Opublikowano 28 Sierpnia 200916 l Mam zamiar niedlugo kupic nowe autko z duzym silniczkiem i naprawde bardzo nie chce go gazowac, ale z drugiej strony jak pomysle o kosztach w dluzszej trasie to az mnie sciska.. a w trasie jestem dosc czesto. Wiem ze najrozsadniej byloby pozostac przy dieselku, ale mam fioła na punkcie tego auta i musze je miec.. I teraz moje pytanie: czy jazda na zmiane - LPG w trasie a benzyna na krotszych odcinkach i w miescie - ma jakies negatywne skutki dla silnika i dla instalacji lub innych elementów..? oczywiscie jezeli sie zdecyduje na LPG to bedzie to jakas porządna sekwencja
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l Moim zdaniem żadne znam ludzi którzy maj zagazowane auta i zrobione na tej instalacji po 300 tys.km. :>
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l I teraz moje pytanie: czy jazda na zmiane - LPG w trasie a benzyna na krotszych odcinkach i w miescie - ma jakies negatywne skutki dla silnika i dla instalacji lub innych elementów..? oczywiscie jezeli sie zdecyduje na LPG to bedzie to jakas porządna sekwencja Pamiętaj że odpowiednia instalacja dobrej jakości nie zaszkodzi w żaden sposób silnikowi , w Polsce utarło sie że gaz jest bebe , bo ludzi na słowo LPG mają przed oczami zagazowanego Poloneza Caro od którego śmierdzi na kilometr. Jeśli nie bedziesz oszczędzał na instalacji to nie bedziesz miał problemów , ja w 1.8 ADR miałem STAG-a 200 i przez 3 lata kompletnie żadnych problemów z LPG , tylko wymiana filtrów , czestsza wymiana świec i chodziła jak pszczólka. a zmiana z LPG na PB napewno nie zaszkodzi silnikowi
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l Nie ma zadnej zaleznosci. Mozesz jezdzic na benzynie caly rok a na gazie w niedziele i swieta. Zreszta zalozysz i pojezdzisz to sie przekonasz co do gazu. tylko dobrego gazu
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l Jazda raz na benzynie raz na gazie nie szkodzi, ja osobiście uważam, że dobrze jest żeby na jakiś czas po zrobieniu kilku tys. km przełączyć z gazu na benzynę i wyjechać jeden zbiornik. Ale żeby przełączać na gaz tylko na dłuższe odcinki a po mieście śmigać na benzynie, to uważam, że gra nie jest warta świeczki - instalacja będzie długo musiała na siebie zapracować aby się zwrócić. Należy pamiętać, że dobra instalacja swoje kosztuje, ja za swojego STAG-300 dałem 2200zł, a to nie jest sprzęt z wyższej półki.
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l Jazda raz na benzynie raz na gazie nie szkodzi, ja osobiście uważam, że dobrze jest żeby na jakiś czas po zrobieniu kilku tys. km przełączyć z gazu na benzynę i wyjechać jeden zbiornik. Ale żeby przełączać na gaz tylko na dłuższe odcinki a po mieście śmigać na benzynie, to uważam, że gra nie jest warta świeczki - instalacja będzie długo musiała na siebie zapracować aby się zwrócić. Należy pamiętać, że dobra instalacja swoje kosztuje, ja za swojego STAG-300 dałem 2200zł, a to nie jest sprzęt z wyższej półki. Policz najpierw może ile zaoszczędzisz już na kilku wyjazdach po powiedzmy 1200 km, bo to uważam za TRASĘ.
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l Autor 2200zl ? jesli dobrze licze to zwrociloby sie to mi po jakies 15 kkm.. dobra niech bedzie po 20 kkm a ja rocznie robie 40 kkm wiec moge instalacja zalozyc i za 4000zl byle dobrze gazowala
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l Jeżeli faktycznie robisz 40000km rocznie to zdecydowanie opłaca się założyć w twoim przypadku gaz. Przy dzisiejszej cenie gazu do benzyny ja oszczędzam około 17-18zł/100km.
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l oczywiscie jezeli sie zdecyduje na LPG to bedzie to jakas porządna sekwencja Zamontuj Landi Renzo i nierób scen smigaj cały czas na gazie:) i zapomnij że za 2200PLN ktoś zaloży ci cos dobrego i dobrze do jak to napisałeś dużego silnika domyślam sie że miales na mysli minimalnie 6 garków?
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l Autor 3.0 V6 dokladnie.. jakie sa koszty takiej instalacji o ktorej piszesz?
Opublikowano 1 Września 200916 l Nie zaszkodzi.. Jak założysz dobrą instalację to nawet nie będziesz zauważał różnicy..
Opublikowano 1 Września 200916 l A ja uważam, że jak zaczniesz jeździć na gazie to na benzyne nie bedziesz miał odwagi przełączyć. Ręka będzie ci się trzesła. gazuj i nie zastanawiaj się.
Opublikowano 1 Września 200916 l Ja założyłem gaz rok temu. Mam instalację BRC w W-wie zapłaciłem 2000zł. Przed założeniem byłem przeciwnikiem choć sam nie wiem czemu (chyba faktycznie instalacja kojażyła mi się ze starym śmierdzącym poldkiem). Jestem zadowolony z jazdy no i oczywiście kosztów Ja głównie je jeżdżę na gazie ale odcinki powyżej 15km, krótsze na benzynie. Tylko pamiętaj żeby do jakiegoś sprawdzonego gazownika pojechać.
Opublikowano 3 Września 200916 l 3.0 V6 dokladnie.. jakie sa koszty takiej instalacji o ktorej piszesz? dokladnie niewiem zadzwoń do najblizszego warsztatu http://www.landi.pl/lista-warsztatow/
Opublikowano 13 Września 200916 l I teraz moje pytanie: czy jazda na zmiane - LPG w trasie a benzyna na krotszych odcinkach i w miescie - ma jakies negatywne skutki dla silnika i dla instalacji lub innych elementów..? oczywiście jeżeli sie zdecyduje na LPG to będzie to jakaś porządna sekwencja Pamiętaj że odpowiednia instalacja dobrej jakości nie zaszkodzi w żaden sposób silnikowi , w Polsce utarło sie że gaz jest bebe , bo ludzi na słowo LPG mają przed oczami zagazowanego Poloneza Cargo od którego śmierdzi na kilometr. Jeśli nie będziesz oszczędzał na instalacji to nie będziesz miał problemów , ja w 1.8 ADR miałem STAG-a 200 i przez 3 lata kompletnie żadnych problemów z LPG , tylko wymiana filtrów , częstsza wymiana świec i chodziła jak pszczółka. a zmiana z LPG na PB na pewno nie zaszkodzi silnikowi Witam. Przez dwa lata przejechałem 56 tys. km na gazie.Wymiana świec i filtrów na czas i przeglądy zimowy i wiosenny trzeba robić systematycznie . Nigdy mnie nie zawiodło, byłem zadowolony z tej instalacji gazowej ( Stag - 300). Pozdrawiam Paweł.
Opublikowano 13 Września 200916 l A ja uważam, że jak zaczniesz jeździć na gazie to na benzyne nie bedziesz miał odwagi przełączyć. Ręka będzie ci się trzesła. gazuj i nie zastanawiaj się. dobre... racja , nie obawiaj się gazu... ja miałem b6 1.8T i tez podobne dylematy dwa lata temu... instalka zwróciła się po pół roku, a chodziłao tak samo na gazie i na benzynie... żadnych złych objawów... tylko nie oszczędzaj na instalacji i zakładaj w renomowanym zakładzie... ja miałem akurat BRC. była super. to było moje pierwsze auto na gaz...