201ty Opublikowano 10 Czerwca 2009 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Witam, na początku opiszę co sprawdziłem i wyeliminowałem. A więc ciśnienie doładowania w normie, podłączony 100% sprawny manometr i w piku osiąga 0,6 bara. Wymieniony DV, stary był nieszczelny. N75 można raczej wyeliminować, widać po logach i obserwacji manomentu, że stabilizuje ciśnienie, w teście VAG słychać też, że cyka. Dolot obstawiam na sprawny.Przepływka sprawna, 120g/s przy 6000RPM. Wymienione wszystkie filtry łącznie z filtrem paliwa. Teraz opiszę co mnie męczy. Oglądałem na youtube filmiki z serii 0-100km/h, auta seryjne wskazują na FIS chwilowe spalanie rzędu 50l/100km. U mnie nigdy nie zobaczyłem takiej liczby, max 30-40l/100km. Zrobiłem dziś logi z kanału 11. Próba od 0 - 100km/h i smutna sprawa wyszło prawie 11s. Czy ktoś z was ma może podobe logi, porównał bym chwilowe spalanie w l/h. Aha czy u was przepustnica otwiera się maksymalnie na 84,6° ? Druga sprawa temperatura silnika i czas wtrysku. Silnik w czasie testów załapał temperaute ponad 100°C. Widać po logach. A najgorsze jest to, żę jak go zgasiłem żeby odłaczyć manometr i odpaliłem ponownie to temperatura wskoczyła na 112°! Termostat wymieniłem w zeszłym roku. Przy tak rozgrzanym silniku zatrzymałem bez trudu wentylator chłodnicy (spokojnie palce zostały na miejscu) czy to normalne (zatrzymanie, nie palce :>)? Czas wtrysku. Czy ktoś ze w 100% zdrowym silnikem może porównać ze swoim autem? Wydaje mi się zbyt krótki. Co może skracać ten czas? Sonda lambda pracuje i nie wywala żadnych błędów. W ogóle silnik nie ma żadnych błędów. Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić. W okolicy (szczecinek) brak dobrego majstra od takiego silnika. Dodam jeszcze, że miałem problem z passatem B4 ABF (2.0 150KM), do 150km/h jechaliśmy równo. Dopiero powyżej tej prędkości zacząłem lekko odchodzić. Sądzę, że zdrowe 1,8t powinno go spokojnie objechać. Za pomoc z góry dziękuję a w mojej okolicy stawiam flachę
Dzo-Dzo Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 wrzuc logi kanalu 115 zobaczmy co tam sie dzieje
spanky Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 wrzuc logi kanalu 115 zobaczmy co tam sie dzieje duzo sie tam nie zobaczy ....
odzim Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić. W okolicy (szczecinek) brak dobrego majstra od takiego silnika. Dodam jeszcze, że miałem problem z passatem B4 ABF (2.0 150KM), do 150km/h jechaliśmy równo. Dopiero powyżej tej prędkości zacząłem lekko odchodzić. Sądzę, że zdrowe 1,8t powinno go spokojnie objechać. Za pomoc z góry dziękuję a w mojej okolicy stawiam flachę czemu tak uwazasz ze powinnien spokojnie objechac ,mialem kiedys alfe 164 148PS i zadne 1.8T jej nie objezdzalo
201ty Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Opublikowano 8 Lipca 2009 Ta seryjna alfa ma 9,2s do 100 a a4 1,8t 8.4s więc raczej w to nie wierze. Swoją drogą ta alfa ma podobny wynik jak ten pasek ABF. Ostatnio robiłem pomiary na III i IV biegu, przyspieszenie 60-140 km/h i wyniki III bieg 14,4s IV bieg 20,0s
odzim Opublikowano 8 Lipca 2009 Opublikowano 8 Lipca 2009 ale jest wolno-ssakiem , moze nigdy nie trafilem na zdrowe 1.8T tylko takie jak twoje ................ :gwizdanie:
mstan Opublikowano 8 Lipca 2009 Opublikowano 8 Lipca 2009 Witam Czy możesz sprawdzić 8 blok (chodzi o pamięć sondy) Pozdrawiam
201ty Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Opublikowano 8 Lipca 2009 Znalazłem kilka logów jeden z czerwca inny z marca ale jakoś pomiary nie pokrywają się: czerwiec: I tak -4.7 i 4,7% przez kilkadziesiąt sekund (obroty biegu jałowego ~840RPM) marzec:
mstan Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 Witam Moim zdaniem masz dobry spokojny motorek 1,8T który nie powinien stwarzać problemów,jak już to masz trochę za wysoką wartość przepływki względem dawki paliwa,do swoich wymagań(wartość 2,2-2,3)byłaby odpowiednia. Jeżeli chcesz z niego zrobić tygrysa to najrozsądniej by było założyć chipa u kogoś kto się na tym dobrze zna. Pozdrawiam Do "odzim " nie koniecznie.
odzim Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 tez tak uważam a a4 1,8t 8.4s do setki miedzy bajki mozna wlozyc dane producenta :>
Rekomendowane odpowiedzi