Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z niedziałającymi zegarami w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry :) W moim Audi A4B5 1.9TDI z 1995 r. ostatnio przestała działać deska rozdzielcza. Nie rusza się obrotomierz, prędkościomierz, wskaźnik paliwa cały czas pokazuje pełny bak, kilometry przestały być liczone oraz alarm od świateł też już nie krzyczy, gdy zostawię włączone światła. Również, gdy przekręcę kluczyk na zapłon, z przodu silnika dochodzi nie ustający cykający dźwięk (całkowicie zapomniałam jak nazywała się ta część, ale miała coś wspólnego z elektryką auta XD). Pokazałam problem rodzinnemu mechanikowi, powiedział, że prawdopodobnie jakaś część albo instalacji połączona z deską rozdzielczą została uszkodzona, co powoduje nie tylko nie działające zegary, tykanie w silniku, co i brak możliwości komputera diagnozującego do połączenia się z autem. W skrócie musze jechać z tym do elektryka samochodowego. Tu narasta duży dla mnie problem. Gdzie znaleźć najlepsze rozwiązanie? Czy próbować naprawić ten problem samej jeśli to możliwe, czy pojechać właśnie do specjalisty? Czy ktoś miał identyczny problem i jak sobie z tym poradził? Jest to moje pierwsze auto i jestem skazana na jeżdżenie nim jeszcze przez długi czas, więc nie mogę odkładać tej naprawy na długo.

Opublikowano

Bez podpięcia auta pod program diagnostyczny, można tylko wróżyć.

Opublikowano

Wydaje mi się, że bez wizyty u elektryka ani rusz.

Możesz zrobić sama kilka rzeczy, np.:

• zajrzeć pod maskę (jeśli ten rodzinny mechanik tego nie zrobił), tam do puszki z przekaźnikami, czy tam wszystko jest suche i nie ma żadnych śladów wizyty kuny albo innych zwierzęć.

• posłuchać i sprawdzić co tam konkretnie tyka/cyka, bo może też po prostu przekaźnik się zepsuł.

• warto też zajrzeć do bezpieczników przy kierowcy, które odpowiadają za deskę rozdzielczą, może ich stan też coś powie. Niekoniecznie musi być przepalony ale może być w stanie wskazującym na to, że nie jest w porządku.

• ewentualnie w asyście kogoś, kto zna się na prądzie, sprawdzić czy masz jakieś małe zwarcie sprawdzając czy Ci klema plusowa iskrzy jak ją ściągniesz i wsadzisz z powrotem.

Teoretycznie, nic Ci to nie powie ale zawsze to jakieś wskazówki dla elektryka.
A jeśli walę kocopoły, to będę wdzięczny za zwrotkę D

Opublikowano

Klemy bym w tym stanie nie odpinał. Jeżeli zegary mają usterkę i pozbawisz je zasilania/napięcia, może okazać się, że ponownym podpięciu klem już nie uruchomisz silnika.

Zegary w B5 to sterownik Gateway i w nim znajduje się zezwolenie startu (Immobilajzer IMMO). Jeżeli są uszkodzone, mogą po takim zabiegu utracić pamięć.

Opublikowano
6 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Zegary w B5 to sterownik Gateway i w nim znajduje się zezwolenie startu (Immobilajzer IMMO). Jeżeli są uszkodzone, mogą po takim zabiegu utracić pamięć.

Niekoniecznie, w 1995 ma pewnie zegary z gęstą podziałką i wtedy IMMO jest w oddzielnym module.

Opublikowano

Całkiem możliwe, jeżeli rocznik podany w profilu się zgadza. IMMO II trafiła do zegarów chyba dopiero gdzieś w rocznikach 1997.

Opublikowano

Daj zdjęcie licznika.

Opublikowano

Nie padł czasem sam bezpiecznik licznika?