Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy chip tuning na 184KM jest bezpieczny w Audi A4 B8 2.0TDI?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Hugo,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem samochód w styczniu poprzedni właściciel pisał w ogłoszeniu że 170 km sprawdziłem po vinie okazało się 136 km silnik CJCB ok mówił że po chipie dziś sprawdziłem bo wiadomo ufasz ale sprawdzasz wyszło 184 km czy to bezpieczne dla tego silnika 😕

Opublikowano

Jedź do Tunera, żeby sprawdził czy program OK.

Opublikowano

Jakie masz modyfikacje po za programem ? Większy cooler, wydech , turbo  ?....

Opublikowano

ja wiem jedno z powodu super reklamowanych dzbanów i niby przeuji musiałem silnik rozbierać i 2 lata walczyłem z usterką która właśnie te dzbany sami stworzyli.Kiedy wkońcu znalazłem gostka który nic nie mówił tylko robił swoje więc wszystko zależy od operatora

Opublikowano

Powiem tak sądze że nic nie było zmieniane turbo intercooler seria gość co mi na hamowni sprawdzał samochód powiedział ,, jest grubo czarny dym puszcza przy wysokich obrotach może być mieszanka za bogata " dlatego pytam was czy to nie szkodzi za bardzo silnikowi ?

Pomiar z hamowni 

17123025649826871187248993029052.jpg

Samochód zrobiony ten chip 2 lata temu tak poprzedni właściciel mówił chodzi mi o to że czy ta moc nie jest za duża jak na ten silnik że 136 km  na 180 km czy to bezpieczne ?

Zastanawiam się czy poprostu tej mocy nie zmniejszyć ja tyle nie potrzebuje np na 160km 

• Rozwiązanie
Opublikowano

To co masz teraz to normalny wynik przy tym silniku

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz 👍

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 5.04.2024 o 09:27, Hugo napisał(a):

To co masz teraz to normalny wynik przy tym silniku

Ja za to chcialbym stage 1 zrobic w 2014 a4 b8.ok 200 kkm, serwisowany regularnie itp. tylko egr musze wymienic bo intermittent fault mam czasami. Czy podniesienie mocy w standardowym 147km do 195km i moment obrotowy z 320 do 410 bedzie bezpieczne? auto ma 7 lat, uzytkowane normalnie. Oczywiscie w profesjonalnym zakladzie zrobie ale bez hamowni bo chyba nie potrzebna do stage 1. dzieki

Opublikowano
6 minut temu, Twarek napisał(a):

Czy podniesienie mocy w standardowym 147km do 195km i moment obrotowy z 320 do 410 bedzie bezpieczne?

To nie koncert życzeń, że mówisz jaka moc i tyle ma być. Jak soft zrobiony z głową to będzie bezpiecznie, a pierwsze co się podda to dwumas.

8 minut temu, Twarek napisał(a):

Oczywiscie w profesjonalnym zakladzi

9 minut temu, Twarek napisał(a):

ale bez hamowni bo chyba nie potrzebna do stage 1. dzieki

To skąd wiesz ile tych kuni będzie? Uwierzysz na słowo, bo na tyle niby soft zrobiony?😂

Opublikowano

dwumas i sprzego wymienione 2 lata temu, oczywiscie przyblizone wyliczenia daje wyszukiwarka. strzelam ze moze 36km max dojdzie.pytam tylko czy minimalne podniesienie nie wywala zamowrow itp

Opublikowano

Tuning 2.0tdi jest tak oklepany, że szkoda nawet rozmyślać nad tym tematem. Ja tylko dodam od siebie, że po sofcie w 2.0 tdi cffb w a3 8P jakoś przerażającej róznicy w osiągach nie odczułem, spalanie zostało takie samo, dpf się rzadziej wypala ale to kwestia tego, że zostało wgrane i zmodyfikowane oprogramowanie sprzed afery "diesel gate".

Opublikowano

mam po aferze 9977. osiagow dojdzie prawie 1/3 mocy wiec sporo. aktualnie mecze sie ze skrzypieniem w aucie, niby z tylu dochodzace, ale sprawdze na warsztacie dokladnie w poniedzialek. mowisz 2.0  ze okleany jest. W jakim sensie jakbyś mogł powiedzieć. Wiesz skoro auto dziala ok, nie chciałbym go w jakikolwiek sposób uszkodzić ( z biegem czasu)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.04.2024 o 09:28, Silver3833 napisał(a):

Powiem tak sądze że nic nie było zmieniane turbo intercooler seria gość co mi na hamowni sprawdzał samochód powiedział ,, jest grubo czarny dym puszcza przy wysokich obrotach może być mieszanka za bogata " dlatego pytam was czy to nie szkodzi za bardzo silnikowi ?

Pomiar z hamowni 

17123025649826871187248993029052.jpg

Samochód zrobiony ten chip 2 lata temu tak poprzedni właściciel mówił chodzi mi o to że czy ta moc nie jest za duża jak na ten silnik że 136 km  na 180 km czy to bezpieczne ?

Zastanawiam się czy poprostu tej mocy nie zmniejszyć ja tyle nie potrzebuje np na 160km 

Najlepsze że u mnie ten pomiar był na lejacych wtryskach turbo tak wyglądało 

20240922_165533.jpg

Edytowane przez Silver3833