TytiX Opublikowano 13 Maja 2009 Opublikowano 13 Maja 2009 Witam mam taki problem, otóż niedawno wymieniłem gumowy uszczelniacz tłoczka hamowania w lewym przednim kole i od tego czasu świeci mi się abs. Wyczyściłem czujnik oraz miejsce do którego on wchodzi, pojechałem do mechanika by skasować błąd i nadal jest to samo oraz miga mi cały czas ostrzeżenie (czerwona lampka z wykrzynikiem) i pomarańczowa lampka ABS. Co robić ?
.Pablo. Opublikowano 13 Maja 2009 Opublikowano 13 Maja 2009 Podepnij pod waga i zobacz jaki masz błąd skoro pali się kontrolka to na pewno jakiś jest. Będziesz wiedział gdzie szukać przyczyny.
dzygit Opublikowano 14 Maja 2009 Opublikowano 14 Maja 2009 witaj kolego mam pytanie a pukales mlotkiem napewno i przez to swieci ci sie podnies bryke zdejmij kolo zlap w kombinerki czujnik abes i cofnij go z pul milimetra lub wiecej i po klopocie. Milem to samo po wymianie wahaczy poprostu lekko sie przesuno do wewnątrz
RAFLIK A4 Opublikowano 16 Maja 2009 Opublikowano 16 Maja 2009 witam co do ABS-u to mam taki problem a mianowicie jadąc sobie przy prędkości 120km\h wzwyż przy lekkim skręcie w lewo zapala mi się kontrolka ABS i czerwony wykrzyknik na vagu miałem błąd czujnika ABS prawy przód wiec go wymieniłem ale problem jest nadal!! jak wiadomo po wyłączeniu niuni i ponownym zapaleniu to kontrolki się nie świeca ale jak przekroczę 120km\h i lekki skręt w lewo to znowu to samo i tak na okrągło proszę o rady
.Pablo. Opublikowano 17 Maja 2009 Opublikowano 17 Maja 2009 Użyj opcji szukaj już ktoś opisywał taki problem
dudek81 Opublikowano 17 Maja 2009 Opublikowano 17 Maja 2009 Wykrzyknik oznacza ogólnie coś z układem hamulcowym. Prawdopodobnie płynu w zbiorniczku masz poniżej minimum. Sprawdź to
RAFLIK A4 Opublikowano 19 Maja 2009 Opublikowano 19 Maja 2009 poziom płynu hamulcowego w normie jest maximum wiec to nie może być to! no chyba ze czujnik ale to by vag pokazał ale niema żadnego błędu
adams78 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Wykrzyknik oznacza ogólnie coś z układem hamulcowym. Prawdopodobnie płynu w zbiorniczku masz poniżej minimum. Sprawdź to Czerwona migająca lampka z wykrzyknikiem i świecąca od ABS zapalają się razem i nie ma to związku z płynem hamulcowym. U mnie dodatkowo kilka razy zdarzyło się że w momencie zapalenie tych lampek gasł silnik. Czasem podczas jazdy (chwilowa przerwa w zapłonie), a czasem np. na światłach. Potem odpalał i było dobrze Podobno sprawcą jest zwalony sterownik ABS - brak komunikacji, na VAG-u nie ma błędów. Widziałem na allegro ofertę naprawy za 300zł - trzeba wymontować sterownik, wysłać, koleś coś lutuje, odsyła i gra. Olałem to, ale od wczoraj nie mogę odpalić auta. Wyskakuje, że sterownik silnika zablokowany, pozatym coś puka/stuka przy pompie ABS, lampki świecą, nie ma iskry, pompa nie podaje paliwa. Innych błędów nie ma. Stało się to po wymianie łożyska koła i kilku dupereli w przednim zawieszeniu - rozpinałem czujnik ABS. Cyrk na kółkach. Może jutro znajdę magika który mnie oświeci. Mam nadzieję
szogun0 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Jeśli nie ma iskry i są problemy z pracą pompy paliwa i zaświecają się kontrolki, to warto też sprawdzić kostkę stacyjki. Jest tańsza niż naprawa sterownika.
adams78 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Na krótko pompa pracuje (pod prostownikiem), ale słaaabo. Jak kręcę rozrusznikiem to nie czuć benzyny - powinno waniać z wydechu. Stacyjka czasem się zacina - coś blokuje i nie można przekręcić. Mam tak odkąd kupiłem - 3lata. Upieram się przy ABS-ie, bo nic innego nie grzebałem. Włączałem zapłon na rozpiętym czujniku, ale w układzie ABS nie ma błędów. Auto było uniesione lewą stroną, może pompa się zjarała? Benzyny było poniżej rezerwy. Może to zbieg okoliczności i coś innego przy okazji. Test wskaźników wczoraj był robiony. [br]Dopisany: 16 Czerwiec 2009, 22:46_________________________________________________Wstępna diagnoza to zwalony sterownik. Ktoś próbuje to naprawić ale chyba gra nie warta świeczki. Jutro znajdę jakiś inny i się upewnię.
Rekomendowane odpowiedzi