Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

jaka wielkosc kol i profil opony na polskie drogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam zastanawiam sie nad nowymi kolami do swojego i prosze o podpowiedz do jaki profil opony jest najlepszy do kol 17 bo w anglii wiekszosc ma ok 40 , 50 profil a wydaje mi sie ze takie to w polsce beda bardzo tlukly, napiszcie jaki wy macie i jak sie wam jezdzi??

Opublikowano

większość to raczej ma 235/45 albo 225/45...

Ja mam 225/45 i jestem zadowolony :) Specjalnie nie odczułem różnicy w komforcie...

Za to ładnie się czuje auto - prowadzenie może być bardziej dokładne (to tak na plus, oprócz lepszego wyglądu).

Opublikowano

235/40 R17 i jeżdzi się dobrze, popieram pre_pl że prowadzenie jest lepsze, temat z wielkścią felg już jest

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie ten profil 40 czy to mnie jest za maly na nasze szutru , nie wali albo nie wybiija za bardzo amorow?? a pozatym jak sie dobrze zaladuje avanta to d*pa siada kompletnie czy z takim duzym profilem kolo nie bedzie tarlo ?? teraz mam 15 zmieniam na wieksze z tad te pytania , dzieki

Opublikowano

Nie ukrywam ze do 17stek bardziej optymalnym profilem bedzie 45 przy tym bedzie ciut wiecej komfortu niz na 40 , no chyba ze 18stki chcesz wrzucic wtedy tylko i wylacznie profil 40 :wink:

Opublikowano

A ja widziałem że ktos do B6 wrzucił oponki pokroju 215/50!/17

Da sie tak w B5?

Bedzie trzeć? Nie chodzi o przekłamania licznika, ale wtedy obniżając auto o np 3cm bedzie większy prześwit niż obniżając o 3cm rzy profilu 45. A chodzi o komfort, troske o felgi i prześwit..

Opublikowano

rozmiary opon w A4

ale polecam 225 45 17, wiem bo mam :twisted:

Opublikowano

Ja mam 225/45/17 dobre prowadzenie konfort też a wyglądają zajefajnie jeszcze lepiej by był 18 ale nie na nasze drogi.

Pozdro

Opublikowano

A co powiecie o 18' w B6? Bo wlasnie zastanawiam sie czy jak juz bede zmieniac to nie na 18 od razu. Tylko ze na naszych drogach moze byc malo fajnie :confused:

Opublikowano

Bedzie dobrze, mozesz zmieniac smialo, fakt faktem trzeba duzo bardziej uwazac i "nauczyc" sie jezdzic :biggrin:

Opublikowano

No wlasnie z tym uwazaniem czasem jest problem. Codziennie do pracy jade przez cale miasto i niektore odcinki to po prostu koszmar, np ul. Wielicka brrr. Tam sie po prostu nie da ominac wertepow.

Opublikowano

zgadzam sie z wiekszością, miałem wcześniej 225/50 R16, teraz zmieniłem na 225/45 R17 i jestem bardzo zadowalony, komfort jady taki sam jak na 16tkach.

Opublikowano
No wlasnie z tym uwazaniem czasem jest problem. Codziennie do pracy jade przez cale miasto i niektore odcinki to po prostu koszmar, np ul. Wielicka brrr. Tam sie po prostu nie da ominac wertepow.

Znajdź obiazd :D

Może wezmą sie za jej remont bo jest odcinek który jest ... który nie jest drogą..! To są muldy, nasypie snigu i już narciarze zasuwają..

Ma ktoś założone w B5 opony pokroju 205-225 profil 50 R 17 ? Ile obniżac itp itd..

Opublikowano
Ma ktoś założone w B5 opony pokroju 205-225 profil 50 R 17 ? Ile obniżac itp itd..

różnica wyniesie może pół cm, może cm więc raczej luz... poza tym inaczej będzie wyglądać i mierzyć opona 205/50 i 225/50 tu akurat jest spora różnica - policz sobie

policzyłem-> 195/65 R15 powinny mieć średnicę 63,35 cm, co daje promień 31,67cm

analogicznie 225/50 R17 średnica 65,68 - promień 32,79 czyli auto będzie stało wyżej o całe 11 mm :rotfl:

w przypadku 205/50 R17 różnicy do oryginalnych kółek w praktyce nie będzie :wink:

Jak widać cała różnica w prezencji i masie rotowanej. Ze wskazaniem na prezencję.

Opublikowano

różnica wyniesie może pół cm, może cm więc raczej luz... poza tym inaczej będzie wyglądać i mierzyć opona 205/50 i 225/50 tu akurat jest spora różnica - policz sobie

policzyłem-> 195/65 R15 powinny mieć średnicę 63,35 cm, co daje promień 31,67cm

analogicznie 225/50 R17 średnica 65,68 - promień 32,79 czyli auto będzie stało wyżej o całe 11 mm :rotfl:

w przypadku 205/50 R17 różnicy do oryginalnych kółek w praktyce nie będzie :wink:

Jak widać cała różnica w prezencji i masie rotowanej. Ze wskazaniem na prezencję.

Te przeliczniki są na stronie podanej troche wczesniej..

Właśnie chodzi mi o walory estetyczne, czy samochód z większym profilem będzie trzbea więcej obiniżyć czy mniej w stosunku do tego z mniejszym profilema aby uzyskać ten sam efekt wizualny ;)

BTW, mi bardziej chodziło o coś pokroju 225/50 R17.. tam juz róznica większa, acz dalej dopuszczalna..

Opublikowano
polecam 225 45 17

Bardzo dobry rozmiar, też mam zamiar taki zastosować, teraz mam 235/40 R17

Opublikowano

Te przeliczniki są na stronie podanej troche wczesniej..

sorry nie zauważyłem - liczyłem sam na czuja, myślałem że o to Ci chodzić może..

Wizualnie Ci nie pomogę - dla mnie 195/65 na R15 jest ok :twisted: choć przy wymianie letnich opon założę pewnie 215/55 lub 205/60...

Opublikowano

Miałem 195/65/15 a zmieniłem na 225/45/17 i nie odczuwam zabardzo straty komfortu jazdy więc polecam ten rozmiar lub ewentualnie 215/45/17

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

a nikt nie wspomni jak sie jezdzi w koleinach ? przecież na 215 już jest kiepsko a co dopiero na 225 :kwasny:

Opublikowano

Jezdze na 235 i koleiny to faktycznie kiepska sprawa, ale da sie zyc...