Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Coś sporadycznie buczy / trze podczas skrętu w A4 B6 - czy to skrzynia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Ostatnio weszłam w posiadanie A4 B6 1.8T BEX Quattro. Skrzynia GDZ 6-stopniowa.

Objawy na początku pojawiały się tylko po przejechaniu dłuższego odcinka autostradą w momencie zjazdu z autostrady na "ślimak". Ostatnim razem jednak objaw był po przejechaniu 3km drogi. Kiedy zaczynam prostować kierownicę w kierunku lewej strony, coś zaczyna buczeć, jakby wytwarzało się jakieś tarcie. Gdy nie dodaję gazu nie słychać tego. Gdy naciskam pedał gazu, automatycznie zaczyna wydobywać się ten dźwięk. Półoś lewy przód i lewy tył były wymieniane na używki w czerwcu. Auto mam od maja więc niewiele mogę powiedzieć co było w nim wcześniej robione.

Ciężko dojść co wytwarza ten dźwięk, ale może to nagranie jakoś naprowadzi i ktoś pomoże w tej kwestii bo podczas obciążenia ten dźwięk jest dużo gorszy, mam wrażenie jakby miało zaraz odpaść

koło.🙊

Dodatkowe info: stało się to 4 razy w ciągu 3 miesięcy, więc sytuacja dzieje się dość losowo. Objaw często sam ustaje, nie trzeba nawet gasić auta, bądź czekać aż ostygnie.

Błagam o pomoc 😁

Opublikowano

Wrzuć link z filmikiem na Google Drive czy inny darmowy hosting bo forumowy odtwarzacz jest często upośledzony.

Opublikowano
DRIVE.GOOGLE.COM

To filmik z postoju bo w trakcie jazdy zupełnie nic nie słychać.

Opublikowano

Poduszki skrzyni do sprawdzenia jak i wydech na nieszczelność. Ogólnie to tak się lewarkiem operować nie powinno, zmieniasz bieg i niech zostanie tam gdzie wskoczył bo dociskając go w trakcie pracy skrzyni wycierasz elementy zmieniające biegi. Czy te dźwięki występują kiedy nie dociskacz lewarka?

Opublikowano

Tzn tutaj głównie chodziło mi żeby pokazać jaki to jest dźwięk, bo w czasie jazdy nie uda mi się tego zarejestrować, aby było to dobrze słychać. Zauważyłam po prostu, że było go słychać w takiej pozycji więc tylko dla celów nagrania to zrobiłam. Normalnie tak nie robię 😁

Opublikowano (edytowane)

Poduszki oraz wydech sprawdzone, nie widać oznak zużycia.

Sprawdzaliśmy też stan oleju w skrzyni, brakowało 100ml, ale sam olej był na pewno wymieniany przez poprzednika patrząc na jego kolor bo wyglądał naprawdę ładnie.

Czy brakujące 100ml mogło powodować takie objawy czy raczej nie jest to możliwe?

Edytowane przez machonis