robaq Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 Witam, Kilka dni temu padł mi akumulator więc podładowałem go a na następny dzień był znowu padnięty. Akumulator jest na gwarancji ma 1,5 roku oddałem go do reklamacji. Dostałem zastępczy, ale nie dawało mi to spokoju dlaczego aku padł po 1,5 roku, zacząłem mierzyć. Ładowanie w porządki. Natomiast pobór na postoju 0,20A po około 1 min spada do 0,16A i wacha się do 0,15A. Z tego co się dowiedziałem to w stanie spoczynku powinno być około 0,05A. Zacząłem wypinać bezpieczniki, pobór spadł na bezpieczniku nr 15 (urządzenie pomocnicze, nawigacja). Nawigacji nie mam. Po wyjęciu bezpiecznika pobór wynosi 0,05A czyli wydaje się być ok. Nie działa wówczas pamięć zegara i daty, po zgaszeniu auta wskazówki pozostają w pozycjach jakich były (nie opadają). Wypiłem po kolei wtyczkę niebieską od zegarów, bez zmian. Wypinam wtyczką zieloną i napięcia spada do 0,05A czyli tak jak po wyjęciu bezpiecznika. I na tym się zatrzymałem nie wiem co dalej robić. Proszę o poradę, gdzie szukać przyczyny, chyba że pobór 0,16A jest ok., a klumulator był wadliwy.
piotrsob1 Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 Cosik mi się wydaje ten prąd o rząd wielkości za duży, ale przy takim prądzie po stu godzinach znika z aku 16 ah, a cała reszta powinna dalej służyć pomocą przy odpalaniu, tak że raczej pewnikiem aku na złom :gwizdanie:
GRazny Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 było już bo gdzieś czytałem... nie dokładałeś albo nie masz RNS-E czasem?
robaq Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Opublikowano 27 Maja 2009 Nic nie dokładałem poza wymianą manetki i odblokowaniem FIS'a. Była ingerencja w wtyczce licznika, pod pin 1 (niebieska wtyczka) podpoiłem masę na sygnał spryskiwaczy. Pobór spada po odpięciu drugiej wtyczki. Mam fabryczny zestaw głośnomówiący (nie używany) może on ma coś wspólnego z tą drugą wtyczką?
GRazny Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 coś mi świtało... tylko z tym RNS-E nie trafiłem... http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_rozladowany_akumulator-t75651.0.html spytaj kolegi co tam u niego wyszło...
Rekomendowane odpowiedzi