Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1,9TDI] bak, pompa paliwa, czujnik poziomu paliwa

bartekg

Rekomendowane odpowiedzi

witam

opisze krótko "przygodę" jaką miałem w dniu dzisiejszym:

podczas tankowania "do pełna" pracownik stacji zgłosił mi problem słowami:"... ma Pan dziurę w baku..." - faktycznie: ile wlewał, tyle się wylewało pod samochód. Odjechałem ze stacji, wjechałem na najbliższy kanał i stwierdziłem, że paliwo cieknie wąską stróżką. Nie stwierdziłem żadnej dziury, wyciek znajdował się w górnej części baku. Zaopatrzony w narzędzia odkręciłem pokrywę osłaniającą mocowanie pompy paliwa w bagażniku i stwierdziłem, że... pokrywa z wężami doprowadzającymi paliwo do silnika jest totalnie odkręcona. Czyli bak nie był dziurawy. W rozmowie z mechanikiem okazało się, że spuszczanie paliwa, podczas gdy samochód stoi w niemieckim komisie jest częstą praktyką... !!

Teraz o problemie jaki napotkałem: samochód, kiedy go kupowałem był uderzony w tył - od momentu kupna miałem problem z czujnikiem poziomu paliwa - czasami pokazywał full, czasami zero - generalnie nie był wiarygodny. Przy okazji rozkręcenia całości zdiagnozowałem, że czujnik paliwa "dynda" luźno (ma ułamany fragment żółtego plastiku), to samo z pompą paliwa - leży na dnie baku... podczas "łowienia" ręką po dnie baku wyjąłem dwa fragmenty części opisanej symbolem 8D0 201 875 - czy Ktoś z Was wie co to za element - co on mocuje? pompę? i do czego? do baku? i kolejne pytanie - do czego przymocowany jest pływak poziomu paliwa? do pokrywy, czy do pompy paliwa?

pozdrawiam :)

Pompa paliwa jest w koszu. Do ramy, w którą wkłada się kosz pompy paliwa przymocowany jest pływak wskaźnika poziomu paliwa.

poniżej zdjecia "tego czegoś" co wyłowiłem z baku - są to dwa elementy, z czegoś większego - prawdopodobnie kosza. Na jednym zdjeciu jest numer elementu. Może teraz będziecie umieli mi pomóc.

do czego jest zamocowany kosz? do baku, czy do przykręcanej pokrywy?

Dzięki

Bartek

P4074143.jpg

P4074148.jpg

No niestety, kombinowałem na różne sposoby z tym numerem i nie udało mi się namierzyć co to za cześć może być, ani w częściach Audi, ani VW, ani Skody a nawet Seata takiego numeru części nie ma... Początek pasuje do elementów układu paliwowego ale te 3 ostatnie cyfry to jakoś nie pasują... znalazłem 075, 375 ale nie 875....