Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spadek mocy powyżej 4500 obr. w Audi A4 B7 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.Audi A4B7 1.8 turbo ,2005 r.Auto w zakresie od 4000-4500 bardzo ładnie ciągnie.Natomiast za tym przedziałem obrotów tak jakby turbo nie pompowało jest taki coś jakby paliwo brakowało (taki martwy punkt).Po sprawdzałem te wężyki podciśnienia od turbo wyglądają na całe.Wszystkie opaski na dole dolotów poskręcane.Jak odepnę od turbiny kostkę,tam jest taki zaworek.To auto już po wyżej 4500 zł nie czeka go ,ale jest strasznie mulaste.Moze ktoś podpowie od czego tu zacząć?Mam tego vcds ,gdzie po sprawdzać czy turbo dobrze promuje itd.Do 4000- 4500 ładnie się zbiera.A po wyżej go czczka.Ktoś gdzieś tam pisał na forum innym ,że jakiś Tip wymieniałem,rurka co idzie od przepływomierza do turbiny i to było przyczyną.Jakby mi ktoś pomógł najpierw ją sprawdzić diagnostyczne.Wczesniej przed tym zabiegiem była robiona głowica,więc wszystko było odczepiane,różne przewody te podciśnienia.Ale po sprawdzałem dziś je wszystkie tak jak powinny być założone,czy gdzieś się nie naderwał ,ale wygląda dobrze.

Opublikowano

Logi zrób albo wydawaj setki zlotych w ciemno na niepotrzebne rzeczy...

W dziale diagnostyka jest wsio ma ten temat

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Witam.Może mnie ktoś nakierować, gdzie tego szukać.W dziale diagnostyka,ale ja tu świeżak.Wyczytalem że trzeba w bloku pomiarowym vcds, zaznaczyć  grupę 115 i 118.Jesli się mylę to poprawcie.Pozniej zapisać plik na biegu jałowym na dysku.Nastepnie w blokach pomiarów zrobić start i rozpędzić auto pod obciążeniem do obrotów 4500-5000 rpm a później stop w programie.Nastepnie te pliki ,trzeba otworzyć w jakimś programie,żeby pokazał wykres i parametry wszystkie (dobrze to rozumiem)?Czy jeszcze są jakieś inne potrzebne parametry w blokach do tego?

Opublikowano

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki kolego.Jak wrócę to zrobię te logi statystyczne 

002+033

001+003.

A później logi dynamiczne 

002+033

003+020

115+118.Na kanale 32.

Opublikowano
2 godziny temu, Arek14141414 napisał(a):

rozpędzić auto pod obciążeniem do obrotów 4500-5000 rpm

Do odcinki, nic mu nie będzie 🤪

Opublikowano
  • Autor

Tak do odcinki było.Auto było po wymianie świeżych pierścieni,oraz panewek na korbach.Tak dostał w piz....,że zaczęły panewki słychać przy obrotach około 2500 RPM.Nieszczelność znalazłem na dole przy chłodnicy,tam  jest taka rura gumowa wygięta co wchodzi do metalowej belki z otworem i dalej ona idzie gdzie się łączy z następną rurą co idzie do turbiny.Teraz to znów muszę belkę opuścić i zwalić miskę olejową,bo tak to miski nie opuszczę.Dostać się do panewek i zobaczyć.Modle się tylko żeby czopa z wału nie naruszyło i rys nie było.

Bo tak to panewki tylko wymienię na nowe.Ale jak się rysy porobiły na wale to pewnie nic nie pomoże.Ale auto tylko chwilę po pracowało i wyłączyłem jak ten dźwięk metaliczny usłyszałem, więc nie wiem jak to dalej będzie wyglądało 

Opublikowano

Świeżo to znaczy ile km zrobiłeś od tego remontu (o którym z resztą wcześniej nie pisałeś).

Poza tym po takim jednorazowym daniem w piz*ę nic by mu się nie stało więc i tak prędzej czy później miałbyś to samo.

Opublikowano
  • Autor

Około 25 km

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a to po remoncie nikt Cie nie poinstruował że trzeba zrobić docieranie? czy może sam to robiłeś?

Opublikowano

Podstawowe pytanie : dlaczego był remont robiony?

Opublikowano
  • Autor
26 minut temu, Langista napisał(a):

Podstawowe pytanie : dlaczego był remont robiony?

Dlatego że  na 4 cylindrze,było 5.5 bara.Zoatala zdjęta głowica i zawieziona do sprawdzenia.Okazalo się że zawór ssący tak gniazdo wyklepał że się opuścił jakieś z 2 mam niżej niż pozostałe.Jakby to było w porę zauważone ,to bym nie robił sobie dalszej roboty ,wyjmowania tłoków i przy okazji zakładanie nowych pierścieni i panewek