Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Poprawne parkowanie przy automatycznej skrzyni biegów w Audi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Wiem że dla wielu osób to pytanie może być banalne, ale jak powinno się poprawnie parkować auto z automatyczną skrzynią biegów? W moim przypadku jest to Audi A4 B9 2016 2.0 TFSI Quattro Sedan

Czy gdy już jesteśmy na parkingu i stoimy w miejscu z wcisniętym pedałem hamulca, to klikamy po prostu P na gałce biegów i możemy gasić silnik? Wiele osób widziałem w internecie pisze, aby zatrzymać najpierw pojazd do zera, trzymać pedał hamulca, wrzucić na N a następnie zaciągnąć ręczny, a na końcu wrzucić na P. Inni z kolei sugerują, aby pomijać krok z wrzucaniem na N. Jak wy parkujecie i jaki jest najlepszy sposób, aby zwiększyć żywotność międy innymi skrzyni i nie tylko :)

Pozdrawiam

Opublikowano

zatrzymać/ręczny/P

Opublikowano

zatrzymać/P - potem reczny - choc zapewne jak otworzysz drzwi to i tak reczny Ci sie sam zaciagnie.

Opublikowano
  • Autor
39 minut temu, Koalakm napisał(a):

zatrzymać/P - potem reczny - choc zapewne jak otworzysz drzwi to i tak reczny Ci sie sam zaciagnie.

dzięki :) chociaż i tak raczej każdy gasi silnik przed wyjściem z auta, więc w momencie otworzenia drzwi na zgaszonym silniku nie zaciągnie Ci się już ręczny

Opublikowano
  • Autor

swoją drogą to raczej już nie te czasy, że przy bardzo dużych mrozach ręczny może przymarznąć?

Opublikowano
Godzinę temu, Koalakm napisał(a):

zatrzymać/P - potem reczny

Ta opcja to tylko na równym. Jak tak zrobisz parkując na wzniesieniu, to całe obciążenie pójdzie na skrzynia biegów. 

Opublikowano

Ja w adaptacjach uruchomiłem sobie automatyczne zaciąganie ręcznego przy gaszeniu silnika. Postępuję następująco: po zatrzymaniu pojazdu trzymam cały czas wciśnięty pedał hamulca, dźwignię biegów przełączam w tryb P, następnie dopiero gaszę silnik a ręczny zaciąga się wtedy automatycznie. Po zaciągnięciu ręcznego zdejmuję nogę z hamulca.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Ja w adaptacjach uruchomiłem sobie automatyczne zaciąganie ręcznego przy gaszeniu silnika. Postępuję następująco: po zatrzymaniu pojazdu trzymam cały czas wciśnięty pedał hamulca, dźwignię biegów przełączam w tryb P, następnie dopiero gaszę silnik a ręczny zaciąga się wtedy automatycznie. Po zaciągnięciu ręcznego zdejmuję nogę z hamulca.

czyli pomijasz krok z wrzucaniem na N, i będąc na D/S klikasz tylko P a następnie gasisz silnik?

Opublikowano

Nie wrzucam na N. Z D przechodzę na P,  po zapięciu P gaszę silnik. Noga cały czas na pedale hamulca. Nogę zdejmuje z hamulca gdy silniczki zakończyły zaciągać ręczny.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
18 godzin temu, The Ether napisał(a):

dzięki :) chociaż i tak raczej każdy gasi silnik przed wyjściem z auta, więc w momencie otworzenia drzwi na zgaszonym silniku nie zaciągnie Ci się już ręczny

no tak oczywiscie ze gasimy wczesniej silnik hehe :)

Tak jak napisal Muskel - byc moze trzeba to aktywowac, ale sprawdz czy jak zgasisz silnik i otworzysz drzwi to czy wlaczy sie automatycznie reczny - moim zdaniem powinien chyba, albo P sie wlaczy - nie pamietam ;)

Opublikowano

U mnie na zapalonym silniku ,skrzynia D/S ,po otwarciu drzwi ,mając noge na hamulcu,zaciąga ręczny ,wyłączam zapłon i wskakuje P.