marqiz Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Witam, ostatnio zauważyłem że bardzo wzrosło spalanie w moim samochodzie, poprzednio utrzymywało się na poziomie 14-15 litrów na 100km w cyklu miejskim, obecnie spala ok 20 litrów na 100km w mieście. Natomiast spalanie w trasie pozostało bez zmian ok 8,9 litra na 100km. Może ktoś miał podobny problem. Dodam że: Nie korzystam z klimatyzacji, nie stoje w dłuższych korkach, paliwo tankuje na tej samej stacji co zawsze i nie zmienił się styl mojej jazdy. Jedyne co zauważyłem to że na niskich obrotach silnik popada w lekkie drgania.
szogun0 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Stawiam 50 na 50, że pada któraś z sond.
marqiz Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2009 Stawiam 50 na 50, że pada któraś z sond. Jak mogę to sprawdzić?
radi Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Komp z Vag albo miernikiem do mierzenia napiecia wpinasz sie w kostke,wtedy patrzysz napiecie-powinno chyba wachac sie w okolicach 1volt
stempel72 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Mam podobny problem w VR6. Mi wywala na Vagu błąd sondy L. i zły skład mieszanki. Czy musze wymieniać sonde, czy może to byc wina gazu - sekwencja. Też mam spalanie w mieście ok. 20 ltr. a w trasie jak dawniej ok. 8-9 ltr.
qrek Opublikowano 1 Lipca 2009 Opublikowano 1 Lipca 2009 A czy wartości odczytywanie z VAGu powinny być dla obydwu sond takie same? Tzn. wahać się w tych samych granicach. Bo u mnie jest zauważalna różnica. O czym to może świadczyć? To samo na PB i LPG. Różnią się przeważnie ok. 0.04-0.07
marqiz Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Opublikowano 2 Lipca 2009 Byłem dziś u mechanika, podłączył samochód pod komputer, nic nie wykazało, brak błędów, może jakieś inne pomysły czemu tyle pali?
PABLO Opublikowano 10 Lipca 2009 Opublikowano 10 Lipca 2009 Byłem dziś u mechanika, podłączył samochód pod komputer, nic nie wykazało, brak błędów, może jakieś inne pomysły czemu tyle pali? Wymień sonde lub wyczyść czujnik temperatury.
rafi_a4 Opublikowano 16 Lipca 2009 Opublikowano 16 Lipca 2009 Czujnik temperatury ja tez bym zaczal od tego
marqiz Opublikowano 24 Lipca 2009 Autor Opublikowano 24 Lipca 2009 Gdzie mam szukać tego czujnika, czy byłbym w stanie sam pod blokiem go wymontować, czy muszę udać się do mechanika?
hipppek Opublikowano 24 Lipca 2009 Opublikowano 24 Lipca 2009 zanim rozbierzesz pół auta, jedź do kogoś kto ma pojęcie o mechanice tego silnika. Po podpięciu pod komputer sprawdż wartości rzeczywiste i wtedy może zobaczysz co nie gra. z niektórymi czujnikami jest tak, że mimo iż są zepsute komputer nie wywala błędu bo "trochę" działają. najlepiej zapiąć kompa i z nim trochę pojeżdzić. ps. strasznie dużo Ci palił 14 -15 l. na maxa mój mi wziął 14.5 l jadąc 100 km praktycznie cały czas w korku, tak to po mieście nie stojąc zbytnio w korkach zadowala się 11,5l max, w trasie około 9,3.
MIIKEW Opublikowano 24 Lipca 2009 Opublikowano 24 Lipca 2009 na maxa mój mi wziął 14.5 l jadąc 100 km praktycznie cały czas w korku, tak to po mieście nie stojąc zbytnio w korkach zadowala się 11,5l max ja pierniczę, to mój 1.8 w korku 50/50 miasto/trasa nie przekraczając 100km/h łyka 15 lpg bez problemu, jakbym zrobił 100km mieście z korkami to myślę 19lpg jest realne bez niczego, aha i nie jest to mój ani pierwszy samochód ani pierwszy na gazie jak wam 2.8 palą 11 po mieście to nic tylko lać i jeździć sorki za offtopic
Rekomendowane odpowiedzi