

Czym rozni sie 2MN od 1BL ?

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem 1BL są -10mm od amortyzatorów standardowych czyli 1BA

Edytowane przez duzy616
Opublikowano

2MN są też elektronicznie regulowane tak jak 1BL czy 1BQ, ale są wyższe od standardowego zawieszenia (chyba o 23mm).

• Dzięki 1
Opublikowano

W połączeniu z o 12mm wyższymi oponami, daje mu prześwit o 35mm wyższy od standardowego A4.

• Dzięki 1
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Patrzyłem w ETKA i amortyzatory 1BL i 1BQ (sline) są takie same, jedynie różne sprężyny ze względu na wysokość. Mam pytanie odnośnie tych opisów, co one oznaczają (zaznaczone w czerwonej ramce na screenie) ? Czy są to różne wersje silnikowe ?

Zawieszenie.jpg

Opublikowano

Kody wyposażenia czyli numery PR.

Opublikowano

Już rozkminiłem 😜.

W książce serwisowej na wlepce z nr VIN są te wszystkie oznaczenia. Tam trzeba odszukać te zaczynające się na 0. Oznaczają one ciężar/nacisk na oś pojazdu, po czym dobiera się odpowiednie sprężyny.

U mnie z silnikiem 1.4tfsi jest to:

przednia oś 0YD (odpowiednia sprężyna z sline to 8W0 511 115EJ)

tylna oś 0JF (odpowiednia sprężyna z sline to 8W0 411 105FM)

*Sprężyny są różnej wysokości i twardości ze względu na nacisk na osie (bo w zależności od silnika/skrzyni/nadwozia/wyposażenia nacisk jest różny)/

Mam zawieszenie 1BL i zastanawiałem się jakie sprężyny z zawieszenia 1BQ będą odpowiednie do mojego samochodu. W obu wersjach są montowane te same amortyzatory (magnetic ride z Selectiv Drive - te z cewkami/kabelkami). W przyszłości myślę nad zmianą sprężyn z 1BQ dzięki czemu auto opuści się o 13mm względem 1BL.

Stabilizator jest ten sam. Odboje od 03.2017r. też te same.

W ten sposób można po nr oryginałów poszukać zamienników sprężyn i za bardzo małe pieniądze można trochę obniżyć auto.

Zawieszenie 2.jpg

Zawieszenie.jpg

Opublikowano

Mam oryginalnie 1BQ.

Opublikowano
Godzinę temu, joe94tm napisał(a):

Patrzyłem w ETKA i amortyzatory 1BL i 1BQ (sline) są takie same

Nie są takie same, przynajmniej z przodu nie. Tylne są takie same.

Opublikowano

Kurczaki, rzeczywiście są inne (różnią się końcówką M/N,). Też by trzeba wymienić, a może nie - jeśli tylne przyjmują takie obniżenie to przednie pewnie też :mysli: (można by sprawdzić/zaryzykować)

Zawieszenie 3.jpg