Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z boczną poduszką powietrzną w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedawno zakupiłem A4 B5 na dojazdy do szkoły i pracy generalnie wszystko było jak należy , jednak po kilku kilometrach zaświeciła się kontrolka AIRBAG, więc korzystając z vcds dowiedziałem się że problem leży po stronie poduszki bocznej kierowcy.( Oczywiście usunąłem błąd ale po kliku minutach wrócił ) Problem w tym że nie mam pojęcia jak się zabrać do tematu, podejrzewam wtyczki bądź wiązkę kabli ponieważ grzany fotel akurat po stronie kierowcy nie działa (podmieniałem przełączniki grzania i są sprawne ) Więc pytam czy ktoś miał podobny problem bądź  jak podejść do tego żeby nie doszło do tragedii? (Poniżej kod błędu z vcds) 

1 Fault Found:

01217 Side Airbag Igniter; Driver Side (N199)

32-10 - Resistance too High Intermittent

Opublikowano

Sprawdź dobrze połączenia w kostce pod fotelem, czy nie jest uszkodzona i zaskakuje jak należy.

Opublikowano
10 godzin temu, Langista napisał(a):

Sprawdź dobrze połączenia w kostce pod fotelem, czy nie jest uszkodzona i zaskakuje jak należy.

Taka była moja pierwsza myśl i wszystkie wtyczki siedzą sztywno poza jedną czerwoną do której wchodzi jeden brązowy ( wydaje mi się że masowy) kabel ona jest dosyć luźna ale tak czy siak wpięta . Z innych źródeł wychodzi na to że czerwona wtyczka jest od elektryki fotela której nie mam poza grzanymi fotelami , jest szansa że to jest wspólna masa ?

Ponizej zdjęcie 

IMG_3823.png

Opublikowano

Czy jest jakiś patent na odchylenie fotela bez wykręcania go z podłogi , ponieważ nie mogę w cywilizowany sposób wypiąć wtyczek a nie chce grzebać tam śrubokrętem 

Opublikowano

Jedynie odkręcenie go na śrubach z szyn.

Opublikowano
7 godzin temu, Hubercikk napisał(a):

Czy jest jakiś patent na odchylenie fotela bez wykręcania go z podłogi , ponieważ nie mogę w cywilizowany sposób wypiąć wtyczek a nie chce grzebać tam śrubokrętem 

Wypinasz zawleczkę na końcu centralnej prowadnicy fotela i elegancko odchylasz fotel do tyłu bez wyjmowania z szyn.

Opublikowano
7 godzin temu, Hubercikk napisał(a):

Taka była moja pierwsza myśl i wszystkie wtyczki siedzą sztywno poza jedną czerwoną do której wchodzi jeden brązowy ( wydaje mi się że masowy) kabel ona jest dosyć luźna ale tak czy siak wpięta . Z innych źródeł wychodzi na to że czerwona wtyczka jest od elektryki fotela której nie mam poza grzanymi fotelami , jest szansa że to jest wspólna masa ?

Ponizej zdjęcie 

IMG_3823.png

Żółta wtyczka jest od airbag więc na niej się skup