Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Chip tuning Audi A5 8T 2.0 TDI CAHA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym zchipować moją a5 8t przedlift (manual ośka) ze 170 koni (2.0 tdi caha). Serwisy mówią mi, że bezpiecznie wyjdzie okolo 200-210 koni i 430 Nm. Możecie sie wypowiedzieć jak to w praktyce wpływa na żywotnośc silnika? Oczywiście zrobiłbym to w jakimś polecanym miejscu z hamownią. Nie pałuję samochodu, chodzi po prostu o to, żeby sobie lepiej radził na drodze, wiadomo, że zawsze moze być lepiej 😛 Czy muszę na coś realnie uważać, czy jakieś podzespoły mocno dostaną po d*pie? 

Pozdrawiam!

Opublikowano
4 godziny temu, SzymekElo napisał(a):

czy jakieś podzespoły mocno dostaną po d*pie

Sprzęgło z dwumasem. Jeśli jest w słabej kondycji to dwumas będzie wibrować przy przyspieszaniu.

Opublikowano

Dzięki za informacje, o sprzegle z dwumasem wlasnie wiedzialem

czy chip moze spodowac ze jego zywotnosc sie jakos drastycznie skroci? bo jesli po prostu wykoncze go troche szybciej to w porzadku, obawiam sie po prostu sytuacji, gdzie w aucie po chipie cos sie bedzie regularnie psuc 

Opublikowano

W jednym aucie 4 miesiące po chipie zdechł mi dwumas z dnia na dzień i to tak, że nie dało się jechać, a nie było żadnych objawów wcześniej.

Ten element jest najbardziej obciążony w dieslach i jeśli czesto będziesz dusić z niskich obrotów to jego żywotność drastycznie się skróci. Poza tym duzo zależy od programu - jak duzy moment i jak zostanie poprowadzony. 

Opublikowano

staram się trzymać nie mniejsze obroty niż 1500, zwykle 2000-2300. Chip zrobiłbym na hamowni dopasowany do kondycji mojego silnika, nie żaden gotowy program. 4 miechy po chipie padł dwumas to niedobra informacja

Opublikowano

jeśli auto ma swoje lata i przebieg dać mu już dojechać do końca na parametrach fabrycznych wówczas jest szansa że najdłużej posłuży, wzrost mocy spowoduje obciążenie silnika/skrzyni i podzespołów co może zakończyć się wydatkami

Opublikowano
2 godziny temu, SzymekElo napisał(a):

4 miechy po chipie padł dwumas to niedobra informacj

Miał 270 tys od nowości i niewiadomo jak ktos wcześniej jeździł więc bardzo dobry wynik.