Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi TT 8N 1.8 AJQ nierówno pracuje na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum oraz fanów marki. 

Mam problem z swoją Audi TT 8N z silnikiem 1.8T z 1999 roku. Otóż samochód na wolnych obrotach nie równo pracuje coś jakby wypadał mu zapłon. Problem jest w tym że auto na jałowym biegu chodzi normalnie trzyma równo obroty nagle mu coś odbije lekko zafaluje i znowu jest okej.

Co zauważyłem: podczas zafalowania i szarpnięcia słychać lekki strzał z wydechu , czuć strasznie paliwo z wydechu i zbiera się tam woda z sadzą.

w komputerze błędów brak. 

w samochodzie wymieniono:

Cała odma tj. Wszystkie przewody , zaworek PVC oraz ten krążek.

nowa przepustnica , przepływomierz , Dv , n75 , wszystkie przewody gumowe od dolotu różne rureczki , nowe świece, nowe cewki , nowa sonda lambda , nowa plecionka wydechu , rozrząd , paski rolki napinacze , alternator, uszczelki pod wtryskami razem z gniazdami, pompa paliwa 3 bar. W vagu na kanale 33 w drugim polu korekta jest wysoko bo 21.9%. Czyli myślę że uboga mieszanka + zauważyłem że brakuje jednej szpilki w kolektorze wydechowym z tego miejsca trochę pokapca. Obroty samochodu 840-880. Samochód pali od strzała ciepły czy zimny ma moc idzie do końca. Kończą mi się już pomysły :(

na koniec dodam że jak samochód równo pracuje to korek oleju jak się go odkręci nie podskakuje a w momencie jak zaczyna się problem to zaczyna podskakiwać jak szalony. 

Edytowane przez TETTE
Opublikowano
8 godzin temu, TETTE napisał(a):

koniec dodam że jak samochód równo pracuje to korek oleju jak się go odkręci nie podskakuje

Wymień zaworek jednokierunkowy odmy na oryginał.

Opublikowano
10 godzin temu, TETTE napisał(a):

zauważyłem że brakuje jednej szpilki w kolektorze wydechowym z tego miejsca trochę pokapca

zajmij się najpierw właśnie tym... jeśli są jakiekolwiek nieszczelności w obrębie sondy lambda to o poprawnej pracy silnika

można zapomnieć... naprawdę wystarczy mała nieszczelność na kolektorze wydechowym, aby "podciągało lewe powietrze"

które z kolei rejestruje sonda lambda i na tej podstawie dokonuje korekcji... co niestety odbija się na poprawnej pracy silnika,

i to szczególnie na wolnych obrotach... zdemontuj kolektor (sprawdź jego prostolinijność, a znając 1.8T zapene będzie banan)

jeśli będzie "wypaczony" to dobry szlifierz, ewent. inny... wymień wszystkie szpilki na nowe... i poskładaj całość na nowych

uszczelkach z zachowaniem momentów dokręcania...