Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No faktycznie masz rację, że ta rozpiska nie pasuje :/ Ja niczego w pinach nie zmieniałem, zmieniłem zegary na full FIS, podłączyłem i wszystko działa prócz temp. oleju wskazówka leży nawet nie drgnie, dlatego szukałem pod którym pinem to ustrojstwo siedzi, a nie zwróciłem uwagi że na tej rozpisce są rzeczy z szarej wtyczki :)

Czyli do czujnika zasilanie na 1 pin +12V, 2 pin masa a 3 prosto do zegarów pin 15 zielona wtyczka.

Czyli jeśli to idzie przez licznik to VAG też tego nie pokaże w silniku tylko w instrumentach ? Gdzie dokładniej ?

Diablo, też znalazłem taki rozkład pinów: 1- 12V po zapłonie, 2-masa, a 3 - sygnał do licznika na 15 pin (wtyczka zielona)

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tworzę właśnie rozpiskę do licznika po 2000 roku razem ze zdjęciami dla potomnych, za jakiś czas wrzucę gotowca i do moda wątki, żeby podwiesił to gdzieś :wink:

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc i za foty, jak wszystko sprawdzę to napiszę czy pomogło :)

Opublikowano

Rozpiska pinów dla licznika poliftowego, czyli po 2000 roku wraz z fotkami poglądowymi kolorów kabli*:

niebieskawtyczkapiny1do.jpg

Wtyczka niebieska, piny 1 do 16 (patrząc od lewej):

1 -Terminal 15

2 -Wear of brake pads

3 -Speedometer output 1

4 -not used

5 -Fuel gauge sender

6 -Fuel gauge warning OBD 2

7 -Terminal 31 (sensor earth)

8 -Coolant temperature

9 -Terminal 31 (load earth)

10 -Oil pressure 2 (high)

11 -Engine-speed signal

12 -Air conditioner shutoff

13 -Electronic throttle/ pre-glow control

14 -Self-levelling suspension

15 -Terminal 58d

16 -Trailer turn signal

niebieskawtyczkapiny32d.jpg

Wtyczka niebieska piny 32 do 17 (patrząc od lewej):

17 -Main beam

18 -Left turn signal

19 -not used

20 -Terminal 58s

21 -Door contact, driver's side

22 -Low coolant level

23 -Terminal 30

24 -Terminal 31 (load earth)

25 -Consumption signal

26 -Right parking light

27 -Left parking light

28 -Speedometer input

29 -Brake

30 -S-contact

31 -Speedometer output 2

32 -ESP/TCS

szarawtyczkafispiny1do1.jpg

Wtyczka szara FIS piny 1 do 17 (patrząc od lewej):

1 -Switch menu guide (menu)

2 -Switch menu guide (out A)

3 -Switch menu guide (out B)

4 -Switch menu guide (Enter)

5 -CAN high speed Display (high +)

6 -CAN high speed Display (low -)

7 -CAN high speed Display (screen)

8 -Door contact, passenger side

9 -Door contact, rear right

10 -Door contact, rear left

11 -Enable

12 -Clock

13 -Data

14 -Brake light

15 -Washer fluid level

16 -Tail lights/dipped beams

szarawtyczkafispiny32do.jpg

Szara wtyczka FIS piny 32 do 17 (patrząc od lewej):

17 -On-board computer, left

18 -On-board computer, right

19 -On-board computer reset

20 -not used

21 -not used

22 -not used

23 -Key branch 1 Navigation system

24 -Key branch 2 Navigation system

25 -Key branch Telematics

26 -not used

27 -not used

28 -not used

29 -not used

30 -not used

31 -not used

32 -not used

zielonawtyczkapiny1do16.jpg

Zielona wtyczka piny 1 do 16 (patrząc od lewej strony):

1 -Door contact (all doors)

2 -Transponder 1

3 -not used

4 -not used

5 -W wire

6 -Tailgate

7 -Right turn signal

8 -External buzzer

9 -External gong

10 -Airbag

11 -Service life output

12 -Terminal 61

13 -Parking brake

14 -CHECK

15 -Oil level / temperature

16 -not used

zielonawtyczkapiny32do1.jpg

Zielona wtyczka piny 32 do 17 (patrząc od lewej):

17 -Transponder 2

18 -CAN high speed (drive) (high +)

19 -CAN high speed (drive) (low -)

20 -CAN high speed (drive) (screen)

21 -ABS

22 -CAN low speed (Convenience) (high +)

23 -CAN low speed (Convenience) (low -)

24 -CAN low speed (Convenience) (screen)

25 -Bonnet

26 -not used

27 -Belt buckle

28 -K wire

29 -Ambient temperature input

30 -not used

31 -Selection range

32 -not used

* UWAGA!!!! Fota szarej wtyczki jest poglądowa z mojego samochodu, gdzie fabrycznie miałem 1/2FIS i wszystkie kable w tej wtyczce są dołożone przeze mnie, dlatego proszę NIE SUGEROWAĆ SIĘ kolorami kabli w tej właśnie wtyczce!!

Mam nadzieję, że się komuś to przyda, proszę nie komentować o przydaniu się fotek wtyczek przedliftowych, ale niestety takowych nie posiadam - może się ktoś znajdzie, kto dorzuci, wtedy będzie można dorzucić do tego co jest tutaj, a i moda proszę o podwieszenie tego gdzieś :hi:

Opublikowano

Świetna robota, wielkie dzięki :)

Opublikowano

A co dokładałeś przy zmianie 1/2 na full FIS?

Opublikowano

w polifcie wystarczy przelozyc zegar, reszta powinna byc no i dolozyc manetke. mam taka do sedana :D

Opublikowano
w polifcie wystarczy przelozyc zegar, reszta powinna byc no i dolozyc manetke. mam taka do sedana :D

O jaki zegar chodzi?

Jak wymieniałem zegary z 1/2 na cały fis w polifcie to jedyne co musiałem zrobić to standardowo manetka plus wiązka do prawego słupka z sygnalizacją pozostałych drzwi oraz mostek do masy czujnik płynu spryskiwaczy i świateł.

Opublikowano

Machina, a u Ciebie temp. oleju zadziałała bez problemu?

Opublikowano

Miałem to szczęście że tak:grin: i działa do tej pory a już rok minął od wymiany:wink:

Opublikowano

Miałem to szczęście że tak:grin: i działa do tej pory a już rok minął od wymiany:wink:

posiadasz Vag'a? był byś w stanie podać wartości z poszczególnych kanałów z licznika?

Opublikowano

kaju182 a nie zrobiłeś foty albo nie spisałeś jak są podłączone kolorystycznie kable do czujnika ?

Opublikowano

Kolory za bardzo Ci nie pomogą, bo przy wtyczce od licznika może być jeden kolor, a po przejściu przez jakieś dodakowe złącze np: w obudowie ECU, kolor kabla może być już inny

---------- Post dopisany at 17:06 ---------- Poprzedni post napisany at 16:57 ----------

może to się komuś przyda

g266_161.jpg

Opublikowano

posiadasz Vag'a? był byś w stanie podać wartości z poszczególnych kanałów z licznika?

Nie ma problemu:wink: tylko nie dzis bo z czasem ciężko, ale napisz o które dokładnie kanały Ci chodzi to w wolnej chwili sprawdzę.

---------- Post dopisany at 17:45 ---------- Poprzedni post napisany at 17:45 ----------

Opublikowano

To niestety nie działa :/ Podłączałem już omomierz do mojego czujnika i nowego Helli w sklepie i nic nie wskazuje, chyba że musi być zanurzony w oleju żeby coś pokazać.

Opublikowano

Nie wjechałem Diablo jeszcze na podnośnik, jak wjadę, to będę zrzucał osłonę do zmiany oleju i filtra, wtedy zrobię Ci tą fotkę. Kanały poszczególne też postaram się spisać wartości ile się da kanałów. Po zmianie na pełny FIS oczywiście manetka, szara wtyczka + piny (sterowanie do manetki, CANy do radia i masowanie poszczególnych czujników wypisanych wcześniej, tj. spalona żarówka, światła stop i poziom płynu spryskiwaczy na początku, teraz poziom płynów mam już pod czujnikiem, bo dorezałem ori czujnik).

Opublikowano

O jaki zegar chodzi?

Jak wymieniałem zegary z 1/2 na cały fis w polifcie to jedyne co musiałem zrobić to standardowo manetka plus wiązka do prawego słupka z sygnalizacją pozostałych drzwi oraz mostek do masy czujnik płynu spryskiwaczy i świateł.

czytaj licznik :facepalm:

Opublikowano
To niestety nie działa :/ Podłączałem już omomierz do mojego czujnika i nowego Helli w sklepie i nic nie wskazuje, chyba że musi być zanurzony w oleju żeby coś pokazać.

musi być czujnik w oleju, tam w warunkach testu jest napisane, temp. oleju min. 70*C

Opublikowano

O jaki zegar chodzi?

czytaj licznik :facepalm:

He he nie zajażyłem:decayed:

Opublikowano

musi być czujnik w oleju, tam w warunkach testu jest napisane, temp. oleju min. 70*C

Tak, ale zrozumiałem, że do sprawdzenia działania czujnika poziomu czyli piny 1,3 jest potrzebne 70, a do sprawdzenia temp. piny 1,2 wartości podane są przy 20 i 70 st. ;)

---------- Post dopisany at 21:00 ---------- Poprzedni post napisany at 20:11 ----------

Nie wjechałem Diablo jeszcze na podnośnik, jak wjadę, to będę zrzucał osłonę do zmiany oleju i filtra, wtedy zrobię Ci tą fotkę. Kanały poszczególne też postaram się spisać wartości ile się da kanałów. Po zmianie na pełny FIS oczywiście manetka, szara wtyczka + piny (sterowanie do manetki, CANy do radia i masowanie poszczególnych czujników wypisanych wcześniej, tj. spalona żarówka, światła stop i poziom płynu spryskiwaczy na początku, teraz poziom płynów mam już pod czujnikiem, bo dorezałem ori czujnik).

Ok, nie ma problemu :)

Dokładnie jak kaju182 napisał... czujnik spryskiwaczy to nieduże koszty i łatwe do zrobienia więc warto, z żarówkami już gorzej bo potrzebny moduł i kombinacje z instalacją. Jeszcze można się pobawić i podłączyć pozostałe drzwi do szarej kostki ja będę kombinował z drzwiami ale chyba dopiero na wiosnę ;)