Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowanie Lane Assist w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przywróć wszystkie pierwotne kodowania, na dzień zanim cokolwiek zmieniłeś, bo widzę, że tam ładnie namieszałeś. Między innymi próbowałeś zakodować asystenta jazdy w korku. Ten asysten posiłkuję się radarami, których Ty nie posiadasz.

Jak wszystko przywrócisz, wrzuć ponownie wszystkie rzeczy, o które prosiłem, to Ci pomogę. W chwili obecnej nie chce mi się szukać w każdym sterowniku, który bit czy adaptacja jest nieodpowiednio posadzony/zmieniona.

Opublikowano
18 godzin temu, skwaru 23 napisał(a):

Witam , podepnę się do tematu robiłem jakiś  czas temu właśnie według tego filmiku aktywacje i niestety nie udało się to do końca tzn nie przyjmuje kodowania w 44 Byte 2 bit 7 

Czy możesz napisać co tam jest nie tak i czego brakuje w tej instrukcji ?

Wrzuć wszystko to o co prosiłem kolegę wyżej.

Opublikowano
W dniu 30.12.2025 o 10:28, Łukasz97 napisał(a):

Mapy adaptacji wrzuć proszę w takim formacie, jak VCDS to zapisuje, czyli .csv, a nie jako dokumenty tekstowe .txt

Opublikowano

Możesz podpowiedzieć który to bit z tym asystentem jazdy w korku żeby go odznaczyć faktycznie coś chyba pomyliłem a nie zapisałem wszystkich starych kodowań ?

Opublikowano

Otwarłem Twój pierwszy lepszy sterownik i był to sterownik A5 (kamera asystentów). Rzuciłem okiem na kodowania i był tam zakodowany asystent jazdy w korku (16/5). Innych nie sprawdzałem, bo mnie chęć odeszła. Jeszcze poprawić kodowanie to jedna sprawa, ale przywracać kodowania i szukać później w każdym z osobna co kto pozmieniał, bez pierwotnego scanu to inna bajka. Uwierz mi, nie ma chyba nic gorszego. Nie chce mi się już po prostu inwestować czasu za friko.

Opublikowano
52 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Mapy adaptacji wrzuć proszę w takim formacie, jak VCDS to zapisuje, czyli .csv, a nie jako dokumenty tekstowe .txt

Dobra asystenta wyłaczyłem bylo w tym filmiku tego kodowanie nie wiem po co, przywrócilem stare ustawienia lecz został błąd w sterowniku a5 i Cangateway lecz kodowania w a5 jestem pewny bo mam zdjecie przed kodowaniem. 

Przesyłam logi tak jak mówiłeś zerknij porsze na to jeśli mozesz ;)

PS Nikt nie mówi ze za friko :D

Log-AUDI -WAUCNCF59LA018284-84804km.txt adpmap-5F-8W2-035-050-N_WAUCNCF59LA018284-20251231-1507.CSV adpmap-A5-8W6-907-217-D_WAUCNCF59LA018284-20251231-1504.CSV

Edytowane przez Łukasz97

Opublikowano

Zmieniałeś coś w sterowniku Gateway? Na liście urządzeń? Lub dokładałeś jakieś doposażenie?

Opublikowano

Dokładałem jedynie ogrzewana kierownicę ale jeszcze nie zmieniałem pająka ani tego nie kodowałem. 

Opublikowano

Możliwe, że stąd ten błąd w sterowniku Gateway. 

Cofnij wszystkie kodowania, które wykonałeś w tym aucie.

Jeżeli nie masz zapisanego auto-scanu, tak jak piszesz, to na komputerze masz folder Debug

C:\Ross-Tech\VCDS-DRV\Debug

masz tam dokumenty w których zapisane są wszystkie zmiany adaptacji i kodowań, które wykonałeś. Wrzuć je wszystkie tutaj.

Opublikowano

Co juz wiedziałem to wykodowalem.

Wrzucam te pliki z Debug

AdpLog.CSV CodingLog.CSV SECLog.CSV SOTLog.CSV

Opublikowano

Czli wygląda na to, że pierwszych zmian dokonałeś 29 grudnia?

Opublikowano

Tak dokładnie poniedziałek około południa 

Opublikowano

No to zgodnie z tymi zapisanymi zmianami musisz wszystko przywrócić do pierwotnego stanu. Masz tam na przykładzie kamery A5:

Adres A5,8W6 907 217 D,przekodowany (Kodowanie d³ugie-exp),z,0404090300000401022000A2A50000FC10F0C0200280,na,0404090300000401022000A2AD0000FCB0F0C0200280,(00078/790/12345),Poniedzia³ek,29,Grudzieñ,2025,13:24:29:16365,WAUCNCF59LA018284

Opublikowano

Dokładnie takie samo kodowanie mam 0404090300000401022000A2A50000FC10F0C0200280  i dalej ten błąd jest a w wcześniej na pewno go nie było. Możliwe ze w adaptacjach jest cos pomieszane ?

Przesyłam ten błąd z sterownika 

Log-WAUCNCF59LA018284.txt

Opublikowano

No ale wszystkie sterowniki musisz cofnąć. Kodowałeś w A5, 5F, 09, 44  oraz 17. Ten błąd może być spowodowany kodowaniem w sterowniku 09, bajt 35/0. Cofnij go.

Opublikowano

Dziś już niestety tyle jak tylko będę miał chwilę spróbuję to pozmieniać i dam znać. 

PS: Szczęśliwego Nowego Roku i udanego Sylwestra ! ;)

Opublikowano

Dokładnie, cofnij wszystko do pierwotnego stanu i dopiero wykonaj nowy scan.

Dziękuję i wzajemnie.

Opublikowano

Wycofałem wszystkie kodowania i niestety dalej ten błąd pozostaje nie mam pojęcia o co chodzi.

Opublikowano

No to pozostaje wycieczka do ASO na SVM, a później parametryzacja BCM2 pod lampy EU oraz przekodowanie sterownikóe na rynek EU.

Opublikowano

Jeżeli kodowania są takie jak przed to dlaczego bije błędem skoro było wszystko tak samo.. Raczej do ASO się nie będę wybierał błeda na desce nie ma problemów robić raczej nie powinien ? 

Mógłbyś podać to kodowanie według Ciebie jeszcze bym sobie spróbował może gdyby się ten Lane assist zakodował i zaczol działać to błąd by zniknął..