Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Autentyczność przebiegu da się sprawdzić Vag-iem??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no właśnie nie bo zapomniałem go o to poprosić... jak to zrobić?

Opublikowano

Do sprawdzenia przebiegu w sterowniku silnika potrzebny jest interfejs VAG-COM z CAN i program min. 605 beta, lub cokolwiek co jest wstanie odczytać eeprom z ECU. Sprawdza on przebieg w EDC15, ale nie z każdego jest wstanie odczytać i nie ma na to reguły.

Opublikowano

czyli tylko oryginalny VAG-COM wchodzi w grę no to dostęp do tego jest mocno ograniczony

Opublikowano
czyli tylko oryginalny VAG-COM wchodzi w grę no to dostęp do tego jest mocno ograniczony

o ile dobrze pamiętam to oryginała ma Rogal (Wawa) i Dave (Starogard Gdański)

Opublikowano

i jeszcze dodam że trzeba mieć odpowiednie ECU a mojego Rogal powiedział że nie da się odczytać :(

Opublikowano

o ile dobrze pamiętam to oryginała ma Rogal (Wawa) i Dave (Starogard Gdański)

Nie tylko oni mają :biggrin:

Opublikowano

i jeszcze dodam że trzeba mieć odpowiednie ECU a mojego Rogal powiedział że nie da się odczytać :(

tzreba , trzeba ....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w vagu wchodzisz w 17 wskażniki następnie 08 blok pomiarowy natępnie blok 02

na 1 pozycji pokazuje przebieg na drugiej stan paliwa.

Wiec tak , mam pytanie czy ta opcja pokazuje stan z licznika? Bo przeciez opcja 17 wskazniki to przeciez licznik wiec Vag poprostu zczytuje stan z licznika zapisywany podobno co 10km, czy tak jest ? Bo jesli tak to lipa bo wystarczy skrecic licznik, przejechac 10km i sam sie zapisze i to co zczytamy Vagiem bedzie w tolerancji 5-10km z tym co jest na liczniku, czyz nie?

No chyba ze mamy Vag z CAN to moze lepeij ale malo kto go ma dla wlasnych potrzeb.

Nie ma jakiej opcji w np silniku lub w klimie gdzie mozna sprawdzic przebieg i porownac go z licznikiem?

Opublikowano

Jak na razie można sprawdzić przebieg w EDC15 (sterowniki grzechotników mniej więcej od połowy 99r.) i to nie we wszystkich. EDC16, czyli najnowsze silniki diesla zapisują błedy z tak zwaną ramką - informacja kiedy , przy jakim stanie licznika itd. wystąpiła usterka, ale jeżeli nie ma błedów w sterownikach to na razie ( chyba że się coś zmieniło ) nie da się odczytać faktycznego stanu kilometrów. Tak jak pisłem wcześniej, związku z tym że można sprawdzić przebieg, handlarze zaczynają cofać też w ECU silnika.

Opublikowano

Wiec rozumiem ze jesli przebieg zostal zmieniony w licznniku oraz w eepromie to lipa. A co jesli sam licznik zostal wymieniony lub skrecony?

Czy oprocz wejscia w opcje 17 wskazniki nie da rady sprawdzic przebiegu?

Odczyt wskaznikow to tak jakby odczyt licznika czyli nic to nie daje. Nie zapisuje sie to gdzies jeszcze? A jesli tak to gdzie tego szukac? W jakich opcjach?

Chodzi mi oczywiscie o A4 B6.

Opublikowano

Przeczytaj dokładnie cały post, to wszystkiego się dowiesz.

Opublikowano

Jak na razie można sprawdzić przebieg w EDC15 (sterowniki grzechotników mniej więcej od połowy 99r.) i to nie we wszystkich. EDC16, czyli najnowsze silniki diesla zapisują błedy z tak zwaną ramką - informacja kiedy , przy jakim stanie licznika itd. wystąpiła usterka, ale jeżeli nie ma błedów w sterownikach to na razie ( chyba że się coś zmieniło ) nie da się odczytać faktycznego stanu kilometrów. Tak jak pisłem wcześniej, związku z tym że można sprawdzić przebieg, handlarze zaczynają cofać też w ECU silnika.

Mozesz rozwinac temat? Czy da rade sprawdzic to zwyklym interfejsem bez CAN? Jesli tak to gdzie tego szukac? Aha post juz czytalem kilka razy.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Postaraj sie pojawić na spocie Trójmiejskim to spewnością będziesz miał to sprawdzone.

Opublikowano

Dajcie jakies namiary na tego nowego vaga z crakiem

Opublikowano

Tu crackiem jest właściwy interfejs, a w sterowniku silnika można zmienić przebieg równie prosto jak na liczniku (mając odpowiedni sprzęt).

Opublikowano

a w sterowniku silnika można zmienić przebieg równie prosto jak na liczniku (mając odpowiedni sprzęt).

niestety i coraz czesciej jest to stosowane .... :confused4:

Opublikowano
Tu crackiem jest właściwy interfejs
no i z tym jest największy ból
Opublikowano

A jakim sprzetem zmienia sie przebieg w ECU?

Opublikowano

A jakim sprzetem zmienia sie przebieg w ECU?

głową przede wszystkim....