Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż systemu nagłośnienia BOSE w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

musisz dobrze poszukać, ale u nas na forum jest opis z tego co pamietam

Opublikowano

Wczoraj zrobiłem operację, jestem pod wrażeniem jakości dźwięku, po prostu rewelacja;) mam pytanko, po uruchomieniu wszystkiego audio zaczęło wydawać jakiś dziwny sygnał, po otworzeniu auta z pilota oraz po odpaleniu z głośników słychać dźwięk którego wcześniej nie było, tak jakby wyszukiwało telefonu albo coś w tym stylu, kilka razy robi takie pipipi, heh, co to może być?

Opublikowano

Pierwszy post w tym temacie kolego ;)

"Sygnały pilota / mikrofonu pomijam bo nie podłączam.

Aby wyeliminować 3 krotne pikanie, którym system informuje o sprawdzeniu mikrofonu bose należy wg. tego co napisał Bart-s:

„Przez odpowiednie zakodowanie adaptacji w radiu i mostek pinu BOSE (24) z pinem 6. Jak to wykonacie zniknie 3-krotny gong, który pojawia się przy otwieraniu auta (BOSE w ten sposób sygnalizuje niesprawność działania AudioPilota)."

Sam jestem właśnie po weekendowym podłączeniu wszystkiego i muszę przyznać że jakość, barwa i różnica między niskimi i wysokimi tonami przeszła moje oczekiwania :) To był na prawdę dobry pomysł i zabawy też sporo :D

Wysłane z mojego GRACE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

dziękuję za odpowiedź, przeoczyłem to gdzieś, czyli rozumiem że w kostce 32 pinowej przy wzmacniaczu bose w bagażniku łączę pin 24 z 6 i po problemie? odpowiednie kodowanie mam zrobione

Opublikowano

Dokładnie tak :) Chociaż sam nie musiałem tego robić ze względu na wcześniej przygotowana wiązkę od kolegi kaju (razem z ta "modyfikacja" :) Powodzenia!

Opublikowano

Cześć,jestem w trakcie zakładania bose. I napotkałem problem bo wykorzystując stara wiązkę podłączyłem wzmacniacz 32pinowy tzn: podłączyłem plus, masę,sygnały tylnych drzwi, głośniki tylnych drzwi, i biały kabel remote. No i jest cisza.... nic nie słychać. mam oryginalna wtyczkę wiec raczej nie ma możliwości, żeby piny się nie stykały (zresztą dociskałem je śrubokrętem) Mam radio concert 3 (audi a4 b6) i nie mogę połączyć się vagiem do radia (no response controller). Pytanie czy aby działał tył w takiej kombinacji potrzebne jest kodowanie radia? bo wydaje mi się ze powinien on od razu działać ;/

Opublikowano

Z vagiem nie możesz się połączyć ponieważ prawdopodobnie nie ma komunikacji. Wystarczy dołożenie jednego kabelka. O ile dobrze pamiętam pin 3 kostki czarnej radia do pin 15 gniazda diagnostycznego. Ale tu Cię zasmuce, bez kodowania i po poprawnym podłączeniu wszystko i tak powinno śmigać. Jeżeli wtyczka do wzmaka nie była zmieniana szukalbym problemu w pinach przy radiu.

Opublikowano

Z vagiem nie możesz się połączyć ponieważ prawdopodobnie nie ma komunikacji. Wystarczy dołożenie jednego kabelka. O ile dobrze pamiętam pin 3 kostki czarnej radia do pin 15 gniazda diagnostycznego. Ale tu Cię zasmuce, bez kodowania i po poprawnym podłączeniu wszystko i tak powinno śmigać. Jeżeli wtyczka do wzmaka nie była zmieniana szukalbym problemu w pinach przy radiu.

Jest jakaś możliwość sprzawdzenia wzmacniacza innym sposobem niż podmiana w działającym bose aucie? bo niestety nie mam możliwości na takie sprawdzenie.

Jest Kline i L-line:

http://www.viaken.pl/img/wtyk.png

Może orientujesz się według tego obraza pod który się podłączyć? Bo trochę się zmieszałem ponieważ szukałem na innym forum i jest właśnie żeby podpiąć się pod pin numer 7 , a nie 15 . i teraz już nie wiem sam pod który pin podpiąć :(

Edytowane przez Ecio

Opublikowano

W moim przypadku skutkowało podpięcie się pod pin 15. Jeśli chodzi o radio to według schematu na radiu. Nie wiem jak jest w przypadku concert 3.U mnie w concert 2 był to pin 3.

Co do sprawdzenia wzmacniacza stan przy nim i przyloz ucho a w tym czasie inna osoba niech uruchamia radio. W ten sposób sprawdzisz czy wogole reaguje i dostaje napięcie. Żeby sprawdzić jego prawidłowe działanie wydaje mi się że jedynym sposobem będzie znalezienie kogoś z podobnym sprzętem. Może ktoś inny będzie miał lepszy pomysł ;) Powodzenia

Opublikowano

Dzięki, za pomoc. Będę walczył dalej z tym wzmakiem. A próbował może ktoś z was podłączyć głośniki bose pod radio i wzmacniacz Hermana? Jest to bezpieczne? Bo nie chciałbym spalić radia czy wzmacniacza. Wiem że jest roznica w ohmach. Pytam ponieważ mam już zamienione głośniki na Bose, a jeśli okazało by się że wzmacniacz jest spalony, to nie chcialbym podmieniac znów głośników na stare, do czasu aż znajdę wzmacniacz za rozsądna cenę. :-/

Opublikowano

Jak dla mnie pomieszales coś z sygnalami ;) Poszukaj na spokojnie przy radiu. Sprawdź piny. Wywal wszystkie piny które są nie używane (według schematu podpięcia bose). Wbrew pozorom ten wzmacniacz nie tak łatwo spalić ;)

Opublikowano

Problem rozwiązany i bose podpięte :)

Z tym że mam dziwne uczucie ze gra gorzej jak seria, ponieważ głośniki po przekroczeniu polowy volume charczą, tak jakby były przestery.... Głośniki połączone wg schematu tzn +do +; - do -, z tym ze to auto było przerobione z anglika , jeśli "fachowcy" robiąc przekładkę pomylili okablowanie głośników w sensie zamienili bieguny to mógłby być taki efekt charczących głośników?

[Dodam że kable sygnałowe były ekranowane i puszczone inna stroną niż zasilanie , ale to chyba nie jest tego wina.]

VAG pokazał mi takie błędy:

01303- telephone transceiver r36

00870- bass speaker front left r21

011- open circuit

00871-bass speaker front right r23

011- open circuit

00874-treble speaker front left r20

011- open circuit

00875-treble speaker front right r22

011- open circuit

Z góry dziękuje za pomoc :)

Edytowane przez Ecio

Opublikowano

U mnie problem był podobny ale tylko z jednym głośnikiem (lewy przód). Wszystkie pozostałe grały jak powinny a ten charczal. Podejrzewałem że jest uszkodzony więc Zamieniłem lewy z prawym (ponowna rozbiórka boczku :/). Okazało się że jest to samo. Dopiero wyciągnięcie radia i pinów z kostki sygnalowej (mając pewność że głośniki są odpowiednio podłączone), w ustawieniach radia wyciszalem wszystkie głośniki zostawiając po kolei każdy i metoda prób i błędów ozywialem każdy głośnik (wiedząc który pin odpowiada za napięcie na wzmacniacz). Odpowiednie podłączenie wyeliminowalo problem. Prawdopodobnie coś mogło pójść nie tak przy wiazce i kostce do wzmaka którą zamawiałem już gotową ;) Tak czy inaczej sytuacja opanowana :)

Opublikowano

U mnie problem był podobny ale tylko z jednym głośnikiem (lewy przód). Wszystkie pozostałe grały jak powinny a ten charczal. Podejrzewałem że jest uszkodzony więc Zamieniłem lewy z prawym (ponowna rozbiórka boczku :/). Okazało się że jest to samo. Dopiero wyciągnięcie radia i pinów z kostki sygnalowej (mając pewność że głośniki są odpowiednio podłączone), w ustawieniach radia wyciszalem wszystkie głośniki zostawiając po kolei każdy i metoda prób i błędów ozywialem każdy głośnik (wiedząc który pin odpowiada za napięcie na wzmacniacz). Odpowiednie podłączenie wyeliminowalo problem. Prawdopodobnie coś mogło pójść nie tak przy wiazce i kostce do wzmaka którą zamawiałem już gotową ;) Tak czy inaczej sytuacja opanowana :)

Ale zamieniałeś kable głośnikowe (w sensie bieguny) czy sygnałowe?(sygnalowe sa u mnie dobre bo sprawdzalem ze" Prawy przedni "to "prawy przedni" itd) Mase sygnału z przednich jak i tylnych drzwi połączyłem według schematu na pierwszej stronie (z tym ze połączyłem je zaraz przy wzmaku tak, że do kostki iso dochodzi tylko 1 przewód masowy. Może to byc przyczyna? ;/

Edytowane przez Ecio

Opublikowano

Planuje zmienic sub + wzmak na bose w sedanie i tylko wzmak mnie zastanawia bo doczytałem w tym temacie ze sub jest p&p bez żadnej zabawy

przy wzmaku z koncówka E (końcówka 2007 r) przychodzi kostka 32?

oraz czy do stage I potrzebuje ori wiazke bose od wzmaka do rnse??

I czy przy stage I potrzebne jest kodowanie rnse?

Edytowane przez dydek1

Opublikowano

ktoś wie jaki kod w menu engineering w zakladce coding oznacza ze rns e jest kodowane na bosse???

Opublikowano

Cześć, dla concert 3 jest takie samo kodowanie co dla rnse? Bo może coś źle zrobiłem bo po przekroczeniu polowy głośności głośniki strasznie charczą, słychać przester

mógłby ktoś pomóc mi z kodowaniem? nie posiadam kierownicy multi, ani telefonu
Mam zwykły zestaw bose plus radio concert 3 . w przyszlosci bede chcial zalozyc zmieniarke yatour i wejscie aux

Z góry dziękuje za pomoc :)

Już problem rozwiązany z kodowaniem :) Teraz mam kolejne pytanie odnośnie połączenia pinu bose:

Pin bose w radiu aktualnie mam podpięty do masy radia, (gdzieś przeczytałem ze tak powinno być podłączone) natomiast biały przewód ze wzmacniacza (24 pin bose) mam podłączony do pinu 13 w dużej szesnasto-pinowej kostce radia (również biały przewód, wcześniej pod ten sam przewód był podłączony wzmacniacz harmana) Gdy połączyłem pin "bose z radia" z pinem "bose ze wzmacniacza"- wzmacniacz nie chciał się załączyć (tak jak by nie dostał tego impulsu +12v, załączającego wzmacniacz). wzmacniacz kupiłem 32pinowy z oryginalną wtyczka i 2 metrowym kawałkiem wiązki. Radio to concert 2+ ("concert 3" 2din z a4 b7)

Czy takie połączenie
(pinów bose) jakie aktualnie mam zastosowane jest poprawne?

Edytowane przez Ecio

Opublikowano

mam orginalne naglośnienie bosse było podpęte rns d po kradzieży rns d i zmieniarki Helmut zastąpił navi ori radiem syphony po właczeniu pokazywał sie napis bosse

Następnie ja wywaliłem te radio i wstawiłem rns e lecz zobaczyłem ze na rns e teraz mam kodowanie 305213 a powinienem mieć chyba 309213prawda?Oraz możliwe ze przy zmianie z symphony na rns e kable w kostkach zostały pomieszane ??

Opublikowano

mam orginalne naglośnienie bosse było podpęte rns d po kradzieży rns d i zmieniarki Helmut zastąpił navi ori radiem syphony po właczeniu pokazywał sie napis bosse

Następnie ja wywaliłem te radio i wstawiłem rns e lecz zobaczyłem ze na rns e teraz mam kodowanie 305213 a powinienem mieć chyba 309213prawda?Oraz możliwe ze przy zmianie z symphony na rns e kable w kostkach zostały pomieszane ??

Jesli masz bose to tak powinno byc xx9xxx . u mnie w concert 2+ a rnse sa zamienione kable bose i k-line. nie wiem czy cos jeszcze

Opublikowano

koledzy, czytam czytam i mam pytanie, w mojej b6 mam standardowe nagłośnienie, chcę założyć bose jednak na razie mam radio concert II i pytanie czy bose będzie działało z tym radiem ?