Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tryb ECON w A4 B6 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pojawił się mały problem w trakcie upałów. Stojąc w korku bądź jadąc w nim powoli wyłączało mi klimę i uruchamiał się tryb ECON, którego nie było możliwości wyłączyć. Gdy wróciłem do ciągłej jazdy klimatyzacja wracała. Problem nie występuję na trasie pomimo tych upałów. Na VCDS wyskoczył błąd 00819 - High Pressure Sensor (G65) z tego co pamiętam było zwarcie do plusa albo minusa. Czujnik wymieniłem na nowy, wcześniej był założony HELLA teraz MAHLE o takich samych numerach. Problem jednak nadal powraca tyle, że tym razem jest błąd 

00819 - High Pressure Sensor (G65)

16-10 - Signal Outside Specifications - Intermittent

Klima nabita, napięcie dochodzi do wtyczki,  problem występuję jedynie w korku bądź na postoju gdy temperatura sięgała na zewnątrz 30 stopni. Jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano

Czujnik wymienia się tylko na oryginalny i to zakupiony w ASO a nie na internetach.

Opublikowano

Miałem podobny problem w A3 8p Jak wywalało klimatyzację to oczywiście zapalał się econ. Za każdym razem diagnoza była jedna - za mały poziom czynnika.Za którymś razem machanik nabił zabarwiony czynnik i udało się zlokalizować miejsce ubytków - przewód. Jeszcze nie wymieniłem i nie wiem czy to jakiś sensor - dopiero będę wymieniał uszkodzony przewód i się okaże. Dam znać. Ale też obawiam się że to coś z elektroniką, bo przestała działać tylna wycieraczka. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
57 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Czujnik wymienia się tylko na oryginalny i to zakupiony w ASO a nie na internetach.

Nie był kupiony na internatach tylko w intercarsie, auto mam od jakiś 5 lat i nigdy nie było takiego problemu, z tego co kojarzę to tam nie montowano oryginału Hella więc było i działało na zamienniku dlatego też kupiłem zamiennik

Opublikowano

Z doświadczenia powiem tylko tyle, że czujniki montuje się ori, jeżeli chcesz mić 100% pewność poprawnego działania. Miałeś szczęście z jednym zamiennikiem, bo inaczej tego nie można nazwać.

Opublikowano

Prawdopodobnie problem z zbyt wysokim ciśnieniem układzie klimatyzacji. Najlepiej podjedź na sprawdzenie klimatyzacji na maszynie wiatraki na max temp na low i obserwować jakie jest ciśnienie robocze klimatyzacji. Następnie sprawdzenie wiatraka na chłodnicy i czystość chłodnic. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 2.07.2024 o 22:19, Chris91 napisał(a):

Prawdopodobnie problem z zbyt wysokim ciśnieniem układzie klimatyzacji. Najlepiej podjedź na sprawdzenie klimatyzacji na maszynie wiatraki na max temp na low i obserwować jakie jest ciśnienie robocze klimatyzacji. Następnie sprawdzenie wiatraka na chłodnicy i czystość chłodnic. 

Na VCDS również jestem w stanie sprawdzić ciśnienie, no chyba że nie o to Ci chodzi. Orientujesz się jakie powinno być prawidłowe ? Z tego co czytam to około 2 barów po stronie niskiego ciśnienia i 8-12 po stronie wysokiego ciśnienia, ale to jest raczej ogólna informacja i nie wiem jak to się ma do klimatyzacji w a4

Opublikowano

Przy tej pogodzie to 5-7 bar na wyłączonej klimie.

Opublikowano
  • Autor

Pierwszy i drugi zrzut ekranu klima włączona na LOW na najwyższe obroty, na 3 screenie uruchamia się tryb ECON. Dodatkowo zrobiłem LOGi z grupy 1,2,10 : 

LOG.TUNEZILLA.COM

Zrzutekranu2024-07-10172543.png.b6f28078a4193d1810e234bd5c4c4224.png

Zrzutekranu2024-07-10173040.png.c92e09c10ec37eaa61600e413afa1f46.png

Zrzutekranu2024-07-10173159.png.96baa30c70d9547daa820fb37326e317.png

Edytowane przez PitiG91
korekta

Opublikowano

Za wysokie ciśnienie, na ostatnim screenie 33bar, klimatyzacja wyłącza się automatycznie pow. chyba 32.

Opublikowano

Albo czujnik uszkodzony, albo wentylator

Już pada i nie daje rady schłodzić. Ewentualnie chłodnica ma za dużo powgniatanych żeberek.

Opublikowano

To jest normalne ciśnienie przy tych upałach, zaraz po uruchomeiniu klimy na pełnym ogniu. U mnie pokazuje nawet 34bary i nic się nie wyłącza. Mam wersję z jednym wentylatorem, może w wersji z dwoma są mniejsze te ciśnienia.

Opublikowano
  • Autor

Chłodnica wygląda w miarę ok, nie zauważyłem różnicy na przestrzeni 5 lat w jej wyglądzie. Wczoraj nabita klima brakowało niecałe 100g czynnika, a nabijana była prawie 2 lata temu. Przy upałach nadal przełącza się na ECON, z tą różnicą, że gdy teraz dodam trochę gazu ECON znika, ale chwilę dalej w korku znowu wskakuje, dodaje gazu i znika.

Dzwoniłem do ASO i za czujnik życzą sobie 360 złotych, to jest jakaś komedia, za zamiennik Mahle zapłaciłem 140. Pasuje jednak to chyba kupić bo nie idzie wytrzymać w aucie przy tych temperaturach gdy wyłączy się klima. Gorzej jak się okaże, że to nie czujnik i 400 pójdzie się…