Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problemy z porannym odpalaniem Audi A4 B7 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kupiłem w Niemczech b7 lekko uszkodzone (reflektor, mocowanie zderzaka). Niestety nie mogę dojść do ładu z porannym odpalaniem. Auto ma gaz bez reduktora z pompą w zbiorniku (na razie go wyłączyłem). Gdy rano jest zimno, auto zapala na dotyk, jednak po 2-3 sekundach zaczyna przebierać, szarpać, czasami lekko strzeli w kolektor. Gdy chce zwiększyć obroty dławi się i gaśnie. Czasami zrobi tak 3 x, czasami 7, po czym zaczyna pracować poprawnie i później jest już ok. Jak dotąd założyłem nowe świece, czujnik temperatury przy grodzi (na starym komp pokazywał dobre parametry, ale niedrogi to dla pewności zmieniłem). Wymieniłem również gumowe króćce kolektora. Nic nie przyniosło żadnego efektu. Odpięcie przepływomierza też wg mnie nic nie daje. Błędów żadnych nie ma po za momentem gdy odepnę przepływkę. Z objawów jakie jeszcze widzę, czasami jak auto postoi kilka dni to przy pierwszym odpaleniu na 1-2 s zagrają zmienne fazy. Mam wrażenie, że jest twardawy pedał hamulca, idąc tym tropem, widzę, że eżektor jest trochę zaolejony z zewnątrz. Na zimnym mam wrażenie, że słychać z niego lekki  syk, wężyki są ok, jak zdejmę wężyk, który idzie do 4-nika  i zatkam palcem eżektor to ciągnie i jest cicho wtedy.  Czy jest tutaj ktoś obeznany w temacie, kto mi pomoże? Okoliczni mechanicy to raczej wymieniacze, a to mogę zrobić sam. Mechaniczne naprawy ( głowice, rozrządy, sprzęgła itd - aktualnie składam silnik touarega 4,2 V8 MPI) ogarniam sam, jednak w diagnostyce  mam braki. Mam vag com, więc mogą zrobić logi statyczne na zimnym, na ciepłym silniku jak i logi dynamiczne. Pytanie czy ktoś wskaże mi które grupy wrzucić w logi i będzie w stanie je ocenić?

Z góry dziękuję, sam mogę również służyć pomocą w innych tematach.

Opublikowano

Oto plan działania i grupy do logowania, żebyś nie wymieniał części w ciemno:

1. Podejrzany nr 1: Eżektor i układ podciśnienia (lewe powietrze)

• To, że słyszysz syk i masz twardy pedał hamulca, to "smoking gun". Eżektor (Suction Jet Pump) w tym silniku działa jak wzmacniacz podciśnienia dla serwa hamulcowego, wykorzystując efekt Venturiego.
  • Jeśli eżektor jest pęknięty lub zawór zwrotny w nim nie trzyma, silnik zasysa ogromne ilości niemierzonego przez przepływomierz powietrza.
  • Na zimnym silniku komputer potrzebuje bogatej mieszanki. Lewe powietrze ją drastycznie zubaża -> stąd strzały w kolektor i dławienie.
  • Weryfikacja: Zdemontuj eżektor. Sprawdź jego drożność i szczelność. Często pękają na zgrzewach lub zapychają się w środku (wtedy nie ma wspomagania hamulca). Sprawdź też rurkę karbowaną idącą od eżektora do serwa oraz odmę (odma w 2.0 ALT to "królowa lewego powietrza" – ta rurka idąca do pokrywy zaworów często pęka od spodu).

2. Podejrzany nr 2: Instalacja LPG (Mimo że wyłączona)

• Masz instalację w fazie ciekłej (pewnie ICOM lub Vialle). Wyłączenie jej przyciskiem odcina pompę, ale nie zamyka fizycznie wtryskiwaczy, jeśli te są uszkodzone.
  • Jeśli wtryskiwacz gazowy "leje" (nie domyka się), to po zgaszeniu auta resztki gazu z przewodów kapią do kolektora.
  • Rano masz w cylindrze mieszankę powietrza, benzyny (rozruch) i starego gazu. To powoduje zalanie silnika ("przebieranie").
  • Test: Zakręć zawór fizycznie na butli z gazem, wypal resztkę z układu, pojeździj 2 dni na samej benzynie. Jeśli poranne odpalanie się naprawi – wtryski gazu do regeneracji/wymiany.

3. Diagnostyka VCDS (Jakie logi zrobić?)

• Skoro masz VAG-COM, zróbmy diagnostykę. Błędów nie ma, bo sterownik pewnie mieści się w granicach korekt, albo nie zdąży ich zapisać przed zgaśnięciem.
  • Procedura: Silnik zimny (po nocy). Podłącz kompa, włącz zapłon, uruchom logowanie, dopiero wtedy odpal silnik. Loguj moment, w którym silnik zaczyna świrować.

Grupy do sprawdzenia (dla silnika benzynowego VAG):

Grupa 033 (Lambda Control / Short Term Fuel Trim):

• To jest klucz. Patrz na pierwszą kolumnę (Lambda Control). Wartość powinna oscylować wokół 0% (+/- 10%).
  • Jeśli po odpaleniu, gdy zaczyna rzucać silnikiem, wartość szybuje na +20% do +25%, oznacza to, że sonda widzi bardzo ubogo i komputer dolewa paliwa na maksa -> Potwierdzenie lewego powietrza (eżektor/odma) lub niskiego ciśnienia paliwa.
  • Jeśli leci na -20% do -25%, silnik jest zalewany (np. lejące wtryski gazu lub benzyny).

Grupa 032 (Adaptacja długoterminowa):

• Zrób odczyt na samym zapłonie (nie trzeba logować, wystarczy spisać wartości).
  • Pole 1 (Idle) i Pole 2 (Partial). Jeśli Pole 1 jest mocno na plusie (np. +10%), to masz nieszczelność na wolnych obrotach.

Grupa 002 lub 003 (Przepływomierz - MAF):

• Zobacz, ile pokazuje g/s na wolnych obrotach. Dla 2.0 ALT powinno to być ok. 2.5 - 3.5 g/s (na ciepłym). Na zimnym będzie więcej (tzw. ssanie), ale obserwuj czy wartość nie skacze dziwnie.

Grupa 015 i 016 (Licznik wypadania zapłonów):

• Zobaczysz, czy zapłony wypadają na wszystkich cylindrach (nieszczelność dolotu, słaba pompa paliwa), czy tylko na jednym (cewka, świeca, wtryskiwacz).

Grupa 093 (Phase Position - ustawienie wałków):

• To dla sprawdzenia Twojego grzechotania. Sprawdź wartość na rozgrzanym silniku. Dla 2.0 ALT/1.8T wartość powinna być bliska 0 (tolerancja +/- 6 stopni, ale im bliżej zera tym zdrowszy rozrząd/łańcuch).

Mój typ na szybko: Stawiam na Eżektor + nieszczelność odmy. W 2.0 ALT eżektor łączy się z systemem odpowietrzenia skrzyni korbowej. To skomplikowany układ rurek, który parcieje. Twardy hamulec to twardy dowód na brak podciśnienia. Napraw nieszczelność (wymień eżektor na nowy, najlepiej ASO lub markowy zamiennik, bo tanie są puste w środku), a poranne dławienie powinno ustąpić.

Co możesz zrobić od razu? Odłącz wężyk podciśnienia idący do serwa i zaślep go szczelnie od strony kolektora dolotowego. Odpal auto rano. Nie będziesz miał hamulców (uwaga!), ale jeśli silnik będzie pracował równo – masz 100% pewności, że winny jest układ podciśnienia/serwa/eżektora.

Opublikowano
  • Autor

Królu!!! Dziękuję za pomoc. W weekend biorę się za auto ponownie. Zdam relację.

P.S. to odpowiedź z chata? Bo próbowałem, ale tak ładnie mi nie opisał tego. 

Tutaj bardzo ładnie schematycznie opisane.  DZIĘKUJĘ!!!!

Edytowane przez szparag86

Opublikowano
Godzinę temu, szparag86 napisał(a):

P.S. to odpowiedź z chata? Bo próbowałem, ale tak ładnie mi nie opisał tego. 

Tutaj bardzo ładnie schematycznie opisane.  DZIĘKUJĘ!!!!

Nie z chata 😉  Przy korzystaniu z narzędzi AI trzeba odpowiednio formułować pytania. Ja najczęściej korzystam z Gemini 3 Pro Deep Think 😎 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Hugo, jutro wolne więc zabiorę się od rana za audi. Powiedz mi proszę, który przewód mam zaślepić, żeby wykluczyć eżektor. Bo chyba źle Ciebie zrozumiałem. Raczej nie chodzi o ten, który wchodzi do serwa hamulcowego?

IMG_20251228_133515.jpg

Edytowane przez szparag86

Opublikowano

Musisz odciąć układ podciśnienia od źródła ssania, czyli od kolektora.

Zlokalizuj połączenie z kolektorem:

Na zdjęciu po prawej stronie masz kolektor ssący. Od eżektora (tego trójnika pośrodku) wychodzi gumowy wąż, który idzie w stronę kolektora ssącego.

Miejsce rozłączenia:

Zdejmij ten wąż z króćca przy kolektorze ssącym (lub odepnij go od eżektora, ale tak, żebyś miał czym zatkać stronę idącą do silnika).

Test "Na Palec" (lub korek):

Najprostszy test na szybko:

Niech ktoś odpali zimne auto.

Gdy silnik zacznie przebierać, zdejmij wąż podciśnienia, który wchodzi bezpośrednio w kolektor ssący.

Zatkaj szczelnie palcem (lub korkiem) otwór w kolektorze ssącym.

Jeśli po zatkaniu otworu w kolektorze silnik nagle zacznie pracować równo i idealnie:

Oznacza to, że cały układ, który właśnie odpiąłeś (eżektor, rury, serwo, odma), jest nieszczelny i tamtędy dostaje się lewe powietrze.

Jeśli silnik nadal pracuje źle:

Problem leży gdzie indziej (np. wtryski, cewki, albo uszczelka pod samym kolektorem), a układ podciśnienia serwa jest szczelny.

Opublikowano
  • Autor

Cześć,

zrobiłem właśnie logi na zimnym silniku, z wypiętym i zaślepionym układem eżektora. Nie widzę wielkiej poprawy, auto nadal  przez jakiś czas gaśnie strzela i dławi się jak chcę gazu dodać. 

Rano zakręciłem gaz i opróżniłem układ instalacji. Założyłem nowe króćce i opaski

Wypadania zapłonu nie pokazuje. W grupie 032 oba pola pokazują 0,0%. Dopiero jak auto trochę zaczęło się nagrzewać to na polu nr 1 zmieniło to się na 0,2%.

Jutro zrobię jeszcze logi na zimnym z podłączonym eżektorem i jak się rozgrzeje zrobię logi dynamiczne. Te same grupy? Coś innego może zrobić albo inaczej?

ZIMNYBEZEZEKTORA.CSV

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem jeszcze dziś na zimnym logi z podpiętym eżektorem. 

zimnyezektorpodlaczony.CSV

Opublikowano

Ja bym zmierzył ciśnienie paliwa. Masz niedorzecznie długie czasy wtrysku na jałowych.

Logi na zimnym są bez sensu trochę, bo sonda jeszcze nie pracuje.

Opublikowano
  • Autor

Zamówię manometr do ciśnienia benzyny bo nie mam. Kupię też chyba dymiarkę i po sylwestrze pogłębię badania. Ciężki temat, nie chce w ciemno wszystkiego po kolei wymieniać. A narzędzia mi się przydadzą. Test robiłem na zimnym bo tylko wtedy jest problem. Tak jak dziś zapalił na dotyk. Pochodził parę sekund ładnie i za chwilę zaczyna się przebieranie. Przy próbie utrzymania obrotów strzela, dławi się gasnie. Tak że 2x i zaczyna chodzić ok. Możliwe że pompa świruje tylko chwilę ?

Opublikowano

Sprawdz na odpietym przepływomierzu.

Opublikowano
  • Autor

To już na początku sprawdzałem. Nie ma efektu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Auto stoi od grudnia i pora się za nie zabrać. Zrobiło się cieplej, ale problemy z odpalaniem bez zmian. Będę miał dymiarkę w tym tygodniu, zweryfikuję szczelność układu.

Powie mi ktoś gdzie najlepiej się wpiąć, z manometrem, żeby sprawdzić też ciśnienie paliwa?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Brat miał problem z porannym odpalaniem, tylko to objawiało się dłuższym kręceniem i jak już odpalił to się krztusił prychał przez chwilę. Po wymianie regulatora ciśnienia paliwa jak ręką odjął. https://allegro.pl/produkt/bosch-0-280-160-575-regulator-cisnienia-paliwa-3870e333-1610-46a6-bcc7-9951a57fe6c1?srsltid=AfmBOorPiz0lef_GU5ebPZG6-y3MXP2oWZS0kLhtbZ_WXD3mxMN6C-6b&offerId=18432277579

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Cześć. Teraz ciepło. Włożyłem Aku do Audi i pali lepiej i nie gaśnie, tylko trochę szarpie przez chwilę. Podłączyłem manometr i wychodzi że ciśnienie paliwa trochę ponad 2 bary... Za mało co? Wymieniać pompę?

Opublikowano

Wychodziłoby na pompę albo przytkany filtr paliwa.