Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Nie chłodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem z klimka, że nie chłodzi - niby wszystko chodzi temeratura, obroty, jakby na LOW trochę chłodniej wieje, ale w kabinie jest ciepło. Pojechałem więc dobić gazu(lato idzie). Koleś podłączył tą swoją aparaturę i mówi że jest ciśnienie i jakiś gaz tam jest więc powinna chłodzić. Powiedział też, żebym zostawił auto na pół dnia oni je podepną pod kompa i może naprawią. Jakiś czas temu skanowałem auto i wiem że akurat w klimie nie ma błędów.

Dodam, że tak mam odkąd kupiłem auto - myślałem, że dobicie gazu pomoże.

Co to możę być, jakieś podpoiwedzi, punkty do sprawdzenie.

Z góry dzięki.

Opublikowano

a załącza się w ogóle sprężarka? powinieneś zauważyć minimalny spadek obrotów silnika

a może masz ECON włączony?

Opublikowano

Nie wiem czy będę potrafił fachowo wypowiedzieć się w tym temacie ale u mnie miałem podobną sytuację tzn. jak kupiłem auto to klima była nie nabita a że auto kupiłem we wrześniu to już przejeździłem do wiosny i pojechałem nabić. Została nabita i fachowiec robi test ustawia klime na LOW i chłodzić chłodzi ale nie tak jak powinna bo sprawdzał to z termometrem w ręku. Stwierdził, że wie co to jest i spuścił wszystko z układu klimatyzacji i rozkręcił jedną z tych aluminiowych rurek (nie pamiętam którą), które wchodzą z komory silnika to auta, wyciągnął z niej takie (no właśnie nie wiem jak to fachowo się nazywa) plastikowe, podłużne, zaokrąglone "coś" które miało siateczkę i było bardzo zasyfione. Fachowiec powiedział, żebym to kupił i będzie git, podjechałem na szrot, wyciągnąłem z rozbitej A4, było to czyste (kosztowało mnie to 10 zł), fachowiec założył i chłodzenie na LOW od razu było takie jak powinno. Także może u Ciebie jest podobna sytuacja. Sorry za taki wywód ale nie jestem w stanie przypomnieć sobie jak dokładnie to się nazywa.

Opublikowano

Mówisz Kolego o dyszy rozprężnej. Jeżeli jest zanieczyszczona to mogą być preoblemu z chłodzeniem.

Opublikowano
  • Autor

Po postach liczyłem, że będzie to ta dysza rozprężania, ale dziś sprawdziłem załączanie sie sprężarki i lipa nic zero odzewu obok stał kolega swoim autem i jak załączał klimę to auto troszkę schodziło na obrotach, było to wyrażnie słyszalnie.

Podejrzewam więc sprzęgiełko sprężarki po lekturze forum.

Opublikowano

ma ktos schemat gdzie znajduje sie ta dysza i jak ją z tamtąd wydobyc??

Opublikowano

Mam pytanko, jesli po wlaczeniu klimy obroty silnika nie spadaja to znaczy, ze sprezaka w ogole sie nie zalacza tak? Wiec co moze byc tego przyczyna??? Mala iośc czynnika?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Już wiem co mojej ,,adeli'' dolega.

Sprężarka się nie załącza, więc sprawdziełem czy dochodzi prąd do elektromagnesu - jest ok.

Dalej stan sprzęgła i :shocked: gdzie jest sprzęgło. Okazuje się, że go nie ma.

Ponoć może się samo odkręcić, ale większe szanse na trafienie w lotka są.

Druga myśl - kiedyś na początku pewien koleś wymieniał mi pasek klinowy i regenerował alternator. Pewnie je podprowadził bo też miał podobne auto - już się więcej z nim nie spotkałem bo zdzierca że hoho. W poniedziałek kupuję części i powinno być ok.

Już miałem jedno sprzęgło ale trochę od innego modelu i nie pasowało. Mój mechanik je podłączył jakoś tak,że sprężarka chodziła i chłodziła :naughty:, ale się by nie wyłączała i by się najpewniej szybko zatarła. Znalazłem już odpowiednie sprzęgiełko, ale jak pojechałem dziś po pracy to już było zamknięte.

Więc do poniedziałku :>[br]Dopisany: 04 Lipiec 2009, 19:41_________________________________________________Autko już naprawione. Kupiłem drugi kompresor klimatyzacji.

Wymieniłem elektromagnes i uzupełniłem brakujące sprzęgło.

Klima teraz chłodzi jak ta lala :decayed:

Przy okazji mam do sprzedania kompresor. Zainteresowanych odsyłam do działu - Sprzedam.

Opublikowano

to o czym mówicie to jest taki filtr i znajduje się w lewym górnym rogu patrząc na auto od przodu, trzeba zdjąć osłonę i tam są te rury od klimy. Koleś mi mówił, że te filtry to VW stosuje

7109194422c0e048m.jpg

Opublikowano

to o czym mówicie to jest taki filtr i znajduje się w lewym górnym rogu patrząc na auto od przodu, trzeba zdjąć osłonę i tam są te rury od klimy. Koleś mi mówił, że te filtry to VW stosuje

7109194422c0e048m.jpg

Dokładnie o to mi chodziło w moich wypocinach wcześniejszych, to wymieniłem u siebie i klima zaczęła od razu porządnie chłodzić.

Opublikowano

No wlasnei ja mam ten sam problem klima nabita osuszacz wymieniony ale nie dziala jak powinno nie iwem co jest :/ moze faktycznie zobaczcy ten filterek ??

Opublikowano

Zdecydowanie dobry pomysł :wink4:

Opublikowano

A powiedz mi prosze w ktorym miejscu w ktorej rurce jest ten filtr w prawej czy w lewej w układzie w GORNYM PRAWYM ROGU >??

Opublikowano

W rurce wysokiego ciśnienia, tam gdzie możesz rozkręcic ją kluczem płaskim, ta cieńsza.

Opublikowano

Czyli jak dobrze pamietam jest to Lewa rurka ? bo w prawej ejst pionowo takie pokrętło u gory to nie ta ? macie moze jakis schemat tego układu klimatyzacji

Opublikowano

Nie pamiętam która to jest pod maską niestety, a nie chcę schodzić do auta bo pada :disgust: to pokrętło to jest korek od zaworka serwisowego, nie odkręcaj go. Ta dysza jest w tym zgrubieniu na rurce wys. ciśnienia, rozkręcasz to przy odciągniętym z układu czynniku i wyciągasz.

Opublikowano

No to powiem ci majkel luzik rurki heeh ale sa dwa rodzaje białe i szare :) ha :) no i jaki teraz:) ?? :) [br]Dopisany: 20 Lipiec 2009, 22:55_________________________________________________biały i szary filtr :)

Opublikowano

Nie do końca rozumiem o co chodzi :no:

Opublikowano

Dobra spoko :) ale teraz Majkel powiedz mi :) he to bedzie dobre w ktorym miejscu znajduje sie ten filterek :) w KTORYM MIEJSCU RURKI WYSOKIEGO CIŚNIENI A:D na dole u gory :) przed zaworem za zaworem :)

Opublikowano

dyszarozp.th.jpg

Tutaj masz wszystko zaznaczone, sorry za jakość ale miałem tylko telefon pod ręką. Więc tak, dysza jest w tym zgrubieniu zaznaczonym niebieską strzałką, potrzebne 2 płaskie klucze, jednym łapiesz tam przy zaworku zaznaczyłem na czerwono i odkręcasz tą nakrętkę z czarnym przewodem, zielone i wyciągasz.

Ale bez obrazy Kolego, mam wrażenie że nie bardzo masz pojęcie jak się zabrać do sprawy. Pamiętaj, że musisz odzyskać czynnik z układu, nie wolno wypuszczać go w powietrze, a fachman weźmie za odzysk i nabicie pieniądze. Myślę, że lepiej zapłacić mu parę zł więcej niech zrobi do końca :wink4: