maicke82 Opublikowano 15 Maja 2009 Opublikowano 15 Maja 2009 jak to jest z tymi głosnikami.Hertz dsk 130(13 cm) ma moc 60w/120w a helix dark blue 62.1(16cm) ma moc tylko 50w/100w.Czy z tego wynika ze hertz mimo tylko 13 cm bedzie lepiej i mocniej gral , jak to jest w rzeczywistosci?? a co mozecie powiedziec na temat takiego zestawu pioneera , moze konkurowac z wyzej wymienionymi? http://www.allegro.pl/item636390019_pioneer_ts_a130ci_290w_max_system_odseparowany.html
ditomek Opublikowano 15 Maja 2009 Opublikowano 15 Maja 2009 moc podawana przez producenta nie definiuje głośności. to parametr mówiący o tym ile wat można podać na głośnik nie paląc go.
maicke82 Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Opublikowano 15 Maja 2009 czyli wychodzi na to ze taki pioneer wytrzyma wieksze obciazenie ze strony wzmacniacza niz tak zachwalane przez wszystkich hertze i helixy?trudniej go spalic poprostu tak?
Ukasz699 Opublikowano 15 Maja 2009 Opublikowano 15 Maja 2009 Pamietaj ze z glosnika 16 cm zawsze poplynie duzo lepszy dzwiek niz z 13.. Poza tym o mocy kolega juz Ci napisal.. Ja bym wolal wlasnie cos odseparowanego polecam Ci: µ-Dimension EL Comp 6 Tylko w B5 jest rezania troszke aby podmienic 13 na 16 i nie obejdzie sie bez przerobek niestety
rafal_89 Opublikowano 15 Maja 2009 Opublikowano 15 Maja 2009 Na 13 tez trzeba przerabiać dlatego bierz 16. Moze z 16 będzie więcej zabawy ale będą lepiej grały.
harylog Opublikowano 15 Maja 2009 Opublikowano 15 Maja 2009 Jeśli się patrzysz tylko na moc to kup sobie głośniki z bazaru ... Lepiej kupić słabszy głośnik, jeśli chodzi o moc, ale sprawdzony model, który ma niski poziom zniekształceń, dobre pasmo przenoszenia dźwięków. Radzdziłbym Ci wejść na jakieś forum car-audio i tam zerknąć jakie głośniki są polecane w danym przedziale cenowym. Stracisz na to 30minut a możesz zaoszczędzić parę złotych. Wprawdze hertz to dobra firma, ale nie koniecznie najlepsze rozwiązanie za daną sumę. pozdro
maicke82 Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Opublikowano 16 Maja 2009 z elektroniki kuleje bardzo wiec dla mnie takie odpowiedzi sa w pelni satysfakcjonujace.dzieki innym czlowiek sie cale zycie uczy niedaleko mam do goscia ktory na allegro handluje sprzetem car hi-fi i ma swoj sklep w wyszkowie a ceny ma lepsze niz w w tych wszystkich media marktach , bylem i porownywalem, do wiekszosci modeli dodaje gratis panele mdf, a w dodatku wazne ze ma pojecie o tym czym handluje, nie tak jak w supermarketach.A i wrazie gwarancji tylko pare km i po sprawie.Tylko jak juz mam z kims rozmawiac o naglosnieniu to wole nabyc troche wiedzy zeby miec jakies argumenty przy kupnie i nie wyjsc na komplentnego laika ktoremu wszystko mozna wcisnac A czy moge wymienic same dolne glosniki bo tylko one mi harcza na inne woofery np hertza, helixa, signata a zostawic ori tweetery, ktorym nic nie dolega a zawsze to koszt mniejszy niz zakup calego zestawu odseparowanego.ma to sens? na glosniki chce wydac max 300 pln ale jesli mozna byloby mniej to czemu nie tylko zeby to mialo rece i nogi.wzmacniacza nie planuje kupowac chybze kryzys minie . z gory dziekuje [br]Dopisany: 16 Maj 2009, 10:16_________________________________________________a jesli chodzi o to rezanie pod 13 lub 16.To czy jest mozliwosz zeby niczego tam nie urywac i tapicerka drzwi nie odstawala, czy nawet przy 13 nie da rady zeby obylo sie bez uszczerbku na estetyce drzwi?Da rade miec w miare dobry dzwiek ale zeby nie bylo to widoczne dla innyc?.
ditomek Opublikowano 16 Maja 2009 Opublikowano 16 Maja 2009 to nie glosniki ci harcza tylko przesterowany wzmacniacz. po prostu dajesz wiecej niz wzmacnaicz moze dodatkowo podnosząc mu poprzeczke wzmacniając basy na korektorze
Yakke Opublikowano 16 Maja 2009 Opublikowano 16 Maja 2009 Jeżeli chodzi o 13 to Hertz ma nawet 100/200W. Moc to nie główny parametr głośnika... Jednak w przypadku instalacji głośników w tylnych drzwiach lub tuby/suba, należy zwrócić uwagę by ilość basu i wysokich tonów była wyrównana.. bije do tego by bas nie robił masażu pleców a z przodów nie było mozna usłyszeć wokalu bo wtedy albo wymieniamy głośniki albo wykręcamy suba (wiadomo co się wtedy robi) Odpowiadając na pierwszy post. Hertz'owy odpowiednik pionków kosztuje podobnie może trochę drożej a ma moc większą przy jakości bez porównania Oczywiście, że porównując z firmami o podobnym prestiżu Hertz się nie wyróżniał... aż do wypuszczenia aktualnych modeli, są rewelacyjne i biją wiele innych głośników na głowę... niestety swoje kosztują! Czy warto? Zależy od potrzeb.. To tylko moje zdania.. PS co to za pionek 30W... to że moc nie jest najważniejsza nie oznacza, że mamy ją olać pozdrawiam
maicke82 Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Opublikowano 16 Maja 2009 dzieki tak czulem ze pionki zjedziecie a jak to jest z wymiana samych wooferow z przodu a zostawieniem ori tweeterow?jest sens?jesli tak to prosze o rade na jakie sredniej klasy no i bez wielkiego rezania by sie przydalo.peace
harylog Opublikowano 16 Maja 2009 Opublikowano 16 Maja 2009 tweetery ori zostaw w spokoju. wydasz 150-200zl a różnicy nie zobaczysz. lepiej zainwestować te pieniądze w coś innego, chociażby wygłuszenie drzwi. pozdro
Yakke Opublikowano 16 Maja 2009 Opublikowano 16 Maja 2009 tweetery ori zostaw w spokoju. wydasz 150-200zl a różnicy nie zobaczysz. lepiej zainwestować te pieniądze w coś innego, chociażby wygłuszenie drzwi. pozdro Dobrze gada, dajcie mu wódki W sprawie głośników mogę pomóc tematem: WYMIARY 13 wejdą Co do 16 spotkałem na forum osobę która opisuje jak to zrobić. Jak masz trochę wolnego czasu czemu by nie... 16mm to zawsze większe możliwości niż 13mm... przypominam że 16mm to odległość miedzy srubami... nie srednica membrany daje tego linka jakbyś się uparł na 16-ki Kolega przedstawia z cyklu 'zrób to sam' 16-chy bez przeróbek tapicery pozdrawiam
maicke82 Opublikowano 17 Maja 2009 Autor Opublikowano 17 Maja 2009 dziekuje drzwi napewno wyglusze, dla wlasnej ciekawosci bo nigdy tego nie robilem.ale jak to bedzie gralo jesli zostawie ori tweetery a tylko dokupie woofery ktores z wyzej wymienianych.czy trzeba dokupic zwrotnice, czy co tam jeszcze?chodzi tylko o przod bo z tylu nic nie ma i nie zamierzam tego zmieniac.zegra to sie jakos bo znowu jak mam dokupywac gratow to nie lepiej juz odseparowany zestaw jednego producenta?chce w miare tanim kosztem podniesc jakos odsluchu audio ale zeby znowu kaszany nie narobic :decayed:peace
Yakke Opublikowano 17 Maja 2009 Opublikowano 17 Maja 2009 Proponuje kupić lepsze głośniki a tweetery zostawić... Zwrotnica była by mile widziana, później kupisz wzmacniacz bo to by było dobre posunięcie... potem wymienisz tweetery i bedzie grało wystarczająco :gwizdanie: czyli w kolejności głośniki i zwrotnica -> wzmak -> tweetery zwrotnica montowana możliwie blisko tweetów jednak zwykle robi się to w podłokietniku/rączce w drzwiach... ale to kwestia techniczna znajdziesz cos na forum pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi