Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana ori układu wydechowego na podwójny od 2.5TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego - ten wydech wisi już od prawie pół roku, więc raczej go nie chce sprzedać osobno :wink4:, ani taniej.

Wystawia go od czasu, jak ja zacząłem szukać swojego :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się, że jedyna różnica między wydechem z benzyny albo diesla (oczywiście cały czas mówimy o FWD) to katalizator - inna konstrukcja dla danego rodzaju paliwa. Ale przecież kat nas nie obchodzi - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale przecież tłumiki w środku są puste... W związku z tym wszystko powinno podejść PNP (zaczepy muszą pasować bo przecież wszyscy korzystamy z tej samej płyty podłogowej - nie dotyczy Q). Hmm... nawet lepiej bo jesli dorwiecie od benzynki to macie już proste końcówki (tyle że ori mogą okazać się za małe :tongue4:)

Hmm zastanawiam się czy nie zmienić tematu na podmiankę wydechu na 2x w ALL FWD :decayed:

tłumiki nie sa w srodku puste-w srodku jest duzo przegrod,kanałów i otworów

OK, Mariusz ale poza tym nic więcej tam nie ma. Czy mogą być jakieś różnice między tłumikiem diesla a benz - inaczej ułożone komory i przegrody o których napisałeś?

Opublikowano

Wydaje mi się, że jedyna różnica między wydechem z benzyny albo diesla (oczywiście cały czas mówimy o FWD) to katalizator - inna konstrukcja dla danego rodzaju paliwa. Ale przecież kat nas nie obchodzi - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale przecież tłumiki w środku są puste... W związku z tym wszystko powinno podejść PNP (zaczepy muszą pasować bo przecież wszyscy korzystamy z tej samej płyty podłogowej - nie dotyczy Q). Hmm... nawet lepiej bo jesli dorwiecie od benzynki to macie już proste końcówki (tyle że ori mogą okazać się za małe :tongue4:)

Hmm zastanawiam się czy nie zmienić tematu na podmiankę wydechu na 2x w ALL FWD :decayed:

tłumiki nie sa w srodku puste-w srodku jest duzo przegrod,kanałów i otworów

OK, Mariusz ale poza tym nic więcej tam nie ma. Czy mogą być jakieś różnice między tłumikiem diesla a benz - inaczej ułożone komory i przegrody o których napisałeś?

dynamika gazow bedzie inna w dieslu i benzynie ale czy tlumi wewnatrz sie roznia to nie mam pojecia :(

Opublikowano
  • Autor

Numer bazowy jest OK, końcówkami literowymi się nie przejmuj - najprawdopodobniej masz wydech ze starszego rocznika (2002?). Z tego co pamiętam KOval81 miał ten sam numer tłumika środkowego w swojej instalce - powinieneś dopasować bez problemu :good:

Opublikowano

Chciałbym sie spytać czy rozstaw tylnich wydechów (koncówek) jest taki sam w zwykłej dokładce na dwa wydechy, dokładce s-line i S4. W tym tłumiku mam już koncówki, na zime bym juz je zostawił . Koleś do tłumika dżucił mi wszystkie uchwyty i osłony termiczne na dwa tylnie wydechy i oczywiście dostarczony do domu :). Tak na marginesie jak ktos kupuje wydech może sie spytać o tą osłone zwykle chetnie dorzucają :) . Całość z dostarczeniem do domu kosztowała mnie 550 zł

Opublikowano
  • Autor

Rozstaw tłumików jest identyczny - korzystają z tych samych uchwytów co ori więc pasują zarówno do standardowego spojlera jak i S-Line. Jeśli chodzi o temat osłon - masz rację można pytać, sprzedający pewnie dorzuci je gratis. W moim przypadku leżały obok wydechu ale tak powyginane że dałem sobie spokój. Niestety na allegro tego nie trafisz - przynajmniej mnie się nie udało. Zostaje ASO a szkoda po podnosi to cenę moda o jakieś 200zł :confused4:

Opublikowano

ja własnie tez swoją czarnulke na dwie rurki przerobilem, pozdro i dzieki za swap

Opublikowano
  • Autor

Dodałem do tutoriala opis montażu osłony termicznej baku - no teraz to już naprawdę koniec :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie przy dopasowaniu koncówek polecam dorobic sobie dystans ja zrobiłem z plastiku grubosci 2 cm i wyciałem w nim najpierw otwur fi 12 cm bo tyle ma dokładka od 1.8t i pozniej otwur fi 8 cm bo byle mialy moje koncowki zakładamy na koncówki i szybko sprawnie nie da sie wspawac nie równo :>

Opublikowano

Panowie przy dopasowaniu koncówek polecam dorobic sobie dystans ja zrobiłem z plastiku grubosci 2 cm i wyciałem w nim najpierw otwur fi 12 cm bo tyle ma dokładka od 1.8t i pozniej otwur fi 8 cm bo byle mialy moje koncowki zakładamy na koncówki i szybko sprawnie nie da sie wspawac nie równo :>

dobry pomysl :good:

ja to robilem na oko z tlumikarzem i tez udalo sie rowno ale bylo kilka poprawek na koniec :)

Opublikowano
  • Autor

Rzeczywiście z dopasowaniem końcówek jest najwięcej babrania się... Dobry pomysł :good:

Opublikowano

Bart-S świetna robota. Jestem pełen podziwu. AUto z dwoma rurami wygląda za***iście :kox:

Opublikowano

Panowie mam pytanie... do ilu stopni sie nagrzewa rura przed srodkowym tłumikiem i zaraz za nim?? wie ktos?? spawałęm rure sam a kazdy tłumik miałem osobno bo przesyłka strasznie była droga i no taka troche partyzantka te spawy a kupiłem taka tasme zeby to zamaskowac ale obawiam sie czy wytrzyma jest do 200 stopni...jak myslicie??

Opublikowano

Panowie mam pytanie... do ilu stopni sie nagrzewa rura przed srodkowym tłumikiem i zaraz za nim?? wie ktos?? spawałęm rure sam a kazdy tłumik miałem osobno bo przesyłka strasznie była droga i no taka troche partyzantka te spawy a kupiłem taka tasme zeby to zamaskowac ale obawiam sie czy wytrzyma jest do 200 stopni...jak myslicie??

odpowiedz jest prosta -to maja byc porzadne spawy a nie partyzantka

urwie ci sie rura ,wbije do srodka autka i wstedy bedzie partyzantka :hi:

Opublikowano

ale masz wyobraznie , z ta rura w srodku samochodu, wstyd jak h*j, jak kuplowi w Oplu urawal sie tlumik i musial na srodku maista po niego dybac 50m za samochod to tez nie byl zadowolony

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nie wiecie czy w b7 tez trzeba sciagac zderzak przy wymianie dolnej dokładki .. chce zmienic wydech na podwójny, ale przeraza mnie demontaz całej tapicerki, lamp i zderzaka;/

Opublikowano
nie wiecie czy w b7 tez trzeba ściągać zderzak przy wymianie dolnej dokładki .. chce zmienić wydech na podwójny, ale przeraza mnie demontaż całej tapicerki, lamp i zderzaka;/

To naprawdę nie jest takie trudne mi zeszło godzinkę ciągnąc zderzak wymienić dokładkę i założyć go na nowo.. :)

Opublikowano

ja juz raz sciaglem jeden boczek tapicerki w bagazniku i mialem problem z jego załozeniem... (chodzi o założenie boczku u góry przy samej szybie na taka jakby szyne ;/

PS. moze w sedanie jest troszke prościej

Opublikowano
  • Autor

Jak ściągniesz i założysz kilka razy - nabierzesz wprawy ;) Wkładaj rękę pod tapicerkę przy zakładaniu i naprowadzaj spinki na otwory w karoserii, będzie dobrze :)