Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Turbina w Audi 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tydzień temu sprowadziłem samochód z niemiec. Audi A4 B5 AEB 1.8T 1998r S-Line. Przebieg 200tys.

Auto ma 150koni, a jednak w czasie jazdy tego nie odczuwam :angry: Kumple mi mówili, że jak kupie 1.8T to bedzie mnie wciskać w fotel jak depne pedał gazu - a tu lipa :angry: JEdni mówią, że może powinienem zregenerować turbinę, bo 200tys to dużo jak na turbinę. Inni znowu mówią, że wystarczy jak wymienie kolektor ssący i wleje jakiś konkretny olej...

Sam już nie wiem co robic :(

Dlatego pisze do was "FACHOWCÓW" --> jak myślicie co moge zrobić, żeby auto super przyśpieszało, żeby był ten efekt wciskania w fotel ??

Będe wdzięczny wszystkim, za każdą udzieloną mi poradę... :)

Serdecznie pozdrawiam :)

Opublikowano

:szukaj:

o przypadlosciach 1.8T jest tu naprawde duzo

Opublikowano

Najlepiej będzie znaleźć kogoś z VAGiem z Twoich okolic, poprosić o zrobienie logów i wtedy szukać przyczyny.

Opublikowano
:szukaj: od razu mowie ze powinienes poswiecic kilka nocy, na forum jest WSZYSTKO co powinienes wiedziec o 1.8T, jesli nie lubisz grzebac w aucie to oddaj do jakiegos tunera do sprawdzenia zebys czegos nie rozwalil :tongue4:
Opublikowano

Obie wypowiedzi kolegow sa bardzo trafne....

Po pierwsze logi. Jezeli nie wiesz jak, to tak jak kolega Buba powiedzial - oddaj fachowcowi. Ja sie dowiadywalem pare dni temu i np Dynosoft robi diagnoze za 100 PLN. Wtedy wiesz co i jak!

Wydaje mi sie, ze 200k to rzadko ktore turbo wytrzyma ( chodzi o uzytkowanie, zwykly uzytkownik nie potrafi obchodzic sie z turbawka i padaja duzo szybciej ). Mozesz smialo zalozyc, ze turbo bylo juz regenerowane/wymieniane ....

Opublikowano

a w tym silniku turbo jak laduje sprawdzisz tylko podlaczajac manometr plus do tego parametry z przeplywki i bedzie mniej wiecej mozna powiedzeic czy jest tak jak powinno byc czy cos nie tak

Opublikowano

auto osiaga 100 km/h w 8,4 s

dla niektorych to "w sam raz", dla niektorych rakieta, dla niektorych w ogole nie jedzie

punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

Opublikowano

dla niektorych to "w sam raz", dla niektorych rakieta, dla niektorych w ogole nie jedzie

ale chyba malo ktory samochod 10-14letni trzyma serie ? i z tych 8.4 robi sie 10.4 a czasami i wiecej

Opublikowano

Akurat silniki VAG mogą mieć nawet większą moc niż książkowa, o ile oczywiście stan samochodu jest OK.

Opublikowano

Ale niestety w benzynach się tego nie uświadczy, tu jest bardziej popularny spadek niż przyrost mocy.

Do autora: jak masz katalizator, sprawdź czy jest sonda za nim, jeśli nie, to wywal kata.

Opublikowano

Kumple mi mówili, że jak kupie 1.8T to bedzie mnie wciskać w fotel jak depne pedał gazu - a tu lipa

zeby cos takiego czuc -musi byc okolo 300 niutonometrow-seryjnie 1,8 T tego nie ma,trzeba porezac to i owo-poczytaj,jest duzo- na pytania tez odpowiemy-ale nikt nie lubi sie powtarzac...

pierwsza sprawa-tak,jak pisze fend18-wskaznik-kup jakis,jest tego pelno,zamontuj-bedziesz wiedziec ,jakie doladowanie masz-potem pomyslimy co zrobic,zeby cie wciskalo w fotel :wink4:

Opublikowano

kierowca po pedale czujne niutki nie moc :)

Opublikowano

Dawid-czy Ty cos dzisiaj piles? :mysli:
Opublikowano

Ale niestety w benzynach się tego nie uświadczy, tu jest bardziej popularny spadek niż przyrost mocy.

Do autora: jak masz katalizator, sprawdź czy jest sonda za nim, jeśli nie, to wywal kata.

W silnikach AEB jest tylko jedna sonda przed katalizatorem;)

Opublikowano

Aby sprawdzić czy turbina pracuje najłatwiej to sprawdzić organoleptycznie. Ściśniej przewód dochodzący do kol dolotowego i dodaj gazu tak do 4-5tyś obrotów. Przewód powinien dosyc mocno rozpęcznieć.

Może odłączałeś aku i rozprogramowałeś przepustnicę. Musisz ja ponownie zaadaptować.

Wymień filtr powietrza.

Może świece.

Czyszczenie przepustnicy moze pomóc.

Opublikowano

Kumple mi mówili, że jak kupie 1.8T to bedzie mnie wciskać w fotel jak depne pedał gazu - a tu lipa

zeby cos takiego czuc -musi byc okolo 300 niutonometrow-seryjnie 1,8 T tego nie ma,trzeba porezac to i owo-poczytaj,jest duzo- na pytania tez odpowiemy-ale nikt nie lubi sie powtarzac...

pierwsza sprawa-tak,jak pisze fend18-wskaznik-kup jakis,jest tego pelno,zamontuj-bedziesz wiedziec ,jakie doladowanie masz-potem pomyslimy co zrobic,zeby cie wciskalo w fotel :wink4:

Bardzo ciekawe rzeczy tu piszecie. Jakoś u mnie jest tylko 260Nm a jakimś cudem wciska w fotel. Wrażenie jest takie że jak przesiadam się do passata 2.0TDi gdzie tych niutonów jest 320 to to jak dla mnie nie jedzie a wciskanie w fotel jest znikome w porównaniu z :audi:

Nie jeździłem seryjnym 1.8T ale jeżdziłem innymi autami o mocy ~150KM i wciskało w fotel więc jęsli jednostka kolegi Martin jest sprawna to u niego też to poczuje. Proponuje abyś kierownice oddał kumplowi a sam usiadł na miejscu pasażera. Gwarantuje że odczucia d*py będą inne niż za kółkiem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jakoś u mnie jest tylko 260Nm a jakimś cudem wciska w fotel.

seryjne 1,8T ma okolo 210 niuta-po chipie,lub MBC wzrosnie i wtedy mozna odczuc roznice-wciskanie w fotel-to pojecie wzgladne...dla mnie seria nie wciska w fotel,a dopiero 265,jakie mam teraz zaczalem odczuwac choc okolo 50 niuta roznicy :wink4:
Opublikowano

Jakoś u mnie jest tylko 260Nm a jakimś cudem wciska w fotel.

seryjne 1,8T ma okolo 210 niuta-po chipie,lub MBC wzrosnie i wtedy mozna odczuc roznice-wciskanie w fotel-to pojecie wzgladne...dla mnie seria nie wciska w fotel,a dopiero 265,jakie mam teraz zaczalem odczuwac choc okolo 50 niuta roznicy :wink4:

jechalem ostatnio passatem awx i tam czuc wieksze wciskanie w fotel niz w moim aeb seria, podobno Nm sa wazne na drodze a moc na papierze :decayed:

Opublikowano

ale chyba malo ktory samochod 10-14letni trzyma serie ? i z tych 8.4 robi sie 10.4 a czasami i wiecej

moja bryka z 99 r trzymala serie idealnie

Opublikowano
Proponuje abyś kierownice oddał kumplowi a sam usiadł na miejscu pasażera. Gwarantuje że odczucia d*py będą inne niż za kółkiem.

To moze Ci, ktorzy maja 1.6 przejada sie na tylnej kanapie? :)