Artur_Audi Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Witam. U mnie z dnia na dzień przestało lecieć ciepłe powietrze w samochodzie. Rozebrałem schowek i okazało się, że mimo gorącego płynu chłodzącego, nagrzewnica jest zimna. Dodam, że przewody dolot + odlot oba są gorące. W innych wątkach coś o tym było, ale u mnie to stało się z dnia na dzień. Wczoraj ładnie grzało, dziś w ogóle. Rozumiem, że gdyby nagrzewnica była zakamieniona, to ogrzewanie słabło by stopniowo. Co radzicie?? Płukanie nagrzewnicy?? Aha. Dodam jeszcze, że przy odpowietrzaniu nagrzewnicy przy włączonym silniku z otworku odpowietrzającego strumieniem leciał płyn chłodniczy.
pj_pe_jot Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Po pierwsze ciekawi mnie jak sprawdziłeś że nagrzewnica jest zimna?? Ona jest w obudowie nagrzewnicy i nie możliwości dotknąć jej ręką jak się jej nie zdejmie co nie jest zdecydowanie łatwe (obudowa będzie zimna nawet jak płyn będzie ciepły). Na początek sprawdź kody klimatronika. http://www.a4-klub.pl/smf/kody_klimatronika-t70.0.html Spróbuje zgadnąć ale pewnie wywali Ci błąd 8.3, 8.4 lub 8.5 Jeśli masz panel klimatronik to stawiam że silniczek Ci padł i nie zmienia z zimnego na ciepłe. Na forum jest opisane jak się do niego dostać i naprawić (dział "zrób to sam") Jeśli masz pokrętła to obejrzyj linki. Może któraś spadła albo się urwała.
Artur_Audi Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 Niestety klimy nie mam, zwykła dmuchawa. A jak się wymontuje schowek i dmuchawę, to nagrzewnice można dotknąć ręką. Mam jeszcze pytanie odnośnie grzania w samochodzie bez klimy: pokrętło na konsoli steruje klapką, która kieruje powietrze albo przez nagrzewnicę albo obok. Czy jak się przekręci pokrętło na "zimne" to jakoś odłącza się nagrzewnica, czy ona cały czas grzeje, tylko powietrze się odpowiednio kieruje??
mlodyy Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 nagrzewnica caly czas grzeje ,tylko powietrze wdmuchiwane przez wiatrak jest kierowane inaczej, przyczyna slaby obieg wody pompa moze niedomagac w co watpie,prawdopodobnie nagrzewnica sie zakamienila i nadaje sie do wymiany a przy wymianie trzeba sciagac cala deske,przerabialem to w audi 80
Artur_Audi Opublikowano 9 Września 2009 Autor Opublikowano 9 Września 2009 Spróbuję jeszcze coś pokombinować, bo nie widzi mi się wymiana
mlodyy Opublikowano 9 Września 2009 Opublikowano 9 Września 2009 odlacz te dwa przewody od nagrzewnicy i sprob albo woda pod cisnieniem dmuchnac albo powietrzem,kumplowi kiedys zakamienila sie nagrzewnica i odlaczyl te przewody doprowadzajace wode plyn chlodniczy i dosypal srodek do odkamieniania czajnikow itp postalo 2 dni przeplukal i zaczela grzac
majkel_majki Opublikowano 9 Września 2009 Opublikowano 9 Września 2009 Ze sterowaniem nawiewami masz wszystko ok? Bo trochę nieprawdopodobne żeby przestało grzać bo nagrzewnica zakamieniła się z dnia na dzień.
Artur_Audi Opublikowano 14 Września 2009 Autor Opublikowano 14 Września 2009 Ze sterowaniem nawiewami masz wszystko ok? Bo trochę nieprawdopodobne żeby przestało grzać bo nagrzewnica zakamieniła się z dnia na dzień. No właśnie dziwiłem się że z dnia na dzień przestało grzać i dlatego napisałem nowego posta. Wyjąłem schowek i dmuchawe i klapka kierująca powietrze działa.[br]Dopisany: 09 Wrzesień 2009, 20:20_________________________________________________No, nagrzewnica grzeje, ciepłe leci.
Artur_Audi Opublikowano 15 Września 2009 Autor Opublikowano 15 Września 2009 Co było problemem?? Szczerze to nie wiem, chyba zapowietrzenie, ale odpowietrzanie nie przynosiło natychmiastowych efektów... Zapomniałem dodać, że nagrzewnica była prawdopodobnie zamulona, bo po przepłukaniu pod ciśnieniem jest ok!!
sokol125 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 u mnie jest podobnie wlaczam dmuchawe na 4 bieg a z wylotow wieje tylko delikatnie cieple powietrze. mam pytanie czy ciezko sie nagrzewnice wymienia i jakie sa tego koszty pozdrawiam.
majkel_majki Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Po co od razu wymieniać? Można przepłukać i będzie OK, a znacznie mniej pracy.
M3I Opublikowano 21 Grudnia 2009 Opublikowano 21 Grudnia 2009 witam koledzy . ostatnio równeiez siadło mi ogrzewanie. jedynie letnie powietrze leci . sprawdziłem dziś kody klimatronika na kanale 1 , i jest .0 wic Brak błędów. Odpowietrzałem układ , moze minimalnie lepiej , ale to moze tylko moje wrażenie. więc chyba pozostało mi przepłukać i ewentualnie odkamienić . Dotąd nigdy nie miałem problemu z ogrzewaniem.
wojtekwola Opublikowano 6 Września 2010 Opublikowano 6 Września 2010 SZOK Koszt wymiany nagrzewnicy w aso 600zł!!! ale teraz działa i jest znośnie a4 1.9tdi 98r.
Rekomendowane odpowiedzi