Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Czujnik poziomu płynu spryskiwaczy a dokładny FIS 2x26 PIN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

pytanie odnosnie dwoch powiazanych spraw.

Zachachmecilismy z rafalekx'em i moze bede mial zbiornik na 2 pompki z czujnikiem poziomu plynu

taki:

czujnikzbiornik.jpg

to zaznaczone to czujnik poziomu plynu dobrze kombinuje?

Bede tez mial niedlugo zamontowany FIS (auto z 97 roku i FIS tez 97 rok czyli 2x26 pin wtyczki)

I mam pytanie czy i jak podlaczyc ten czujnik by na fisie komunikowalo mi o niskim poziomie plynu do spryskiwaczy?

Pytam bo wg rozpiski pinow licznika z 1996 (97' tez) r:

Wtyczka Niebieska 26-pinowa

pin 20 -Poziom plynu chlodniczego

a we wtyczce 20-pin obslugujacej FIS

pin 9 -Poziom plynu chlodniczego

i tak kombinuje czy musze podawac sygnal lecacy do pinu 20 w kostce nibieskiej (o ile u mnie akurat do tego pinu cos leci, musze sprawdzic wiazke ) na pin nr: 9 w kostce od FIS? czy moge poprostu zostawic ten pin 20 w spokoju niech sygnal niskiego poziomu plynu chlodniczego se tam idzie, a ja pod pin 9 z kostki FIS wepne sobie sygnal poziomu plynu spryskiwaczy, tylko czy to nie bedzie sie gryzlo czy graficznie mi dobrze pokaze kontrolke poziomu plynu chlodniczego inna niz plynu do spryskiwaczy? :mysli: :mysli: :mysli:

W ogole czy FIS sprzed 98' pokazuje info o poziomie plynu chlodniczego i spryskiwaczy?

Opublikowano

Chyba do twojego pin-out'u wkradł ci się jakiś chochlik :tongue4:

Pin 9 w 20 pinowej wtyczce to poziom płynu spryskiwacza :>

Podasz masę na czujnik w zbiorniku a z drugiego pina tego czujnika pociągniesz kabel do licznika. tylko jest jedno "ale"....

Nie jestem pewien czy stary licznik "współpracuje" z tym czujnikiem, na 90% że tak ale pewny nie jestem.

Info o niskim poziomie płynu do spryskiwacza wyświetla się w górnej części FIS'a na żółto a niski poziom płynu w chłodnicy to trzy raz"PIII" oraz duży czerwony termometr.

c43499c78443ac91med.jpg

oczywiście te dwa komunikaty są od siebie niezależne. (foto pochodzi z testu FISa)

Opublikowano

Chyba do twojego pin-out'u wkradł ci się jakiś chochlik :tongue4:

Pin 9 w 20 pinowej wtyczce to poziom płynu spryskiwacza :>

Podasz masę na czujnik w zbiorniku a z drugiego pina tego czujnika pociągniesz kabel do licznika. tylko jest jedno "ale"....

Nie jestem pewien czy stary licznik "współpracuje" z tym czujnikiem, na 90% że tak ale pewny nie jestem.

Info o niskim poziomie płynu do spryskiwacza wyświetla się w górnej części FIS'a na żółto a niski poziom płynu w chłodnicy to trzy raz"PIII" oraz duży czerwony termometr.

c43499c78443ac91med.jpg

oczywiście te dwa komunikaty są od siebie niezależne. (foto pochodzi z testu FISa)

bosssko dzieki za informacje :hi: :hi: :hi: :hi: :good: :good:

:)

mysle ze czujnik podpasuje czemu mialby nie dzialac, zreszta sie okaze :)

przyjdzie manetka i rezam :kox: :gwizdanie:

dzieki jeszcze raz za szybka odpowiedz

a pinout jest podany w watku o rezaniu FISa :gwizdanie:

Opublikowano

Jestem ciekaw czy Ci się uda podłączyć ten czujnik.

Sam mam taki wstawiony i podłączony (z lifta) a licznik mam 1995 (2X26pin +20pin czarne)

Niestety u mnie nie działa.

Kodowałem licznik szukałem różnych informacji, ale nie udało się.

W ogóle to chyba jest inne działanie jest tego czujnika niż czujnika w pompce montowanym w b5 przed do 97r. (tak przypuszczam)

W B5 podajesz masę na pin 9, to fis krzyczy brak płynu

W B6 lub b5 poliftowym masujesz pierwszy pin w kostce od licznika to fis nie krzyczy

zgodnie z materiałami jakie znalazłem - http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_wymiana_przelacznika_wycieraczek_i_odblokowanie_pelnego_fis-t24989.0.htm

Opublikowano

Jestem ciekaw czy Ci się uda podłączyć ten czujnik.

Sam mam taki wstawiony i podłączony (z lifta) a licznik mam 1995 (2X26pin +20pin czarne)

Niestety u mnie nie działa.

Kodowałem licznik szukałem różnych informacji, ale nie udało się.

W ogóle to chyba jest inne działanie jest tego czujnika niż czujnika w pompce montowanym w b5 przed do 97r. (tak przypuszczam)

W B5 podajesz masę na pin 9, to fis krzyczy brak płynu

W B6 lub b5 poliftowym masujesz pierwszy pin w kostce od licznika to fis nie krzyczy

zgodnie z materiałami jakie znalazłem - http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_wymiana_przelacznika_wycieraczek_i_odblokowanie_pelnego_fis-t24989.0.htm

Dziwne bo ja mam licznik 96rokz fisem i musialem zmasowac zeby niekrzyczal o braku plynu spryskiwaczy ;/

Opublikowano

no to faktycznie dziwne.

Fakt, że jak sprawdzałem to nie miałem wkodowane +04

i jak zwierałem 9 do masy to krzyczał

{Kombiinstrument / Instrument Cluster}

Steuergerät Codierung / Control Module Coding

STG 17 (Kombiinstrument) auswählen / Select 17 (Instrument Cluster)

STG Codierung -> Funktion 07 / Coding -> Function 07

??xxx: Extra-Optionen und Mehrausstattungen (bis MJ 2000) / ??xxx: Extra-Options (through MY 1999)

+00 - keine Mehrausstattung / no Extra Options

+01 - Bremsbelagverschleißanzeige aktiv / Brake pad warning active

+02 - Sicherheitsgurtwarnanzeige aktiv / Seatbelt warning active

+04 - Waschwasseranzeige aktiv / Washer fluid warning active

+16 - Navigation aktiv / Navigation active

a później po w kodowaniu +04 nie sprawdzałem jak jest.

Ale mam podłączony czujnik z jednej strony do licznika z drugiej do masy i nie działa.

Chyba że jakiś babolek jest :decayed:

Opublikowano

Dziwne bo ja mam licznik 96rokz fisem i musialem zmasowac zeby niekrzyczal o braku plynu spryskiwaczy ;/

a jakby dac czujnik z passata?