Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przeszukanie samochodu przez Policję

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś wie czy mogą lub w jakich okolicznościach mogą przeszukać samochód przy kontroli?

Opublikowano

Czy ktoś wie czy mogą lub w jakich okolicznościach mogą przeszukać samochód przy kontroli?

Nie mają w tym ograniczeń - mogą w każdej chwili.

Opublikowano

Jak im się chce. Jest to zdecydowanie warunek konieczny.

No i oczywiście kiedy auto nie ma dyplomatycznych blach ;)

Opublikowano

ja miałem dwa razy przeszukanie samochodu, ale takie pobieżne, schowki, bagaznik itp

jak nic nie znajdą to nie masz sie czym martwic :decayed:

a zatrzymują bez powodu, kiedy chca i gdzie chcą

Opublikowano

Mi kiedyś przetrzepali golfika "od podszewki" , chcieli juz boczki rozkręcać,świecili latarkami czy czasami czegoś tam nie ma :decayed:

Opublikowano

moga kiedy chca mnie zgarneli kiedys na ulicy i z psem przeszukanie zrobili...ale na szczescie nic nie rozkrecali

Opublikowano

moga przeszukać jeśli zachodzi podejrzenie, że auto lub Ty mogles uczestniczyć w popełnieniu przestępstwa... a takie podejrzenie policja moze miec zawsze.. mi raz trzepali autko nawet spr. kod IMEI w telefonie czy przypadkiem nie jest kradziony... a nawet chcieli mnie zamknąć na 48 h z powodu znalezionego w bagażniku kiju baseballowego z rurką w środku...ale wytlumaczylem im że tym narzedzien odkopuje śnieg z pod kół i jakoś puścili.. oczywiscie sie uparli i czekalem 20 minut na drugi radiowóz aż przywiezie blankiety z protokołu przeszukania oczywiscie nie bylo mi to potrzebne ale pan wladza widzac mlodego chlopaka chciał jak najbardziej mi uprzykrzyć życie

Opublikowano

Pytanie z innej beczki: jeżeli np. podczas przeszukiwania cos Ci uszkodzą np. przy odkręcaniu boczków coś pęknie, ewentualnie śrubokrętem lub innym narzędziem porysują Ci tapicerkę to co wtedy ?

Opublikowano

Pytanie z innej beczki: jeżeli np. podczas przeszukiwania cos Ci uszkodzą np. przy odkręcaniu boczków coś pęknie, ewentualnie śrubokrętem lub innym narzędziem porysują Ci tapicerkę to co wtedy ?

Usiąść i płakać :wallbash:

Opublikowano

jesli nic nie znajda,mozesz wystapic o odszkodowanie z powodztwa cywilnego,ale na to potrzeba swiadkow-nie policjantow,dowiesc,ze zniszczenie nie ma malej szkodliwosci spolecznej,zeby nie umozyli z tego powodu,czyli nie jest aktem wandalizmu powszechnie rozumianego(a z tym tez roznie jest,bo dla Ciebie to jest ogromna strata,nienaprawialna,a dla nich to tylko ryska,czy pekniecie)- i niezbitego dowodu,ze to zrobil ktorys z nich...tyle teoria-zycie to inna bajka...
Opublikowano

Z tego co wiem teoretycznie jest tak:

Mogą tylko w przypadkach uzasadnionego podejrzenia... itd. W innych- za pisemnym nakazem prokuratora.

W praktyce:

Jeśli będziesz pyskował, że nie mają nakazu to Ci wystawią pokwitowanie i zabiorą auto lawetą. Albo każą Ci stać na poboczu i czekać na nakaz (a dostaną go tylko np. za kilka godzin).

Generalnie jak chcą przeszukać, to nie warto się opierać. Tylko strata czasu, a i będą na pewno duuużo bardziej upierdliwi :(

To samo jest z przeszukaniem domu. Też teoretycznie nie mogą i trzeba nakaz, a w praktyce jak jest "podejrzenie..." - to wchodzą i finał.

Co do zniszczeń. Trzeba zanotować kto "dowodził" tym patrolem i udać się na komisariat. Policja jest ubezpieczona na takie sprawy i wypłacają kasę za szkody "przy pracy". Nie będę natomiast komentował, jak jest ze skutecznością dochodzenia takich roszczeń (nie miałem okazji korzystać).

Opublikowano
  • Autor

To tu się robi problem jak znajdą płytki z muzyką lub mapę do navi :(

Po przeanalizowaniu tematu "rozwalonej vectry" już planowałem, że jak nieoznakowani wezmą się z mną łamiąc przepisy (bez swojej sygnalizacji) to przyhamuję tak, aby nie wyhamowali, a potem będę wnosił o mandat dla nich za naruszanie przepisów.

Jednak przy takiej akcji musiałbym być mega czysty...

Wkurwieni pewnie przeszukaliby mój samochód.

Opublikowano

a co jesli np chcialbym do navi wgrac program np tomtoma? slyszalem ze w roznych sklepach z telefonami itp mozna wgrac jakies inna mapy np na cala europe.

A z plytami to czyli ze nie mozna sobie w domu nagrac i sluchac po drodze tak?

Opublikowano

np.do domu bez nakazu masz prawo ich nie wpuscic,i nie wejda dopuki ktos nakazu nie dowiezie lub sam im nie pozwolisz wejsc,wiem to z praktyki

Opublikowano

jeśli jesteś czysty to co ci szkodzi otworzyć bagażnik czy schowek jeśli coś ukrywasz to masz pecha i tak wejdą i znajda miałem taka sytuacje pod Zgorzelcem wciągu dnia przekraczałem z 10 razy granice i za którymś razem zaczęli mi robić kontrol ale jak jesteś czysty to czego się tu bać :>

Opublikowano

A może ktoś miał sytuację w której policja znalazła płytki z navi , muzą itp.? i co wtedy?

Opublikowano

Ja zawsze proszę o protokół z przeszukania.Bez tego nie pokaże co mam w bagażniku!! Odstrasza ich to na tyle,ze juz mnie nie zatrzymują...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

A ile jest prawdy w stwierdzeniu, że policjant bez nakazu nie może otworzyć nam bagażnika?

Znalazłem gdzieś stwierdzenie, że jak się powie do policjanta: tam jest rączka, proszę sobie otworzyć, ja nie będę stwarzał przeszkód. To policjant nie otworzy bagażnika.

Słyszałem, że policjant prosząc o pokazanie gaśnicy czy trójkąta omija ten przepis . Gaśnicę i trójkąt zwykle trzyma się w bagażniku więc sami mu ten bagażnik otwieramy.

Opublikowano

A może ktoś miał sytuację w której policja znalazła płytki z navi , muzą itp.? i co wtedy?

Ja miałem rutynową kontrole i doczepił sie do płyt z muzą mp3, płytki skonfiskował, wypisał protokół w którym wyszczególnił ilość płyt, no i co najlepsze wpisał moje własne tytuly które nanosiłem markerem na cd w stylu "hu..nia z grzybnią" no i kazał czekać na wezwanie w sprawie "piractwa" ale do dziś mi nic nie przyszło. A teraz jezdze "furą" z kaseciakiem i mi mogą skoczyć :naughty: