Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Elastyczność po programie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy :)

Potrzebuję Waszej pomocy.

Mianowicie. Chciałbym zapytać Was o czasy jakie uzyskujecie po programie w A4 B6 Avant AVF:

- na 3 biegu od 60-100km/h

- na 4 biegu od 80-120km/h

- na 5 biegu od 80-120km/h

startując od prędkości mniejszej o 10km/h, czyli np na 3 start od 50 a stoper włączamy przy 60 i wyłączamy przy 100.

Pytam o to dlatego że nie jestem pewien wykresu po programie.

Serię wypluło 331Nm i 145KM przy temp otoczenia 30st, a po programie 351Nm i 160KM. Dodam że było kilka przejazdów z coraz większymi ilościami paliwa i jedyne co się zmieniało to ilość dymu za autem a niutonometry i konie nie drgnęły.

Moment w zakresie obrotów od 2000 do 4000 nigdzie nie wzrósł więcej jak o 15% a średnio wychodzi około 12-13% ale na każdym biegu czasy rozpędzania skróciły się o 28-29%.

Jak porównywałem wzrost momentu i skracanie się czasów w moim 2 aucie AFN to wartości w procentach się zgadzały a tu jest masakryczna różnica.

Dodam że długości biegów 3, 4, i 5 są identyczne jak w golfie AFN i czasy rozpędzania są również identyczne a golf ma 145KM i 315Nm waga około 1100kg a A4 B6 waży 1500kg. Przy takim momencie i mocy jaką wypluła hamownia AUDI nie byłoby w stanie pojechać równo z golfem a jedzie. :cool1:

Opublikowano

Po pierwsze zamiesc wykres w temacie,po drugie cos cienki soft jak tylko 160km wyszło :kwasny: Niuton tez niski :thumbdown: gdzie byl robiony soft? Nie powinienem pytac o zeczy oczywiste,ale czy auto bylo sprawdzane przed programem??

Opublikowano

Wykres mam tylko na papierze :)

Soft robiony u uysego w Łodzi. Myślę że większość go zna i wie że facet kuma te sprawy. Golfa też mam robionego u niego i tam takich przebojów nie było.

Było sprawdzane tym bardziej że seria wyszła 145KM i 330Nm. Gdyby było coś nie tak z serią to bym tą mocą się nie martwił.

Uwierzcie że auto naprawdę jedzie jakby miało 380-390Nm i 180 KM.

Chyba w niedługim czasie skoczę na inną hamownię i myślę że potwierdzi ona moje przeczucia co do zaniżonej mocy i momentu.

Proszę Was żebyście mi podali te czasy to mi wiele pomoże. :hi:[br]Dopisany: 07 Maj 2009, 20:30_________________________________________________I co nikt nie zmierzył? :cool1:

Opublikowano

I co nikt nie zmierzył? :cool1:

Przeciez taki pomiar 'stoperem' nie ma sensu.

Zrob 2-3 pomiary pod rzad i zobaczysz, ze wyniki wyjda bardzo rozne.

Kiedys z ciekawosci zaczalem mierzyc swoje auto, mam dobry sportowy zegarek ze stoperem tylko i raz mi wyszlo 4,7s, innym razem 5,8s, wiec roznice bardzo duze...

Opublikowano

Mianowicie. Chciałbym zapytać Was o czasy jakie uzyskujecie po programie w A4 B6 Avant AVF:

startując od prędkości mniejszej o 10km/h, czyli np na 3 start od 50 a stoper włączamy przy 60 i wyłączamy przy 100.

Serię wypluło 331Nm i 145KM przy temp otoczenia 30st, a po programie 351Nm i 160KM. Dodam że było kilka przejazdów z coraz większymi ilościami paliwa i jedyne co się zmieniało to ilość dymu za autem a niutonometry i konie nie drgnęły.

Moment w zakresie obrotów od 2000 do 4000 nigdzie nie wzrósł więcej jak o 15% a średnio wychodzi około 12-13% ale na każdym biegu czasy rozpędzania skróciły się o 28-29%.

Jak porównywałem wzrost momentu i skracanie się czasów w moim 2 aucie AFN to wartości w procentach się zgadzały a tu jest masakryczna różnica.

Dodam że długości biegów 3, 4, i 5 są identyczne jak w golfie AFN i czasy rozpędzania są również identyczne a golf ma 145KM i 315Nm waga około 1100kg a A4 B6 waży 1500kg. Przy takim momencie i mocy jaką wypluła hamownia AUDI nie byłoby w stanie pojechać równo z golfem a jedzie. :cool1:

robiłes diagnostyke przed virusem?

w serii wyszło wysoko, po virusie dziwnie mały przyrost Nm :mysli:

kto robił program????

Opublikowano

Przeciez taki pomiar 'stoperem' nie ma sensu.

Zrob 2-3 pomiary pod rzad i zobaczysz, ze wyniki wyjda bardzo rozne.

Nieprawda wystarczy że mierzysz na idealnie płaskiej drodze, a jeśli nie jesteś pewien to w dwie strony i będzie dobrze.

Mierzyłem na jednej płaskiej drodze w obie strony po 4 razy i wyniki różniły mi się o 0,1-0,2 sekundy.

robiłes diagnostyke przed virusem?

w serii wyszło wysoko, po virusie dziwnie mały przyrost Nm :mysli:

kto robił program????

Jasne. Diagnostyka była i wyszło wzorowo. :good:

Program robił uysy z Łodzi tak jak wyżej napisałem. Jest super w te klocki. To było drugie auto u niego.

Mały przyrost jest wg mnie tylko na papierze bo auto jedzie na 380Nm i 180KM tylko hamownia coś bzdury po wirusie pokazywała.

Dlatego potrzebuję te czasy.

Dla zachęty podam co mi wyszło:

- 3 bieg 60-100km/h ---- 4,2 s

- 4 bieg 80-120km/h ---- 5,5 s

- 5 bieg 80-120km/h ---- 7,3 s

Opublikowano

Wykres mam tylko na papierze :)

Soft robiony u uysego w Łodzi. Myślę że większość go zna i wie że facet kuma te sprawy. Golfa też mam robionego u niego i tam takich przebojów nie było.

Było sprawdzane tym bardziej że seria wyszła 145KM i 330Nm. Gdyby było coś nie tak z serią to bym tą mocą się nie martwił.

Uwierzcie że auto naprawdę jedzie jakby miało 380-390Nm i 180 KM.

Chyba w niedługim czasie skoczę na inną hamownię i myślę że potwierdzi ona moje przeczucia co do zaniżonej mocy i momentu.

Proszę Was żebyście mi podali te czasy to mi wiele pomoże. :hi:[br]Dopisany: 07 Maj 2009, 20:30_________________________________________________I co nikt nie zmierzył? :cool1:

jak masz VAG-a to zrób log z grupy 020 i się zobaczy ile niutków ma Twoja :a4fan:

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_awx_logowanie_gr020-t55510.0.html

Opublikowano

Nieprawda wystarczy że mierzysz na idealnie płaskiej drodze, a jeśli nie jesteś pewien to w dwie strony i będzie dobrze.

Mierzyłem na jednej płaskiej drodze w obie strony po 4 razy i wyniki różniły mi się o 0,1-0,2 sekundy.

Ty sobie moze i pomierzysz jako tako rowno, ale kto inny nie, bo np. wcisnie stoper minimalnie wczesniej lub pozniej niz pedal gazu - i d*pa z pomiarow, wiec nie mow, ze to ma jakikolwiek sens :cool1:

Opublikowano

Ty sobie moze i pomierzysz jako tako rowno, ale kto inny nie, bo np. wcisnie stoper minimalnie wczesniej lub pozniej niz pedal gazu - i pupa z pomiarow, wiec nie mow, ze to ma jakikolwiek sens :cool1:

dokładnie

Opublikowano

Ty sobie moze i pomierzysz jako tako rowno, ale kto inny nie, bo np. wcisnie stoper minimalnie wczesniej lub pozniej niz pedal gazu - i pupa z pomiarow, wiec nie mow, ze to ma jakikolwiek sens :cool1:

Koledzy czytajcie dokładnie

OT!!! a kolega to przebywa w TBG :cool1: , http://www.a4-klub.pl/smf/spoty_tarnobrzeskie_100509-t52630.750.html

g-tech chyba bardziej by pomógł w tym temacie :cool1:

Tak. :)

A ma ktoś g-techa w pobliżu? :kox:

Opublikowano

Ja po programie zmierzylem na 3 biegu, tylko ja mam AWX i skrzynie 5 wiec 3 mam dluzsza i powinien wyjsc czas slabszy ,a jest 3.7 - 4.0 s na 3 biegu 60-100, zalezy czy na letnich czy na zimowych na 4 i 5 nie mierzylem ,ale przy okazji moge sprawdzic.pozdr. 180 PS to raczej nie masz. :hi: A AFN`a masz w golfie IV?? czy III ??? Bo IV to wazy raczej kolo 1300-1400.

Opublikowano

Ja po programie zmierzylem na 3 biegu, tylko ja mam AWX i skrzynie 5 wiec 3 mam dluzsza i powinien wyjsc czas slabszy ,a jest 3.7 - 4.0 s na 3 biegu 60-100, zalezy czy na letnich czy na zimowych na 4 i 5 nie mierzylem ,ale przy okazji moge sprawdzic.pozdr.

A AFN`a masz w golfie IV?? czy III ??? Bo IV to wazy raczej kolo 1300-1400.

:hi:

U mnie na 3 biegu przy 2000 obr jest 51km/h.

golfik III :cool1: [br]Dopisany: 12 Maj 2009, 18:56_________________________________________________A jaką masę masz na naklejce pod tylnym siedzeniem? U mnie jest 1534kg.

Kapcie mam 245/40/18 no i pomiar z prawie pełnym zbiornikiem paliwa. :)

Opublikowano

U mnie na 3 biegu przy 2000 obr jest 51km/h.

ale tu kolegom chodzi o elastyczność :naughty:

Opublikowano

ale tu kolegom chodzi o elastyczność :naughty

kolega pisał, że ma dłuższą 3 więc dałem mu do porównania długość mojej :gwizdanie:

Opublikowano

U mnie 4 80-120 to 6,6 s i 5 80-120 to 9.8 s tylko ja ma skrzynie 5 ,a u Ciebie jest chyba w AVF`ie 6. Ja na 5 mam przy 130 km/h 2500rpm .Co do masy to z dowodu 1525 kg. Duzo z dynamiki zabieraja Ci te lakersy.Pozdr. Aha bieg 3 jest taki sam 2000 rpm i jakies 51-52 km/h .

Opublikowano

U mnie 4 80-120 to 6,6 s i 5 80-120 to 9.8 s tylko ja ma skrzynie 5 ,a u Ciebie jest chyba w AVF`ie 6. Ja na 5 mam przy 130 km/h 2500rpm .Co do masy to z dowodu 1525 kg. Duzo z dynamiki zabieraja Ci te lakersy.Pozdr. Aha bieg 3 jest taki sam 2000 rpm i jakies 51-52 km/h .

Dzięki wielkie. :hi:

Przynajmniej mam już jakieś porównanie.

Dopisz jeszcze jakie masz oponki i jeśli pamiętasz to jaką prędkość przy 2000 na czwórce, bo na piątce to będziesz miał około 103-104km/h.

U mnie na 4 biegu przy 2000 jest 69km/h, a na piątym przy 2000 jest 89km/h. Na szóstym przy 2000 jest 110km/h

Opublikowano

Jade zaraz do Poznania to spojrze jaka jest predkosc na 4 . Na 5 mozebyc tak jak piszesz ,z tego co pamietam. Kółeczka 205/55/16 ALU. Zapodam w nocy.pozdr.

Juz wrocilem 4 to 78 km/h czyli cos pomiedzy Twoja 4 i 5 a 5 tak jak pisales.pozdr

Opublikowano

Dzięki. :hi:

Czyli jestem coraz bardziej pewny że z moim wykresem coś jest nie halo. :cool1:

Czy ktoś z AVFem też mógłby podrzucić trochę czasów? Oczywiście po programie. :kox:

Opublikowano

Ja mierzyłem dzisiaj kilka razy od 60 do 100 km/h na 3 biegu i wychodzi powtarzalne 3,4-3,5s. W aucie był tylko kierowca + połowa baku paliwa. Koła mam 225/40R18.