mic1 Opublikowano 3 Czerwca Opublikowano 3 Czerwca Witam, kolegów mam problem po wymianie tarcz DBA T2 375mm Klocki Hawk 5 w jednym kole podczas mocnego depnięcia w hamulec jest rytmiczne stukanie jakby klocek ocierał o coś, przy delikatnym hamowaniu nic nie stuka ewentualnie pod sam koniec hamowania jak docisnę pedał hamulca. Piasty przed montażem zmierzone jedna 0.01 druga praktycznie 0. Tarcze po montażu na tej stronic co stuka czyli lewa 0.02 bica na prawej 0.03 czyli w normie. Wszystko złożone taka jak powinno być w chirurgicznej czystości. Na kierownicy jeszcze nic nie czuje żeby biło i pisze tu bo sie martwię że zaraz rozwalę tarcze które nie były tanie... Zrobione na nich jest 500km docierałem prze około 200km lekkim hamowaniem. Może ktoś miał z Was taki przypadek lub podobny??
Langista Opublikowano 3 Czerwca Opublikowano 3 Czerwca Metaliczne stukanie, a z czym możesz je porównać? Przed wymianą zakładam że tego nie było? Osłona tarczy z tyłu jest prosta, nie ociera o nic?
mic1 Opublikowano 3 Czerwca Autor Opublikowano 3 Czerwca Osłony wszystko dobrze, przed wyminą była tarcza gładka było oki. Porównałbym bym ten odgłos napewo nie metaliczny ale do kończącego się klocka to jest rytmiczne. a gdy odpuszczę hamulec od razu przestaje, nie ściąga w żadną stronę jak hamuje. Ewidentnie tu problem tarcza klocek. Nawet już patrzyłem w instrukcje serwisową ELSA bo może coś zrobilem źle ale wszystko jest tak jak powinno być. Jutro zdejmę ten zacisk i popatrzę może coś mi sie rzuci w oczy, może jeszcze raz zmierzę bicie tarczy ale nie 1cm od krawędzi ale tez na srodku i przy przylgni piasta felga....
mic1 Opublikowano 3 Czerwca Autor Opublikowano 3 Czerwca Nawet zmierzyłem temperaturę po hamowaniu pirometrem, oscylowały praktycznie lewa i prawa tak samo.
mic1 Opublikowano 4 Czerwca Autor Opublikowano 4 Czerwca To nie w a4 tylko w moim drugim aucie a7 55tfsie orginalnie akebono 375mm.
Rekomendowane odpowiedzi