Uksz_ Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Cześć, mam pytanie odnośnie pozycji przednich wycieraczek. W innych samochodach nie spotkałem się z czymś takim i nie wiem czy to normalne zachowanie. Mianowicie, zauważyłem, że u mnie występują tak jakby dwie pozycje spoczynkowe wycieraczek: 1 - wycieraczki w spoczynku blisko podszybia 2 - wycieraczki w spoczynku 2-3cm wyżej niż w pozycji 1 Pozycja 1 jak wiadomo jest wtedy, kiedy wycieraczek nie używam, natomiast pozycja 2 występuje w momencie kiedy użyję wycieraczek np. razem ze spryskiwaczem. Po wytarciu szyby chwilę się utrzymują w pozycji 2 i po paru sekundach schodzą na pozycję 1. W ramach oddzielnego problemu z błędami i elektroniką, mój majster szperał w VCDS i po odebraniu auta zauważyłem, że pozycja 2 już nie występuje, wycieraczki pracują tak jakby "w pełnym zakresie". Czy trzeba je na nowo kodować czy niepotrzebnie się czepiam? Z góry dzięki.
Muskel1 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Jest to normalne zachowanie. W pozycji spoczynkowej wycieraczki całkiem chowają się pod maskę i nie widać ich z pozycji kierowcy. W momencie gdy czujnik deszczu stwierdzi krople na szybie, zostają uruchomione wycieraczki i po wytarciu szyby ustawiają się w pozycji gotowości. Widać je wtedy na szybie. Gdy deszcz przestanie padać i czujnik deszczu stwierdzi, że szyba jest sucha, wycieraczki po pewnym czasie przechodzą ze stanu gotowowości w stan spoczynku i chowają się pod maską.
Rozwiązanie Muskel1 Opublikowano 11 Czerwca Rozwiązanie Opublikowano 11 Czerwca 1 godzinę temu, Uksz_ napisał(a): po odebraniu auta zauważyłem, że pozycja 2 już nie występuje, wycieraczki pracują tak jakby "w pełnym zakresie". Czy trzeba je na nowo kodować czy niepotrzebnie się czepiam? Jest to zapewne związane z tym, że manetka wycieraczek ustawiona jest na wyłączoną lub na prędkość 1, 2 czy 3. Stan gotowości wycieraczek działa tylko gdy czujnik deszczu jest aktywny, czyli manetka wycieraczek ustawiona jest w pozycji "Auto".
Uksz_ Opublikowano 11 Czerwca Autor Opublikowano 11 Czerwca 1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Jest to zapewne związane z tym, że manetka wycieraczek ustawiona jest na wyłączoną lub na prędkość 1, 2 czy 3. Stan gotowości wycieraczek działa tylko gdy czujnik deszczu jest aktywny, czyli manetka wycieraczek ustawiona jest w pozycji "Auto". Na co dzień manetkę mam ustawioną właśnie na "Auto", ale faktycznie mogłem ją przestawić w pozycję wyłączoną i używać pojedynczego trybu. Sprawdzę jutro, dzięki wielkie za wyjaśnienie. Temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi